Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Dit is echt zo’n boek dat je keer op keer kunt lezen.

Opa, ga je mee?

Anke Kranendonk

€ 14,99
Opa, ga je mee? Naar de zee. Dan gaan we zwemmen, vliegeren, een kasteel bouwen en schelpjes zoeken. Het wordt een mooie dag!

Een heerlijk boek waarmee kinderen kunnen oefenen met lezen, maar tegelijk ook enorm veel leesplezier zullen hebben.

De Gemeneriken

Jeroen van Berckum

€ 12,95

Ik heb gelachen. Wat zeg ik? Ik heb heel hard gelachen, want dit boek is zo enorm grappig. Geen flauwe grapjes of onwerkelijke situaties, maar 63 bladzijdes echt goede humor. En dit keer eens niet als graphic novel, maar een heus leesboek. Het was dan ook meteen duidelijk dat dit tip van de maand moest worden.

Madelief is een heel lief en braaf meisje. Zo’n meisje die oude dametjes helpt met oversteken. Elke ouder zou trots zijn op zo’n meisje, maar niet de ouders van Madelief. Want als er iets is waar ze een hekel aan hebben, dan is het alles wat goed is. Hun bijnaam in de buurt is dan ook niet voor niets de Gemeneriken.

Wanneer Madelief voor de zoveelste keer wel wil deugen, is de maat vol. Haar ouders besluiten haar naar de school voor Gemeneriken te brengen, zodat ze eindelijk eens wat regels gaat overtreden. Maar dat hadden ze misschien beter niet kunnen doen. De hele boel loopt volledig uit de hand en na een paar dagen heeft Madelief de hele sfeer verziekt (of verbeterd, het is maar hoe je het bekijkt).

Elk hoofdstuk bestaat uit een schooldag, die zonder uitzondering hilarisch eindigt. Madelief is eigenlijk de tegenhanger van figuren als Dik Trom of Pietje Bell. Maar tegelijk maakt ze meer kapot dan je lief is. Al lezend snap je wel waarom de leraren en medeleerlingen wanhopig van haar worden. Maar als lezer kun je daarom alleen maar blijven schateren.

Een heerlijk boek waarmee kinderen kunnen oefenen met lezen, maar tegelijk ook enorm veel leesplezier zullen hebben.

 

Elk stukje tekst is een ademteug om even bij te komen.

dit.

Tiny Fisscher ; Iris van der Veen

€ 18,90

Vorig jaar verscheen van Tiny Fisscher een prachtig boek met de titel ‘Het geluk van schildpad’, dat ondertussen een Zilveren Griffel heeft gewonnen. Het boek ‘dit.’ vormt hiermee een tweeluik, maar staat volledig op zichzelf. Terwijl ‘Het geluk…’ geschikt is voor jonge kinderen, is ‘dit.’ juist bedoeld voor wat oudere kinderen (en volwassenen). Dit drukt zich ook uit in de prachtige illustraties, die een stuk serieuzer zijn dan bij de voorganger. Ook het woordgebruik is moeilijker en past daardoor beter bij de oudere doelgroep.

Het boek staat vol met alledaagse gedachten, die vaak zo voor de hand liggen, dat er niet bij wordt stilgestaan. De korte teksten zijn bedoeld als korte reflecties op je eigen bestaan. Ze nodigen uit om even na te denken over wat je hebt en te beseffen hoe rijk je eigenlijk bent. Vriendschap, delen, troosten, stil staan in een druk bestaan, geluk. Het komt allemaal voorbij. Elk stukje tekst is een ademteug om even bij te komen.

Het heerlijke van beide boeken is de positieve uitstraling ervan. Na het lezen wordt je vanzelf wat vrolijker. En nog prettiger is het ontbreken van kitscherige, stroperige teksten waar schrijvers van dit soort boeken vaak in stranden. Tiny kiest juist voor een nuchtere benadering en daardoor wordt het veel sterker.

Een leuke doordenker is ook de omslag, waar een paar dingetjes in verborgen zitten. In het boek staat een stukje met de titel ‘dit’. Het gaat over geluk en nog specifieker het geluk van schildpad. En laat dat nou juist de titel van het andere boek zijn. Er staat op de voorkant geen enkele hoofdletter, ook niet in de namen van de schrijver en illustrator. Ik interpreteer dit als volgt. Geluk zit niet alleen in grootse dingen. Het zit overal, waar je maar wil. En juist in kleine, onopvallende gebeurtenissen.

‘dit.’ is een prachtig, laagdrempelig boek met veel diepgang. Een verzameling rijke gedachten die we elk kind zouden moeten gunnen en die het leven zoveel mooier maken.

Eén van de beste oorlogsboeken voor jongeren sinds lange tijd.

4328. Dochter van een Zwarthemd

Bianca Mastenbroek

€ 16,99

M’n hele leven heb ik al een enorme hoeveelheid boeken over de Tweede Wereldoorlog voorbij zien komen. In mijn jeugd waren het zonder uitzondering boeken over jonge en oude mensen die heldhaftig streden tegen de Duitse bezetter. Het geschetste beeld was enorm zwart-wit. Je was goed of slecht en een middenweg bestond er niet. In latere jaren durfden schrijvers de goeden ook wat minder mooi te maken, maar de slechteriken bleven slecht. Voor hen kon er geen sympathie bestaan.

Het nieuwste boek van Bianca Mastenbroek is dan ook een welkome stem binnen de jeugdliteratuur. Haar held is een Antje, de dochter van een NSB’er. We volgen haar zowel na de oorlog, wanneer ze samen met haar moeder in kamp Westerbork opgesloten zit, en gedurende de oorlog, waarin ze door de werkzaamheden en politieke ideeën van haar vader haar vertrouwde wereld in elkaar ziet storten.

Als lezer worstel je voortdurend met de vraag wie nu eigenlijk goed of slecht is. De misstanden in het kamp zijn heftig, en slechts een lidmaatschap bij de NSB is al voldoende om in het kamp te belanden. Maar je kunt je afvragen wie uiteindelijk de slechteriken zijn. Zijn het de mensen, die om verschillende redenen de kant van de vijand kozen, of zijn het de anderen, die in naam wellicht goed zijn, maar in daad zich beestachtig gedragen?

Bianca Mastenbroek is een zeer spannende schrijver, want zij is niet bang om heilige huisjes om te stoten. Waar anderen vaak zo politiek correct mogelijk willen schrijven, weigert zij zich hier aan te houden. Zij bekijkt mensen als individuen en daardoor geeft ze een veel realistischer beeld in haar historische verhalen. Persoonlijk vind ik haar daarom één van onze beste schrijvers. En ondanks dat haar boeken vaak aan de forse kant zijn, vlieg je met gemak door het verhaal heen.

Eén van de beste oorlogsboeken voor jongeren sinds lange tijd.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 8,95

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 19,50
pro-mbooks3 : libris