Tip van Sanne (Drachten)

“In Woeker van Kenneth Oppel begint het op een dag te regenen. Niets bijzonders, zou je denken, maar dan wordt de wereld plotseling overwoekerd door gevaarlijke, onverwoestbare planten! Drie tieners zijn immuun voor het gif dat de plant verspreidt, maar waarom? Wat is hun geheim? Ze gaan in dit spannende kinderboek op zoek naar antwoorden, maar moeten snel zijn, want de invasie is begonnen… Dit is deel 1 in een nieuwe serie, die heel veel goeds belooft. Hartstikke leuk voor kinderen vanaf 13 jaar!”

Woeker

Kenneth Oppel

€ 19,99
Het begint met regen. En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Hun gitzwarte en onverwoestbare stengels groeien ontzettend snel. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken mensen en dieren op. Drie tieners blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Anaya, Petra en Seth. Wat hebben zij met elkaar te maken? Wat is hun geheim? Ze moeten gauw op zoek naar antwoorden op deze vragen... want de invasie is begonnen. 'Razend spannend. Oppel haalt zijn voet geen moment van het gaspedaal.' - The New York Times

Tip van Ilse (Leeuwarden)

De tip van Ilse is Liefde van A tot Z: "Wat een goed boek is dit! Je leest afwisselend vanuit het perspectief van Zayneb en van Adam, twee jonge moslims die elkaar op een bijzondere manier ontmoeten en verliefd worden. Maar het boek is zoveel meer dan een liefdesverhaal: thema's als islamofobie, ziekte en verlies zijn op een prachtige, natuurlijke manier met het verhaal verweven. Deze thema's maken het boek actueel en indrukwekkend, maar zeker niet zwaarmoedig. Bovendien zijn Zayneb en Adam ijzersterke personages, die me nog lang bij zullen blijven. Een aanrader!" 

 

Liefde van A tot Z

S.K. Ali

€ 17,99
Een bijzonder verhaal over het vinden van liefde Een wonder: iets dat je heel bijzonder vindt, zelfs al is het eigenlijk heel gewoon. Zoals de frietjes van de moeder van Adam die ze samen maakten. Een rariteit: iets vreemds, of iets dat je aan het denken zet. Zoals de docent van Zayneb die zijn klas maar blijft voorhouden hoe ‘slecht’ moslims zijn. Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt, vertrekt Zayneb naar haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vriendinnen in de problemen heeft gebracht en ze belooft zichzelf om minder confronterend te worden. Adam heeft multiple sclerose, de ziekte waaraan hij zijn moeder verloor, en vertrekt ook naar Doha om zijn familie te bezoeken. Hij probeert om zijn diagnose geheim te houden voor zijn vader en zusje. Zayneb en Adam ontmoeten elkaar op het vliegveld. En dan? Dan volgt er een verzameling van wonderen en rariteiten.

Tip van Rixt (Assen)

De bijzondere woorden van Gioia is een boek dat je lang bij zal blijven. Op school is Gioia een buitenbeentje en thuis is ze niet altijd gewenst. Haar wereld wordt op de kop gezet als ze op een avond Lo ontmoet en hij haar eerste vriend wordt. Maar is hij wel eerlijk over zichzelf? Een boek vol bijzondere woorden, fotografie, filosofie, en nog veel meer. Een meeslepend en ontroerend verhaal, terecht genomineerd voor het beste boek voor jongeren.”

De bijzondere woorden van Gioia

Enrico Galiano

€ 20,99
De bijzondere woorden van Gioia is een origineel, overrompelend en geestig debuut van de jonge, megapopulaire docent Enrico Galiano. De bijzondere woorden van Gioia is dé hit in Italië met inmiddels meer dan 50.000 verkochte exemplaren. De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen (alleen ruggen van mensen, nooit de voorkant) en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Gioia heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Op een avond ontmoet Gioia een jongen, Lo. Met hem kan ze goed praten, ontdekt ze. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is? Enrico Galiano (1977) is docent op een middelbare school in Noord-Italië. Hij zette de Facebookpagina Cose da prof (Lerarenzaken) op, met meer dan tien miljoen views. Voor scholieren organiseerde hij poëzieflashmobs voor en door jongeren. In 2015 stond hij op de lijst van populairste auteurs in Italië. ‘Een verhaal dat je in één adem uitleest.’ settelibri.it

Tip van Monica (Drachten)

Monica tipt Moordgids voor lieve meisjes: "Een loeispannende YA thriller! We volgen Pippa, die voor haar profielwerkstuk onderzoek doet naar een moord die vijf jaar geleden is gepleegd. Iedereen kent iedereen, de vermoorde Andie wordt opgehemeld, en de familie van de moordenaar wordt met de nek aangekeken, maar... Was Andie echt zo'n onschuldig meisje als men denkt? En heeft de veroordeelde jongen het eigenlijk wel gedaan? Pippa denkt van niet, en hoe meer ze meegesleurd wordt in haar eigen onderzoek, des te roekelozer ze wordt... Dit is een van de leukste boeken die ik dit jaar heb gelezen!”

Moordgids voor lieve meisjes

Holly Jackson

€ 15,00
ZAAK GESLOTEN Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde. Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven? ‘Een cadeautje voor lezers die gek zijn op nagelbijtend spannende mysteries.’ – Kirkus Review

Tip van Sanne (Sneek)

"Patrick Boyle schreef het net uitgekomen boek Queer icons over (zo goed als) alle lhbti-iconen. Na het lezen van dit letterlijk en figuurlijk kleurrijke boek, zie je hoe divers de wereld eigenlijk is. De verhalen van je favoriete queer-iconen zijn van A tot Z opgeschreven, met af en toe een beschrijving van wat belangrijke momenten uit de homogeschiedenis. Dit boek is een perfect cadeau of gewoon een cadeau voor jezelf, als je zin hebt in wat kleur in je leven."

Queer Icons

Patrick Boyle ; Antoine Corbineau

€ 18,99
• 80 LHBTI-iconen die ons leven kleur geven! • Een boek dat de mens, in al zijn veelzijdigheid, viert. • Met uitgebreide informatie over de belangrijkste momenten uit de LHBTI-geschiedenis. Het werd weleens tijd. Na een eeuwigheid in de kast en aan de zelfkant te hebben geleefd, krijgen legendarische LHBTI’ers uit alle windstreken eindelijk de erkenning die ze verdienen. Dit boek is een eerbetoon aan activisten, kunstenaars, komieken, schrijvers, muzikanten, goudenmedaillewinnaars, dichters, dragqueens en nog veel meer LHBTI’ers. Al deze iconen hebben gestreden voor burgerrechten, de zichtbaarheid van LHBTI’ers radicaal vergroot of ons op kunstzinnige wijze een uitlaatklep gegeven. Te midden van deze kleurrijke personen vind je informatie over belangrijke momenten uit de homogeschiedenis, zoals de Stonewallrellen, het hoe en waarom van de vele Pride-vlaggen en de groeiende zichtbaarheid van LHBTI’ers in de amusementswereld, sportwereld en elders. Patrick Boyle is een Australische auteur en redacteur. Hij schrijft over moderne (queer) cultuur, kunst en lifestyle. Zijn grootste icoon in dit boek is Elton John, wiens zoetsappige ballades hij al twintig jaar uit volle borst meezingt. Antoine Corbineau woonde in Londen, New York en Parijs, en is nu neergestreken in Nantes. Zijn werk verscheen in de New York Times, The Guardian en Le Monde, en hij werkte samen met onder meer Apple, Google en Dior.

Tip van Ingrid (Groningen, Grote Markt)

“In mijn vakantie las ik Rood, wit en koningsblauw van Casey McQuiston. Alex is de zoon van de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten en Henry een prins van het Verenigd Koninkrijk. Na een publiekelijke ruzie tussen Alex en Henry op de royal wedding (waarbij de bruidstaart sneuvelt…) moeten de twee een nep-vriendschap sluiten als damage control. Deze vriendschap groeit echter snel uit tot meer en Alex en Henry worden verliefd! Maar wat als hun relatie uitkomt? Dit zou een internationale rel betekenen! Rood, wit en koningsblauw is romantisch én ontzettend grappig." 

Rood, wit & koningsblauw

Casey McQuiston

€ 15,99
"Het is bijna onmogelijk om mee te maken hoe Alex voor Henry valt zonder zelf verliefd op hem te worden – op hen allebei, én op dit briljante, geweldige boek." Dat schreef de New York Times Book Review bij verschijning van 'Rood, wit en koningsblauw' van Casey McQuiston. Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? Casey McQuiston sleept je met 'Rood, wit en koningsblauw' mee in een verhaal vol humor en liefde.

Tip van Monica (Drachten)

Collega Monica deelt haar Young Adult-tip: Vrees en Wraak, het vervolg op Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi. "Haar debuut was terecht een bestseller, want het is een spannend boek dat je vanaf bladzijde één meesleept! Ook in deel twee volgen we Zélie, een dappere tiener met magische krachten, tijdens haar avontuur in een wereld waar mensen zoals zij onderdrukt en vervolgd worden. Lukt het haar om de Maji te redden van de wrede overheersers? Doe jezelf een groot plezier en reis af naar het koninkrijk Orïsha!"

Vrees en wraak

Tomi Adeyemi

€ 21,99
Zélie en Amari hebben het onmogelijke voor elkaar gekregen: ze hebben de magie teruggebracht naar het koninkrijk Orïsha, waar Zélies volk – de maji – wordt onderdrukt door een wrede heerser. De krachten die daarbij vrijkwamen waren alleen zó groot, dat niet alleen zijzelf, maar ook hun tegenstanders hun magische krachten hebben teruggekregen.Wanneer de koning zich opmaakt om Orïsha aan te vallen, probeert Zélie uit alle macht de maji te verenigen om te voorkomen dat ze onder de voet worden gelopen. Daarnaast is het van het grootste belang dat Amari haar recht op de troon behoudt. Met zoveel zware taken op haar schouders, weet Zélie niet of ze het gaat redden...

Tip van Monica (Drachten)

Monica tipt Kate in Waiting, de nieuwste Young Adult roman van Becky Albertalli. Zij verwierf internationale bekendheid met haar boek Simon vs. the Homo Sapiens Agenda (verfilmd als Love, Simon). Hoofdpersoon Kate en haar beste vriend Anderson delen alles met elkaar, zelfs verliefdheid! Meestal zwijmelen ze samen om onbereikbare jongens, maar als hun meest recente crush bij hen in de klas komt, staat hun vriendschap op het spel. Ondertussen doen ze met hun vriendengroep mee aan de schoolmusical en is er thuis en op school ook genoeg drama… Een heerlijk boek van de “queen of high school rom-coms”!

 

Kate in waiting

Becky Albertalli

€ 11,94
From #1 New York Times bestselling author and rom-com queen Becky Albertalli comes a buoyant new novel about daring to step out of the shadows and into the spotlight in love, life, and, yes, theater.
pro-mbookslibr2 : libris