Tip van Tea (Harlingen)

"Boven water is, na Smeltend ijs, het tweede boek van de IJslandse auteur Indridason over de gepensioneerde politieman Konrad. Wanneer Konrads hulp wordt ingeroepen bij de verdwijning van de aan drugs verslaafde Dani komt hij er langzamerhand achter dat er meer aan de hand is dan hij in eerste instantie dacht. Tegelijkertijd krijgt hij te maken met het verhaal van een 12-jarig meisje dat jaren geleden verdronken is en loopt ook de onopgeloste moord op zijn vader als een rode draad door het verhaal. De drie verhaallijnen lijken apart te staan maar gedurende zijn onderzoek blijkt dat alles op een ingenieuze manier met elkaar verbonden is. De rustige en bedachtzame manier van vertellen en de oplopende spanning hebben er voor gezorgd dat ik het boek maar moeilijk weg kon leggen."

Boven water

Arnaldur Indridason

€ 21,99
De gepensioneerde politieman Konrad wordt gebeld door een ouder echtpaar dat zich zorgen maakt om hun kleindochter. Ze weten dat ze drugs gebruikt en betrokken is geweest bij een smokkelactie, en nu is ze verdwenen. Tegelijkertijd ontvangt Konrad nieuwe informatie over de onopgeloste moord op zijn vader. Terwijl hij zich in beide zaken verdiept komt hij nog een derde mysterie op het spoor: lang geleden werd het lichaam van een twaalfjarig meisje gevonden in het water van de Tjörn. Het voorval werd afgedaan als een ongeluk maar er lijken wat dingen niet te kloppen. Hoe meer er boven water komt over de verschillende zaken, hoe duidelijker het wordt dat sommige daden gevolgen hebben die tot ver in de tijd te merken zijn.

Tip van Laura (A-Kerkhof)

"Wat heb ik heerlijk kunnen mee puzzelen en moeten lachen om het boek The Thursday Murder Club, in het Nederlands verschenen als De moordclub (op donderdag). Dit is klassieke Britse cosy crime á la Agatha Christie met een vleugje Hendrik Groen. Vier bewoners van het bejaardencomplex Coopers Chase vormen samen The Thursday Murder Club. Elke donderdag ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Maar als een lokale vastgoedontwikkelaar en tevens eigenaar van Coopers Chase wordt vermoord, wordt hun oplossingsvermogen op de proef gesteld."

De moordclub (op donderdag)

Richard Osman

€ 7,50
In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt ‘de moordclub’ in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat? 'De moordclub (op donderdag)' is een hilarische whodunit met vier hoogbejaarde speurneuzen, en een perfecte mix van Agatha Christie en Hendrik Groen.

Tip van Miranda (Sneek)

"Voor alle thrillerfans is de nieuwe Stephen King een aanrader! Als het bloedt bevat vier nieuwe verhalen van de meester van de suspense. In het titelverhaal raakt oude bekende Holly Gibney ervan overtuigd dat een nieuwslezer betrokken is bij de aanslag op een basisschool. De overige verhalen zijn al net zo spannend en mysterieus: een tiener belt met zijn overleden vriend, een schrijver sluit een deal met de duivel en de Apocalyps komt angstaanjagend dichtbij. Ideaal voor wie weinig tijd heeft, maar wel zin heeft in een bloedstollend spannend verhaal."

Als het bloedt

Stephen King

€ 24,99
‘De koning van het spannende genre.’ VN Detective en ThrillergidsEen must voor King-fans! Als het bloedt bevat vier gloednieuwe verhalen van de geliefde meesterverteller. Naast het titelverhaal ‘Als het bloedt’, met oude bekende Holly Gibney in de hoofdrol, bevat deze bundel ook de verhalen ‘De telefoon van meneer Harrigan’, ‘Het leven van Chuck’ en ‘Rat’.De telefoon van meneer HarriganNa het overlijden van zijn enige vriend raakt Craig in een diep dal. Zoekend naar troost blijft hij meneer Harrigan bellen en zijn voicemail inspreken. Op een dag vertelt Craig dat hij wordt gepest. Maar als hij de volgende dag op school komt, is de pestkop spoorloos verdwenen…Het leven van ChuckMarty Anderson had zich het einde der tijden heel anders voorgesteld. Terwijl de Apocalyps met rasse schreden nadert, verschijnen overal advertenties die ene ‘Chuck’ bedanken voor 39 geweldige jaren dienst. Wie is deze Chuck? En kan het eind van de wereld nog worden afgewend?Als het bloedtEen bomaanslag op een basisschool eist tientallen slachtoffers, voornamelijk kinderen. Als Holly Gibney het nieuws op het journaal hoort, gaan haar nekharen overeind staan. Ze is ervan overtuigd dat de nieuwslezer iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Maar wat?RatOm in alle rust te kunnen schrijven, trekt Drew Larson zich terug in een afgelegen hut. Dat is niet zonder gevaar: de laatste keer dat Drew een verhaal kwijt moest, kostte hem dat bijna zijn verstand. Dit keer lijkt alles goed te gaan, tot er een mysterieuze rat verschijnt die aanbiedt hem te helpen. Tegen een prijs.

Tip van Marjan (Drachten)

"Roslund & Hellström schreven samen de eerste twee delen van de serie over ervaren rechercheur Ewert Grens en ex-infiltrant Piet Hoffman. Roslund schreef na het overlijden van Hellström alleen verder en wat heeft hij dat goed gedaan! Drie dagen is een uitstekend vierde deel, waarin Grens geconfronteerd wordt met een gruwelijke moordpartij die hij niet kan oplossen en evenmin kan vergeten… Deze serie staat absoluut in mijn top 3 beste thrillers ooit. Doe jezelf een groot plezier en lees ze alle vier!"

Drie dagen

Anders Roslund

€ 22,50
Zana zit met haar familie rond de keukentafel bij een heerlijke verjaardagstaart met vijf rode kaarsjes. Ze zingen ‘Lang zal ze leven’. Een paar dagen later loopt het meisje verdwaasd rond in haar huis, tussen haar ouders en broer en zus, die opmerkelijk stil zijn. De bel gaat. De door de buren gealarmeerde rechercheur Ewert Grens staat voor de deur. Een vreselijke geur komt hem tegemoet als Zana opendoet… Ewert Grens wordt geconfronteerd met een gruwelijke moordpartij die hij niet kan oplossen en evenmin kan vergeten. Zeventien jaar later brengt een melding over een inbraak in precies hetzelfde appartement alles weer tot leven. Iemand zoekt Zana. Voor Grens wordt het een race tegen de klok om de inmiddels jonge vrouw te vinden voordat anderen dat doen.

Tip van Bernard (Grote Markt)

"Puik is de nieuwe Harris; V2, die ook nog grotendeels in Nederland speelt! We volgen Rudi Graf, raket-ingenieur belast met het afvuren van V2’s vanuit de Scheveningse bossen, en Kay Caton-Welsh, WAAF officier die de lanceerplekken ervan probeert te achterhalen. Schijnbaar moeiteloos lardeert Harris hun lotgevallen met historische en technische details. Doseren is dan het devies, maar daar waar anderen vaak falen in het lastige genre van de historical fiction, is hij de meester: ondanks dat je weet waar het naartoe gaat, speelt hij het klaar de spanning tot het einde op te voeren. Degelijk vakwerk, waarmee Harris opnieuw bewijst aan de top van het genre te staan."

V2

Robert Harris

€ 20,99
Aan het einde van de oorlog geloofde Adolf Hitler nog stellig in een overwinning door middel van zijn nieuwste V2-raketten. Deze konden een explosieve lading van meer dan 1000 kilo met drie keer de snelheid van het geluid vervoeren. De nieuwe raket had ook een enorm bereik, net genoeg om vanuit de bossen van Den Haag de Engelse hoofdstad te bereiken. In november 1944 wordt de Duitse wetenschapper Rudi Graf naar de Hollandse kust gestuurd. Graf werkte ooit samen met Wernher von Braun aan een ruimteraket, maar is inmiddels het brein achter de onvoorspelbare en dodelijke V2. Zijn afkeer van de oorlog zorgt er echter voor dat hij in Scheveningen al snel verdacht wordt van sabotage. De bombardementen op Londen eisen vreselijk veel slachtoffers, en de Engelse regering besluit om een groep jonge vrouwen naar Vlaanderen te sturen in een wanhopige poging om de Duitse raketten uit te schakelen. Kay Caton-Walsh is een officier van de WAAF en zal met gevaar voor eigen leven moeten achterhalen waarvandaan de V2-raketten precies worden afgevuurd.

Tip van Kim (Grote Markt)

"Als je een Netflix-account hebt, kán Arséne Lupin je bijna niet ontgaan zijn. Deze populaire serie over de gentleman inbreker Lupin is gebaseerd op de boeken van Maurice Léblanc. Hij schreef het eerste verhaal in 1905 als feuilleton voor een tijdschrift en het werd meteen een groot succes in Frankrijk. Meer dan honderd jaar later is het nog altijd even gemakkelijk jezelf te verliezen in de negen spannende en geestige verhalen in deze bundel, uitgegeven door uitgeverij Oevers. Zet Netflix dus snel uit en laat je charmeren door de papieren versie van deze Robin Hood van de Belle Epoque! Plezier gegarandeerd!"

Arsène Lupin, gentleman inbreker

Maurice Leblanc

€ 19,00
Bekend van de Netflix-serie! ‘Wees gewaarschuwd, goede lezer, bij de eerste ontmoeting raak je gecharmeerd, de volgende keer ben je verkocht en nadien wil je Lupin volgen waar hij je ook naar toe voert.’ Uit het voorwoord van Bart Van Loo. In Gentleman inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst uitgegeven in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen. De verhalen zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen.

Tip van Nynke (Assen)

"Tussen de duivel en de zee is alweer het derde boek van Maria Adolfsson, uit de Doggerland-serie. Hoofdpersoon is Karen Hornby. Zij wordt op de zaak gezet van de vermissing van superster Luna. Luna is op Doggerland om na jaren van afwezigheid een nieuwe plaat op te nemen. Karen heeft er eigenlijk geen zin in, ze voelt zich oud en moe en maakt zich zorgen om haar gezondheid. Bovendien weet ze niet goed wat ze met de relatie met Leo aan moet. Hij heeft wel erg veel oog voor de mooie Luna. Tijdens het onderzoek naar de vermiste Luna vindt er in de stad een heftige aanval op een vrouw plaats. Ook eerder zijn er van die aanvallen op vrouwen geweest. Door dezelfde dader? Tussen de duivel en de zee is een goed opgebouwd boek, met mooie beschrijvingen van het fictieve landschap van Doggerland."

Tussen de duivel en de zee

Maria Adolfsson

€ 20,99
Tussen de duivel en de zee is de derde Doggerland-thriller van thrillerauteur Maria Adolfsson. Superster Luna is op Doggerland om een nieuwe plaat op te nemen. Als zij in het holst van de nacht verdwijnt, staat de politie voor een raadsel. Inspecteur Karen Hornby wordt, tegen haar zin, op de zaak gezet. Karen voelt zich oud en moe, en maakt zich zorgen om haar gezondheid. Bovendien leek Luna wel érg gecharmeerd van Leo Friss, Karens vriendje. Het mysterie is compleet als in de hoofdstad een vrouw wordt toegetakeld door een gewelddadige man, en Luna’s assistent een verkeersongeluk krijgt. Karen vermoedt dat de zaken iets met elkaar te maken hebben, maar bewijzen blijven uit. Inmiddels zijn de media het verhaal op het spoor, en ontstaat er een race tegen de klok. En Luna is niet de enige wiens leven in gevaar is...

Tip van Laura (A-Kerkhof)

“Ook al zit een vakantie naar het prachtige Zuid-Afrika er voorlopig niet in, je kunt je zeker in Afrikaanse sferen wanen bij het lezen van Donker Drif van Deon Meyer. Dit is alweer zijn zevende Bennie Griessel misdaadroman die zich afspeelt in de West-Kaap. De doorgewinterde Bennie Griessel en zijn partner Vaugh Cupido zijn geschorst en herplaatst naar Stellenbosch waar ze de verdwijning van een student onderzoeken. Ondertussen hebben de mannen een anonieme brief gekregen van een vermoedelijke klokkenluider binnen het politiecorps. Daarnaast worden deze personages en perspectieven afgewisseld met die van makelaar Sandra Steenberg die in het geheim een groot wijnlandgoed moet verkopen namens de malafide zakenman Jasper Boonstra. Haar financieel belang bij deze transactie is aanzienlijk en zal haar tot het uiterste drijven.Beide verhaallijnen komen prachtig samen. De in het verhaal verweven maatschappelijke thema’s als staatskaping, zoals corruptie in het Zuid-Afrikaans wordt genoemd, en verschillende vormen van ongelijkheid maken dat deze thriller er één is die een gemiddeld spannend boek overstijgt.”

Donkerdrif

Deon Meyer

€ 22,99
Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad. Op klaarlichte dag, een executie. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering. Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student, die na een weekendje feesten spoorloos verdwenen is. En de schatrijke Jasper Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Sandra, de vrouw van schrijver Josef en moeder van twee kinderen, heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout. En nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan. Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.
pro-mbookslibr3 : libris