Tip van Thys (Leeuwarden)

"Sherlock Holmes wist het al: concentreer je in de speurtocht naar de waarheid niet op algemeenheden maar op de details. In Wij zijn Bellingcat toont Eliot Higgings overtuigend aan hoe een onderzoekscollectief van 'digital Sherlocks' binnen mum van tijd een baanbrekende vorm van burgerjournalistiek wist te introduceren. Dit boek is de fascinerende weergave van deze zogeheten Bellingcatmethode. Een laptop met een internetverbinding blijkt in de 21e eeuw genoeg te zijn om als Archimedes punt van journalistieke waarheidsvinding te fungeren. En daarmee wereldwijd het nieuws te interpreteren, te onthullen en zelfs te veranderen. Of zoals de in Leeuwarden geboren en getogen Christiaan Triebert het in een inspirerend geschreven voorwoord treffend beschrijft; 'Eliots verhaal is een ode aan al die digitale speurders die de onderste steen boven proberen te krijgen en leert ons dat iedereen die speurder kan zijn'. Higgings laat in Wij zijn Bellingcat zien dat waarachtig online heldendom bestaat. Virtuele non-fictie was nog nooit zo spannend!" 

Wij zijn Bellingcat

Eliot Higgins

€ 22,50
Hoe burgerjournalisten wereldwijd oorlogsmisdaden ontrafelen – Met speciaal voorwoord van Christiaan Triebert 'Het boek overtuigt door de baanbrekende bevindingen, maar ook door Higgins' openheid en bescheidenheid.' Het Financieele Dagblad In 2014 kwam aan het licht dat Rusland verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17. Deze schokkende onthulling werd niet gedaan door een inlichtingenorganisatie of traditionele nieuwsmedia, maar door burgerjournalisten van Bellingcat, het online onderzoekscollectief dat de manier waarop we denken over nieuws voorgoed veranderde. In Wij zijn Bellingcat vertelt oprichter Eliot Higgins het verhaal van hoe hij een geheel nieuwe manier van journalistiek creëerde en wereldwijd burgerjournalisten in staat stelde om misstanden aan de kaak te stellen, enkel met behulp van hun computer en smartphone. Hij brengt de tools in kaart die gebruikt worden voor het analyseren van gegevens, van het opsporen van geolocaties tot het bepalen van het precieze tijdstip waarop een foto is gemaakt. En hij neemt ons mee in de grootste scoops van Bellingcat – zoals de onderzoeken naar vlucht MH17 en de Syrische burgeroorlog. Higgins geeft ons een unieke kijk achter de schermen bij de organisatie die onderzoeksjournalistiek naar het digitale tijdperk bracht. Met speciaal voorwoord van Christiaan Triebert, winnaar van de Pulitzerprijs en voormalig journalist van Bellingcat 'Wij zijn Bellingcat is Higgins' meeslepende verslag van hoe hij berichtgeving  opnieuw uitvond voor het internettijdperk.' The Observer 'Een fascinerend, verbijsterend boek.' Spectator 'Eliot Higgins en Bellingcat vechten tegen Vladimir Poetin en de zijnen met behulp van slechts hun computers en smartphones.' Foreign Policy

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Een centraal thema in het oeuvre van essayist Bas Heijne is dat van de 'tijdsgeest'. Heijne probeert als een arts van de cultuur ons maatschappelijk levensgevoel te diagnosticeren. Wie zijn wij – als mens en samenleving - in het hier en nu en waar gaan we heen? Het brandpunt van deze verwarrende eeuw vormt het spanningsveld tussen waarheid en leugen, zo blijkt in Heijne’s nieuwste boek, waarin hij met zeventien denkers en wetenschappers in gesprek gaat en een breed perspectief van actuele onderwerpen aansnijdt. Daarmee daagt Heijne de lezer uit om een eigen kritisch standpunt in te nemen tot allerlei prangende vraagstukken. Voor de burger die graag verder kijkt dan opiniepeilingen, stemwijzers en tv-debatten is Leugen & Waarheid een uiterst boeiende en verrijkende leeservaring!"

Leugen & waarheid

Bas Heijne

€ 20,00
Waarom groeit het wantrouwen jegens de wetenschap? Waarom trekken mensen zich steeds minder aan van feiten? Waarom is identiteit zo’n heet hangijzer geworden, in de politiek en in ons eigen leven? Waarom kost het zo veel moeite de zwarte bladzijden van onze geschiedenis onder ogen te zien? Waarom verdwijnt religie niet? Waarom is racisme zo hardnekkig? Hoe komt het dat de mens zowel goedmoedig is als uitermate gewelddadig? Voor NRC Handelsblad ging vermaard essayist Bas Heijne op zoek naar het verhaal achter het dagelijkse rumoer en de krantenkoppen. Hij sprak met denkers en wetenschappers (onder anderen Peter Pomerantsev, Angela Saini, Elaine Pagels, Martin Hägglund en Géraldine Schwarz) over grote kwesties die het debat in onze tijd bepalen. Samen vormen deze gesprekken een diepgravend portret van onze verwarrende tijd. Waarbij ook de lezer zelf aan het denken wordt gezet. Bas Heijne is de auteur van essays als Onredelijkheid (2007), Moeten wij van elkaar houden (2011), Onbehagen (2016 en 2020), Wereldverbeteraars (2017) en Mens/onmens (2019). Hij is verbonden aan NRC Handelsblad. In 2017 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Tip van Mirjam (Dokkum)

"Een jaar in de moestuin: ik heb vorig jaar een tuinkas gekregen, helemaal blij met dit boek! Laat het voorjaar maar komen, ik kan aan de slag!"

Een jaar in de moestuin

Lucy Chamberlain

€ 25,95
Met 'Een jaar in de moestuin' heeft de gebruiker een praktisch en overzichtelijk boekwerk in bezit voor jarenlang moestuinplezier. Voor beginners en gevorderden, voor mensen met een lapje grond, (postzegel)tuintje of balkon. Van A tot Z leer je optimaal moestuinieren.Teel je eigen groente, fruit en kruiden en leer goed te plannen. Welke gewassen zijn de beste keuze voor de beschikbare ruimte? Hoe bereid je de grond voor en wat is het voordeel van telen in potten en bakken? Hoe voorkom je plagen en ziektes en welke combinaties werken optimaal?Gemakkelijke gewassen, stap voor stap-schema's van groente- en fruitsoorten, allerhande rassen met hun specifieke kenmerken, kiemgroenten, kruiden en pluksla. Uitleg over de biologische aanpak, voorbeelden van luie tuinen, gezinstuinen, postzegeltuintjes of juist fancy-foodietuinen voor de liefhebbers van cavolo nero, tigerellatomaten en bimi. Met 'Een jaar in de moestuin' was zaaien, kweken, oogsten en opeten nog nooit zo leuk.

Tip van Mirjam (Harlingen)

"Ik hou erg van tuinieren en mooie bloemen en planten. Plukgeluk trok direct mijn aandacht door de prachtige omslag. In dit boek legt de schrijfster uit hoe je het hele jaar kunt genieten van je tuin, met goede adviezen over plant verzorging. Er wordt per maand uitgelegd wat je kunt doen en welke plantencombinaties mogelijk zijn. Zelfs in de winter maanden kun je blijven genieten van de bloemen door ze bijvoorbeeld te drogen. Het boek staat vol met prachtige foto’s, een heerlijk boek om er geregeld eens bij te pakken."

Plukgeluk

Silvia Dekker

€ 20,00
‘Plukgeluk’ is hét tuinierboek voor de bloemenliefhebber. Zaaien, planten, snoeien, bollen poten, borders ontwerpen, alle aspecten van de bloementuin komen aan bod. Van januari tot en met december: elke maand is er wel iets te doen in de bloementuin. Silvia Dekker deelt haar enorme kennis en enthousiasme hierover met veel plezier. Er komt een onuitputtelijke lijst onderwerpen aan bod: van hoe je het beste bloemen kunt drogen tot de juiste werkwijze bij het maken van een afrastering. Dit heeft geresulteerd in een prachtig en toegankelijk boek, dat even kleurrijk is als een echte bloementuin.

Tip van Carola (Assen)

"Eens in de zoveel tijd  komt er een boek binnen dat meteen je aandacht trekt. Bij mij was dit het geval met  De ontdekking van de natuur van UvA-conservator Hans Mulder. In dit rijk geïllustreerde boek met een nogal ambitieuze titel vertelt Mulder u natuurlijk niet hét verhaal over de ontdekking van de natuur. 'Dat kan helemaal niet. Het zijn twintig verhalen over onderwerpen en mensen die een meer of minder belangrijke rol hebben gespeeld in het ontsluieren van de geheimen die de natuur verborg voor de Europese mens tussen pakweg 1500 en 1900’, aldus Mulder. Geniet van de prachtige historische verhalen over vogels, insecten, bacteriën, draken en nog heel veel meer. Deze hoogtepunten uit de natuurlijke historie zijn doorspekt met anekdotes over de bijzondere mannen en vrouwen die ervoor hebben gezorgd dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf nu zoveel beter begrijpen. De met zorg gekozen illustraties zijn een ware lust voor het oog. De ontdekking van de natuur is een onmisbaar pareltje voor iedere natuurliefhebber. En let op tot 11 mei geldt een speciale introductieprijs van € 39,99 euro; daarna kost het boek € 49,99 euro."

De ontdekking van de natuur

Hans Mulder

€ 49,99
Vanaf de vroege zestiende eeuw verschenen er in Europa steeds meer studies waarin dieren en planten 'naar het leven' werden beschreven en verbeeld. In de daaropvolgende eeuwen werd het onderzoek naar de natuurlijke wereld verdiept en werd de kunst om die wonderbaarlijke natuur af te beelden geperfectioneerd. In De ontdekking van de natuur vindt u twintig prachtige en rijk geïllustreerde verhalen over vogels, insecten, bacteriën, draken en nog veel meer. De beschreven ontdekkingen zijn doorspekt met anekdotes over de bijzondere mannen en vrouwen die er tussen 1500 en 1900 voor hebben gezorgd dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf zoveel beter begrijpen. Lees over de draak die in 1572 op een akker bij Bologna werd verslagen, over Van Leeuwenhoek, die met behulp van de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte. Of over hoe de jonge Charles Darwin tijdens zijn reis met de Beagle inzichten kreeg die de basis legden voor zijn evolutieleer. Hans Mulder is opgeleid als historicus en werkt als conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over de geschiedenis van het boek en over hoe in de westerse samenleving de kijk op de natuur in de loop der tijd veranderde. Onderwerpen waarover hij ook doceert aan de UvA. Veel van de belangrijkste natuurhistorische handschriften, gedrukte boeken, tekeningen en aquarellen die Mulder in dit boek heeft gebruikt, zijn te vinden in de Artis Bibliotheek, onderdeel van het Allard Pierson.

Tip van Esmee (Grote Markt)

"Ongetemd leven was mijn favoriete non-fictie boek van 2020. Glennon Doyle laat op eerlijke en humoristische wijze aan de hand van haar levenslessen zien hoe vrouwen zichzelf kunnen zijn om zo meer geluk in het leven te ervaren. Het boek bevat herkenbare situaties voor iedereen, die tot inzicht kunnen leiden in persoonlijke situaties. Dat heeft het in ieder geval voor mij gedaan!"

Ongetemd leven

Glennon Doyle

€ 20,00
Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in ‘Ongetemd leven’ zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn. Door haar eigen verhaal met de lezer te delen geeft de auteur ons allemaal de kracht om gehoor te geven aan de innerlijke stem die wij te lang hebben genegeerd. Alleen door echt jezelf te zijn, kun je werkelijk gelukkig zijn en je mooiste leven leiden. Ontdek wie jij was, voordat de wereld jou vertelde wie je moest zijn. Zou het niet fantastisch voelen om volledig en krachtig jezelf te zijn? ‘Ongetemd leven’ is eerlijk, kwetsbaar en compassievol en Glennon Doyle inspireert als nooit tevoren. Daarnaast is dit een heerlijk meeslepend verhaal over liefde, vertrouwen en overwinning. 'Als je er klaar voor bent, dan zal dit boek je brein door elkaar schudden en je ziel laten schreeuwen. Ik ben zo klaar voor mezelf na het lezen van dit boek. Alsof ik voor de eerste keer ooit in mijn lichaam zit. Wow. Iedereen die het vermogen heeft om echt los te laten en om je aan je eigen verlangens voor een dierbaar leven over te geven– doe het. Lees het. Beleef het. Oefen het.' - ADELE ‘Ongetemd leven zal vrouwen bevrijden – emotioneel, spiritueel en fysiek. Het is fenomenaal.’ - Elizabeth Gilbert ‘Moedigt vrouwen aan de gevestigde orde af te wijzen en hun intuïtie te volgen.’ - Publishers Weekly Glennon Doyle is de auteur van de bestsellers ‘Carry on en leef’ en ‘Carry on, heb lief’. Ze is activiste, spreker en influencer en woont in Florida met haar vrouw en drie kinderen.

Tip van Kim (Grote Markt)

"In Verweven leven (Entangled Life) neemt Merlin Sheldrake ons mee in de fascinerende wereld van de schimmels. Hij schrijft over paddenstoelen die in de reactor van Tsjernobyl kunnen groeien en over schimmelsoorten die kleefnetten of harpoenen gebruiken om wormen te vangen. Je valt van de ene verbazing in de andere! Goed geschreven en schitterend uitgegeven met tekeningen gemaakt met inkt van de inktzwam. Kortom, een heerlijk boek!"

Verweven leven

Merlin Sheldrake

€ 26,99
‘Verweven leven’ is Merlin Sheldrake’s nieuwste boek over het kleinste leven. Schimmels behoren tot de eerste levensvormen op aarde. De meeste mensen kennen schimmels als bovengrondse paddenstoelen, maar het merendeel van de schimmels leeft ondergronds of zweeft in de lucht en is daar essentieel voor andere levensvormen. In ‘Verweven leven’ laat Merlin Sheldrake ons de wereld zien vanuit het standpunt van de schimmel. Dat op het eerste gezicht eigenaardige perspectief biedt een prachtige manier om te kijken naar het leven op onze planeet. Met Sheldrake als gids maken we kennis met gist, psychedelica, schimmels die insecten binnendringen, het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het ‘wood wide web’. Hoe meer we te weten komen over schimmels en de rol die ze spelen in de natuur, des te meer wordt ons begrip over leven, het concept individualiteit en zelfs onze opvatting over intelligentie op zijn kop gezet.

Tip van Yolande (Harlingen)

"Na zijn besteller Nooit meer te druk, heeft Tony Crabbe zijn nieuwe boek Een nieuw begin tijdens de corona-lockdown in Spanje geschreven. Hoe passen we ons aan binnen vier muren, hoe leveren we goed werk af in een rumoerige omgeving, hoe kunnen we ons blijven focussen en ons niet laten afleiden door alle prikkels die zich voor doen? Het is aan ons de keus hoe we omgaan met deze pandemie en hoe we reageren op het verlies van controle. Met een citaat van Victor Frankl, psychiater en overlevende van Auschwitz komt Crabbe bij de kern: Alles kan een mens worden afgepakt, op een ding na: de laatste van de menselijke vrijheden - het kiezen van je opstelling in elk gegeven reeks van omstandigheden, het kiezen van je eigen weg. Het resultaat is een helder handboek, waarin hij ons uitnodigt om in deze coronatijd weg te surfen uit je isolement en deze periode te gebruiken om een nieuwe balans te vinden, los te laten en met beheersing te kiezen voor de juiste golven."

 

Een nieuw begin

Tony Crabbe

€ 9,99
We hadden het al te druk en dat is nu, in tijden van corona, voor velen niet minder geworden. Inboxen stromen vol, to-dolijsten puilen uit, de scheidslijn tussen werk en privé is bijna verdwenen. Er is te veel informatie, te veel onzekerheid en we blijven het gevoel houden tekort te schieten. Tony Crabbe nodigt je uit om deze periode te zien als een nieuw begin: een unieke kans om te experimenteren met een andere manier van werken en leven. Een benadering die meer impact heeft, gezonder is en zorgt voor een blijvende verandering, ook in het leven ná de crisis. Crabbe is (bedrijfs-)psycholoog en auteur van de bestseller Nooit meer te druk. Crabbe geeft regelmatig lezingen in Nederland en Vlaanderen. Hij schreef Een nieuw begin als zijn bijdrage aan verlichting in deze moeilijke tijd.

Tip van Kim (Grote Markt)

"De bestseller Sapiens van Yuval Noah Harari is bewerkt tot stripverhaal en het eerste deel ligt nu in onze winkels! In 245 bladzijden vol prachtige kleurenillustraties en eenvoudige tekst wordt het verhaal van de evolutie en geschiedenis van de mensheid verteld. Dit baanbrekende boek is hiermee toegankelijk geworden voor een nog veel groter publiek. Dus ook een prachtig cadeau voor je neefje van 15 die niet zo graag leest!"

 

Sapiens graphic novel

Yuval Noah Harari

€ 24,99
Vijf jaar geleden verscheen de Nederlandse vertaling van Sapiens, de kleine geschiedenis van de mensheid waarmee Yuval Noah Harari de wereld veroverde. Sindsdien zijn er 13 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 380.000 in de Lage Landen. Samen met David Vandermeulen en Daniel Casanave, beiden onbetwiste meesters van het stripschap, maakt Harari nu het beeldverhaal. Op een volstrekt nieuwe manier wordt de geschiedenis van de mensheid verteld. Het vakmanschap van de gelauwerde striptekenaars gecombineerd met de autonome blik en het eigenzinnige gevoel voor humor van Harari levert een verrukkelijk boek op. Een feest van herkenning voor de fans van Sapiens en een lichtvoetige introductie voor hen die voor het eerst kennismaken met het werk van Yuval Noah Harari. Dit boek is geschreven voor volwassen en jongvolwassen lezers.

Tip van Carola (Assen)

Wolfstijd. Duitsland en de Duitsers 1945-1955 is een overtuigend cultuurhistorisch werk over het verbazingwekkende Stunde Null. Over dat wat er in Duitsland gebeurde direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe slaagden de Duitsers erin de overgang van een regime van totalitaire orde naar een regime van totale anarchie te beheren?  Jähner heeft een slim samengesteld panorama van de eerste tien naoorlogse jaren ontworpen. Kleurrijk, pakkend en elegant geschreven met een uitzonderlijk gevoel voor de toenmalige paradoxen. Wolfstijd leest als een aangrijpende roman, put uit diverse bronnen en heeft met de term wolvenmentaliteit een ijzersterk motief voor een decennium dat niet alleen doorslaggevend was voor de Duitsers.”

Wolfstijd

Harald Jähner

€ 34,99
Dansen tussen de puinhopen: Duitsland na de ‘bevrijding’ ‘Zoveel begin was er nog nooit. Zoveel einde ook niet.’ Zo omschrijft Harald Jähner de ‘wolfstijd’ in Duitsland, die begon met het einde van de Tweede Wereldoorlog en tot diep in de jaren vijftig voortduurde. Toen de oorlog voorbij was, stonden de Duitsers voor het grote niets, de Stunde null. De ramp die ze zelf hadden veroorzaakt was ongekend, het aantal doden niet te overzien. De steden lagen in puin, kinderen groeiden op zonder vader, meer dan de helft van de bevolking was op drift. Miljoenen vluchtelingen en ontheemden, ontslagen dwangarbeiders en terugkerende krijgsgevangenen moesten in de chaos een nieuw bestaan zien op te bouwen. Maar te midden van alle armoede, honger en anarchie ontstond ook een niet te onderdrukken levenslust, een verlangen naar dansen, naar welvaart – en naar vergetelheid. Wolfstijd is een grote naoorlogse mentaliteitsgeschiedenis die de Duitsers in al hun diversiteit toont: van de naamloze verkopers op de zwarte markt, hun zakken volgepropt met pakjes Lucky Strike, tot stijlvolle huisvrouwen, gezeten aan een niervormige designtafel. Van ‘heropvoeder’ Alfred Döblin en de intellectuelen die een cultuur van debat reanimeerden, tot Beate Uhse, die de eerste seksshop ter wereld opende. Jähner schildert het sociale panorama van een decennium dat beslissend was voor de Duitsers en in veel opzichten heel anders was dan we denken. ‘Als sfeerbeeld van de naoorlogse samenleving is dit een grandioos geschreven boek. De sterke formuleringen en scherpe observaties onderscheiden het van andere boeken.’ – Süddeutsche Zeitung ‘Groots panorama van de naoorlogse tijd.’ – Die Zeit

Tip van Esther (Sneek)

"We kennen allemaal wel die fijne Engelse stem achter natuurdocumentaires zoals Planet Earth en Blue Planet; de stem van David Attenborough. In Een leven op onze planeet blikt de 94-jarige bioloog en televisiemaker terug op zijn verleden en deelt hij zijn toekomstvisie. Hij beschrijft hoe hij zijn leven gewijd heeft aan het vastleggen van de natuur in al zijn glorie, maar ook hoe onze aarde in zijn leven veranderd is. Dit boek, naar de gelijknamige documentaire A Life On Our Planet, is zijn belangrijkste en laatste boodschap voor ons en alle toekomstige generaties. Een dringende, maar ook zeker hoopvolle boodschap. Een fascinerend en goed te begrijpen verhaal met duidelijke feiten. Dit moet je gelezen hebben!"

 

Een leven op onze planeet

David Attenborough

€ 20,00
In dit nieuwe autobiografische boek van Sir David Attenborough (Life, Planet Earth, Blue Planet) neemt de filmmaker je mee in zijn wereld – en de planeet van ons allemaal. Voor het eerst beschrijft hij op geheel eigen wijze de belangrijkste momenten in zijn leven als bioloog. Hoe hij oog in oog stond met wilde dieren en zijn leven wijdde aan het vastleggen van de natuur in al haar schoonheid en diversiteit. Ook vertelt Attenborough over de verwoestende veranderingen die hij in al zijn jaren met eigen ogen heeft gezien. Een actueel boek met dringende, maar hoopvolle boodschappen voor de toekomst. Kijk door de ogen van de man die de natuur een stem gaf.

Tip van Laura (Groningen, A-kerkhof)

“Ontzettend leuke verhalen, mijmeringen en hersenspinsels van Lubach die we natuurlijk kennen van Zondag met Lubach. Als romanschrijver wellicht minder bekend bij het grote publiek. Ga na dit boek zijn romans lezen. Zijn eerste roman Magnus is zeker ook een aanrader! Ik heb deze bundeling van zijn belevenissen als presentator, schrijver en theatermaker met ontzettend veel plezier gelezen! Het boek is ingedeeld in een aantal plaatsen/plekken: New York, Los Angeles, Amsterdam, Friesland, Vlieland en uiteraard Groningen passeren de revue. De stad Groningen wordt ontroerend mooi beschreven zoals alleen oud studenten nostalgisch kunnen terugdenken aan die goede oude tijd. Maar ook heb ik enorm moeten gniffelen en zelfs tot tranen toe gelachen. Bijvoorbeeld wanneer hij beschrijft hoe hij zijn rugpijn probeert te verlichten door een massage te boeken in een van der Valk hotel. Deze lijdensweg, schuifelend en creperend van de pijn door de eindeloze gangen vond ik persoonlijk erg hilarisch.”

Stoorzender

Arjen Lubach

€ 16,00
In Stoorzender doet Arjen Lubach verslag van twee jaar uit zijn bewogen bestaan. Vanuit zes verschillende plekken (Los Angeles, Vlieland, New York, Friesland, Zweden en Amsterdam) schrijft hij ongebruikelijk persoonlijk over Zondag met Lubach, muziek, comedy, politiek, het leven en de liefde.Stoorzender is een unieke mix van eerlijke, grappige en ontroerende verhalen, zoals alleen Arjen Lubach die kan schrijven.

Tip van Bernard (Groningen, Grote Markt)

"Nu ik voor de najaarsvakantie het ook liever wat dichter bij huis zoek, ben ik zo blij met De Allermooiste Dorpen van Nederland! Winsum is gekozen tot Allermooiste, waar we natuurlijk best een beetje trots op zijn. Maar dit boek bevat maar liefst 50 onontdekte pareltjes. Stuk voor stuk meer dan een bezoekje waard en door de mooie foto’s en tips van locals zal het niet moeilijk zijn een heerlijke herfst te gaan beleven. Dus mijn volgende vakantie wordt geen steden-, maar een dorpentrip!"

De allermooiste dorpen van Nederland

Quinten Lange

€ 19,99
50 PRACHTIGE DORPEN GESELECTEERD OP CULTUREEL ERFGOED, EIGENHEID EN CHARME In De allermooiste dorpen van Nederland kom je erachter hoe mooi ons land is, hoe afwisselend het landschap en hoe eigen de dorpen. Aan de hand van prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes, regionale gerechten, en verhalen van of over dorpsbewoners presenteren we deze uitverkoren dorpen in dit lijvige boek. De winnaar is door een jury van deskundigen gekozen: Winsum. Er gaat dus toch echt niets boven Groningen!

Tip van Sanne (Sneek)

Mannen, ik haat ze’. Dat is even schrikken, hè? Maar juist dát, dat ongenuanceerde, mag nu wel eens uitgesproken worden, vindt schrijver Pauline Harmange. En dat doet ze goed, ze legt de vinger op de zere plek. Met een vleugje sarcasme en daarnaast een hele rits feiten, kan ik maar één ding zeggen: ik ben het volledig met Harmange eens. “Ik geloof dat het haten van mannen de deur opent naar liefde voor vrouwen in alle mogelijke vormen. En dat we die liefde nodig hebben om onszelf te bevrijden.”

Mannen, ik haat ze

Pauline Harmange

€ 14,99
Vrouwen die zich kritisch uitlaten over mannen karakteriseren als mannenhater: het is nog altijd een wijdverspreide tactiek om vrouwen monddood te maken. Pauline Harmange is de misogynie en on­gelijkheid in de wereld zat en verheft scheldwoord tot geuzen naam: ja, ze is een mannenhater. Want vrouwen hebben goede redenen om mannen te verwerpen en te verafschuwen. Haar systeemkritiek gaat een stap verder: wat als woede jegens man­nen in feite een vreugdevolle, emancipatoire weg is naar een recht­vaardiger wereld? Wat als het verwerpen van mannen nieuwe ruimte biedt voor vrouwelijke relaties die wel wederkerig en gelijkwaardig zijn? Dit bruisende pleidooi is onbeschroomd, controversieel en pole­misch: een breekijzer in een maatschappelijk debat dat gevoerd móét worden.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Michel Foucault schreef in de jaren zestig dat ‘de mens zal verdwijnen zoals een gezicht in het zand aan de rand van de zee’. Bijna een halve eeuw later treedt Miriam Rasch in de kritische en metaforische voetsporen van de Franse filosoof. Rasch werpt in Frictie namelijk een dam op tegen de aanzwellende vloedgolf van het dataïsme. Dit is het alomtegenwoordige geloof dat de werkelijkheid volledig te vertalen is in data. Dit verlangen om alles kwantitatief te reduceren leidt onvermijdelijk tot een mechanisering van de concrete leefwereld, aldus Rasch.  Want zonder dat we het altijd beseffen wordt onze dagelijkse realiteit steeds meer beheerst door algoritmes, statistieken en modellen. Welk wereldbeeld gaat er eigenlijk achter deze dataficatie schuil?  In een essayistisch betoog probeert Rasch deze fundamentele vraag vanuit verschillende perspectieven te duiden.

Frictie is een diepzinnig boek dat zowel inhoudelijk als stilistisch recht doet aan de titel. Het is niet altijd even toegankelijk of gemakkelijk geschreven en vergt daardoor veel intellectuele inspanning van de lezer. Maar de beloning van deze frictie is groot: Rasch reikt een taal aan die aanzet tot ethische reflectie op ons handelen. En daarin bestaat filosofie."

Frictie

Miriam Rasch

€ 14,95
Dataïsme is het geloof dat alles te vertalen is in data. Data leggen de wereld vast en maken haar beheersbaar. Maar voor wie en met welk doel? Ethische dilemma’s rondom data worden vaak gereduceerd tot zaken als privacy en regulering, terwijl de onderliggende aannames van het dataïsme zelden ter discussie staan. Is de mens echt als algoritme te begrijpen? Wat gebeurt er met de dingen die niet in data te vatten zijn? En waarom wordt de dataïstische toekomst voorgesteld als onvermijdelijk? Tegenover het ideaal van een geautomatiseerde wereld die ons gevangenhoudt in een onzichtbaar net, stelt Miriam Rasch een herwaardering van frictie. Frictie is een geduchte strategie van hen die strijden voor emancipatie of zich teweerstellen tegen de eis van transparantie en constante communicatie. Rasch opent de weg naar ‘de-automatisering’ als mogelijkheid om woorden en dingen weer als nieuw te laten schijnen. Hoe kunnen we in dataïstische tijden ons eigen verhaal blijven vertellen?

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Filosofische boeken kunnen op ieders persoonlijke levensweg dienen als kritische en inspirerende metgezellen. Ze maken je ontvankelijk voor de vonk van verwondering. Een voorbeeld hiervan is dit boek van cultuurfilosoof Léon Hanssen. In de beeldvorming roept de figuur van vagebond niet meteen positieve associaties op. Een obscure landloper die leeft in de marge van de samenleving, zo luidt het stigma. Hanssen schetst echter een sympathieker beeld van de vagebond. Aan de hand van divers pluimage aan creative geesten meandert hij met veel schwung door de westerse cultuurgeschiedenis heen. De verwantschap van deze vrije denkers schuilt in een authentieke, speelse levenshouding van vrijheidsdrang. Zonder zich te laten vastpinnen zoekt en schept de vagebond zijn eigen weg. Ontsnappen aan het keurslijf van de maatschappelijke conventie doet hij het liefst door, vervuld van wanderlust, te vluchten in het kronkelende labyrint van de natuur. Deze ontdekkingsreis hoeft niet per se in de fysieke ruimte plaats te vinden. Ook het geestelijke domein kan dienen als 'terrain vague' om nieuwe grenzen te verkennen. Handboek voor de vagebond is een aanstekelijk boek dat leest als een hymne op de natuur, de verbeeldingskracht en het verlangen!"

Handboek voor de vagebond

Léon Hanssen

€ 26,99
Lange tijd gold de vagebond als een louche figuur zonder een vaste plaats in de maatschappij. Dat veranderde in de negentiende eeuw: kunstenaars en andere eigenzinnige geesten identificeerden zich met de vagebond. Ze verafschuwden de burgerlijke wereld met haar bezitsdrang en commercie. Deze dwarsdenkers liepen vooruit op een trend in onze eigen tijd. Veel jongeren kiezen voor alternatieve levenswijzen. Omdat ze de huizenprijzen in de stad niet meer kunnen betalen of omdat ze het kapitalistische systeem principieel verwerpen, trekken ze op goed geluk rond en bouwen een tiny house aan de rafelrand van de samenleving. Verbeelding, liefde voor de natuur en vrijheidszin staan voorop! In zijn Handboek voor de vagebond presenteert Léon Hanssen belangrijke woordvoerders van deze nieuwe stijl van zwerven, wonen en kritisch denken. Van Henry David Thoreau met zijn klassieke pleidooi voor een leven in de bossen tot de Engelse schuurbewoonster en schrijfster Catrina Davies nu: zij tekenen voor een levenshouding die voor ons allemaal zeer inspirerend kan zijn.

Tip van Nicoline (Harlingen)

"De ontdekking van de natuur is geschreven door conservator van de Artis Bibliotheek Hans Mulder. Het bestaat uit historische tekeningen met twintig bijbehorende verhalen die gaan over de wetenschappelijke ontdekkingen van de natuur om ons heen en hoe we de waarheid durfde los te laten met de nodige vraagtekens. Het is een bijzonder boek. Zo zijn er tekeningen die al gemaakt zijn rond 1500. Het is indrukwekkend hoe precies sommige tekeningen al zijn waarbij andere tekeningen een hele ontwikkeling doormaken door de jaren heen. Ook laat dit boek zien dat het vroeger veel lastiger was om je ontdekkingen vast te leggen. Het is echt een boek om er elke keer weer opnieuw bij te pakken en nieuwe dingen te ontdekken."

De ontdekking van de natuur

Hans Mulder

€ 49,99
Vanaf de vroege zestiende eeuw verschenen er in Europa steeds meer studies waarin dieren en planten 'naar het leven' werden beschreven en verbeeld. In de daaropvolgende eeuwen werd het onderzoek naar de natuurlijke wereld verdiept en werd de kunst om die wonderbaarlijke natuur af te beelden geperfectioneerd. In De ontdekking van de natuur vindt u twintig prachtige en rijk geïllustreerde verhalen over vogels, insecten, bacteriën, draken en nog veel meer. De beschreven ontdekkingen zijn doorspekt met anekdotes over de bijzondere mannen en vrouwen die er tussen 1500 en 1900 voor hebben gezorgd dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf zoveel beter begrijpen. Lees over de draak die in 1572 op een akker bij Bologna werd verslagen, over Van Leeuwenhoek, die met behulp van de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte. Of over hoe de jonge Charles Darwin tijdens zijn reis met de Beagle inzichten kreeg die de basis legden voor zijn evolutieleer. Hans Mulder is opgeleid als historicus en werkt als conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over de geschiedenis van het boek en over hoe in de westerse samenleving de kijk op de natuur in de loop der tijd veranderde. Onderwerpen waarover hij ook doceert aan de UvA. Veel van de belangrijkste natuurhistorische handschriften, gedrukte boeken, tekeningen en aquarellen die Mulder in dit boek heeft gebruikt, zijn te vinden in de Artis Bibliotheek, onderdeel van het Allard Pierson.

Tip van Thys (Leeuwarden)

Filosoof Marjan Slob won in 2017 met het essay Hersenbeest de Socratesbeker. Met De lege hemel (2020) pronkte Slob opnieuw op de shortlist van deze prestigieuze prijs voor het beste filosofieboek van het jaar. In dit boek verkent ze een actueel maatschappelijk thema: eenzaamheid. Slob betoogt dat eenzaamheid geen medische aandoening is, het zogenaamde eenzaamheidsvirus, maar veeleer een existentiële stemming van ambiguïteit. Het menselijk vermogen tot taal en zelfreflectie maakt ons namelijk onvermijdelijk bewust van een gebrek aan verbondenheid. We dolen als nietige wezens rond onder een lege hemel in een onmetelijke kosmos. De mens beschikt daarom over een uniek talent voor eenzaamheid. Maar juist dit onbestemde gevoel opent een creatieve ruimte om de verbeelding te prikkelen. Een rode draad in het boek vormt dan ook de mysterieuze figuur van David Bowie. Deze grote held van Slob wist zijn melancholische eenzaamheid continu te transformeren door steeds nieuwe artistieke rollen te scheppen. Ik kan iedereen aanraden om De lege hemel te lezen. Marjan Slob weet op inventieve wijze een zwaarmoedig onderwerp met vlotte en lichtvoetige pen te beschrijven. Bovendien eindigt ze met een troostrijke noot: “Wie een gemis kan voelen, staat open voor verbinding”.

 

De lege hemel

Marjan Slob

€ 20,99
De lege hemel van Marjan Slob is een kleine filosofie van de eenzaamheid. Genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2021 en op de shortlist van de Socratesbeker. Het woord ‘eenzaamheid’ zingt rond. Bezorgde beleidsmakers nemen maatregelen om de eenzaamheid onder geïsoleerde hoogbejaarden en gamende jongeren te ‘bestrijden’. Het begrip zelf wordt echter maar weinig onderzocht. In De lege hemel doet filosoof Marjan Slob dat wel. Ze presenteert ‘eenzaamheid’ als het droevige gevoel dat je krijgt wanneer je een tekort aan verbondenheid ervaart. Slob ziet eenzaamheid echter ook als een verschijnsel dat belangrijke menselijke talenten aan het licht brengt. Wanneer je eenzaam bent, lijd je immers aan wat er níét is, en dat getuigt van zelfreflectie en voorstellingsvermogen. Met lichte toets bespreekt Slob grote denkers als Blaise Pascal, Daniel Dennett en Simone de Beauvoir. Inzichten in de menselijke conditie vult zij aan met voorbeelden uit romans, films en popliedjes. Heel precies legt ze verrassende verbanden tussen eenzaamheid, podiumvrees, maskers, selfies, ruimtereizen en getut op dames-wc's. Met David Bowie als gids die weet hoe je kunt spelen met je onvermijdelijke verlorenheid. **** ‘Slobs boek is een prachtige ode aan het alleen-zijn.’ – NRC ‘Een sprankelend en eigenzinnig boek over eenzaamheid. Een actueel thema is verrassend veelzijdig uitgewerkt, met zowel oog voor de heilzame werking van eenzaamheid als de schaduwkant van isolatie. Soepel en aantrekkelijk geschreven. Eenzaamheid is een talent, dat je bovendien kunt ontwikkelen, dat blijkt wel uit dit boek. Het verdient vele lezers.’ – Juryrapport van Het Beste Spirituele Boek 2021

Tip van Marjan (Drachten)

Marjan tipt vanuit haar tuin niet één, maar twee leuke natuurboeken. “Dagboek van een natuurjongen kan ik iedereen van harte aanbevelen! Geschreven door een 15-jarige autistische jongen, die de social media heeft ontdekt als medium om zijn passie voor de bescherming van de natuur te delen. Tuinmysteries is een boek voor iedereen die graag in de tuin werkt en door middel van praktische en grappige weetjes meer wil leren over wat er zich allemaal afspeelt in de tuin. Allebei ontzettend leuk om cadeau te doen!”

Tuinmysteries

Dagboek van een natuurjongen

Tuinmysteries

Guy Barter

€ 22,50
'Tuinmysteries: zo werkt het in jouw tuin' geeft antwoord op zaken die iedere tuinier zich weleens afvraagt – en op vragen waar je zelf misschien nooit op zou zijn gekomen. Dit boek behandelt allerlei fascinerende aspecten van het tuinieren en staat vol praktische tips en eigenaardige, maar altijd weer boeiende, wetenswaardigheden. Tuinmysteries is rijk geïllustreerd met gravures, schema’s, foto’s en informatiekaders. Dit mooie boek is een vraagbaak over allerlei merkwaardige en minder bekende kanten van het tuinieren en het perfecte cadeau voor iedereen die wil begrijpen wat zich in de tuin afspeelt. ‘Tuinmysteries’ is deel twee in een nieuwe reeks praktische tuingidsen voor beginners en gevorderden. Deel een: ‘Hoe help ik de dieren in mijn tuin?’ Guy Barter is een ervaren tuinier en sinds lange tijd adviseur voor leden van de RHS. Vanuit die rol ziet hij jaarlijks honderden vragen van tuiniers langskomen.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Met Langs de Afgrond heeft historicus Arnold Heumakers een polemisch boek geschreven, dat zowel stilistisch als inhoudelijk treffend aansluit op de thematiek van de Boekenweek. Heumakers presenteert de pikante stelling dat controversiële denkers en schrijvers uit de Europese cultuurgeschiedenis ons nog altijd veel te zeggen hebben. Dit doet hij geenszins uit sympathie of met de bedoeling ze te rehabiliteren. Heumakers wil aan de hand van deze dubieuze personen de lezer een realistisch perspectief bieden op de demonische en irrationele kanten van de menselijke conditie. Zo probeert hij, voorbij een simplistisch denkschema van goed-fout, het fundamenteel gespleten mensbeeld van de moderniteit te doorgronden. De erkenning dat de tragische afgrond altijd lonkt, kan leiden tot een ontnuchterde visie op de werkelijkheid. Buitengewoon interessant is dat Heumakers in zijn epiloog de intellectuele confrontatie aangaat met Rutger Bregman. De overtuiging dat ‘de meeste mensen deugen’, neigt volgens hem al snel naar een vorm van ideologisch zelfbedrog. Het is aan de lezer om te oordelen wie triomfeert in deze tweestrijd der ideeën."

 

Langs de afgrond

Arnold Heumakers

€ 29,90
Als Europeanen leven wij in een fundamenteel verdeelde cultuur. De scheidslijn tussen een verlichte en een romantische traditie loopt dwars door ons heen – cultureel en ideologisch zijn we niet uit één stuk. Toch is het nog altijd gebruikelijk de moderne Europese cultuur exclusief te verbinden met het gedachtegoed van de Verlichting. Ten onrechte, want de Romantiek hoort er net zo goed bij, evenals ideologische hybriden als fascisme en nationaalsocialisme, samengesteld uit verlichte en romantische elementen. Dezer dagen hebben kapitalisme, neoliberalisme en liberale democratie veel van hun vanzelfsprekendheid verloren. De toekomst is onzeker. Waarom wordt dan niet het hele culturele erfgoed onderzocht op verhelderende ideeën en inzichten? In Langs de afgrond bespreekt Arnold Heumakers op even heldere als indringende wijze een aantal foute denkers van rechtse, al dan niet fascistische signatuur. Niet om fascisme of nationaalsocialisme te rehabiliteren, maar om te zien wat zij ons – voorbij goed en fout – nog te zeggen zouden kunnen hebben. Franse denkers als Maurice Barrès, Maurice Blanchot en Georges Sorel, Duitse revolutionair-conservatieven als Oswald Spengler, Ernst Jünger en Carl Schmitt. Speciale aandacht is er voor de kunst, in het bijzonder de literatuur – lang niet altijd een ‘linkse hobby’, zoals men kan vaststellen bij onder meer Erich Wichman, Ernst von Salomon, Jean Raspail en Michel Houellebecq. Het boek sluit af met een gedreven pleidooi voor ‘methodisch pessimisme’, dat in plaats van uitzichtloosheid een lucide ontnuchtering voorstaat: zowel ten opzichte van de foute ideologieën van het verleden als ten opzichte van de nu dominante ideologische overtuigingen.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"In dit vlot en meeslepend geschreven relaas nemen wielervolgers Gio Lippens en José de Cauwer de lezer mee in een uitzonderlijk jaar uit de wielergeschiedenis. Net als de rest van de wereld kwam het wielerseizoen in het voorjaar van 2020 abrupt tot stilstand. Geen Ronde van Vlaanderen, geen Parijs-Roubaix, geen Amstel-Gold-Race, zelfs geen Ronde van Frankrijk in juli. Alleen maar leegte. Vanaf 1 augustus begonnen de wielen gelukkig weer te draaien. Na oneindig lang stil te hebben gestaan streed een gretig peloton drie maanden lang op het scherpst van de snede op de Europese wegen. Van de wederopstanding van Wout van Aert in Italië, tot de waanzinnige triomf van Pogačar in de Tour de France en de bloedstollende finale van de Ronde van Vlaanderen - het wielerjaar 2020 was als een surplace op de wielerbaan, culminerend in een explosieve eindsprint. Surplace is een heerlijk boek voor de sportminnaar die naast de ogen ook de geest wil prikkelen tijdens deze magische sportzomer. Bovenal bewijst dit boek dat sport, en wielrennen in het bijzonder, meer is dan slechts een ‘bijzaak in het leven’. De wielersport blijkt een jaarlijkse zichzelf scheppende romancyclus te zijn. En daarmee een onuitputtelijke bron van verhalen, mythen en betekenissen."

Surplace

Gio Lippens ; José De Cauwer

€ 21,99
‘Surplace is het enige sportboek dat ik ooit las, en nog wel in één ruk ook. Ik begrijp nu voor het eerst iets van de sport, die net zozeer een cultuur is.’ – Marcel Möring Het was meer dan een eeuw lang nauwelijks voorstelbaar, een voorjaar zonder koers. Zonder gedokker over kasseien, zonder heuvelklassiekers, etappewedstrijden, massasprints en bergetappes. Totdat een virus onze maatschappij ging beheersen, en de sport verviel tot een bijzaak in het leven. Dit boek is het relaas van twee wielervolgers die aanvankelijk een wielerseizoen in duigen zien vallen. Ze tonen zich bezorgd over de impact van het virus, niet alleen op de samenleving, maar ook op de toekomst van de wielersport. Ze verbazen zich daarna over de veerkracht van organisatoren, ploegen en coureurs. Over een sport die zich aan de crisis ontworstelt en creatief omgaat met de beperkingen in tijden van corona. Vele kopstukken uit de Lage Landen komen aan het woord. Grote namen als Patrick Lefevere, Wout van Aert, Wouter Vandenhaute, Anna van der Breggen en Tom Dumoulin. Ze kijken vooruit, naar hoe de sport verdergaat na het vreemdste jaar in de wielergeschiedenis, wat er moet gebeuren met de macht van de grote organisatoren, de veiligheid in en rond de koers en de manier waarop de sport zich via de televisie verkoopt. Maar ze kijken ook terug op een seizoen dat lang stilstond, als in een oneindig lijkende surplace, en daarna alsnog een spetterende finale kreeg met honderd dagen koers.
pro-mbookslibr3 : libris