Tip van Hettina (Grote Markt)

"Ook al kunnen we helaas nog niet op (wereld)reis, met dit kookboek ga je alle continenten langs voor de heerlijkste vegetarische wereldgerechten. Stéphanie de Turckheim neemt je mee op een culinaire reis rond de wereld die voert langs Europese, Noord- en Zuid-Amerikaanse, Aziatische en Indiase gerechten. De recepten variëren van curry's tot soepen, van salades tot tajines en nog veel meer smaakvolle groentegerechten. Één van mijn persoonlijke favorieten is de aubergine parmigiana. Om te smullen!"

Veggie wereldgerechten

Stephanie de Turckheim

€ 25,99
Ontdek de lekkerste vegetarische wereldgerechten In dit boek maakt Stéphanie de Turckheim een vegetarische culinaire reis rond de wereld. Ze verzamelde Europese, Noord- en Zuid-Amerikaanse, Aziatische en Indiase gerechten. Met recepten voor gegratineerde uiensoep, aardappeltortilla’s, spanakopita, paddenstoelenrisotto, Jambalaya van groenten en cajun kruiden, coleslaw met gegrilde kaas, chili sin carne, tajines met couscous van groenten, falafels, dolma’s, naan met kaas, curry van aubergines, wokgroenten, Chinese fondue, heerlijkste soepen en salades en nog veel meer verrukkelijke groentegerechten.

Tip van Nicoline (Harlingen)

"Mijn tip is Boekoe Kita door Mirjam van der Rijst & Harold Pereira. Als ik al denk aan dit prachtige kookboek word ik al blij! De mooie foto’s en de lekkere gerechten doen me denken aan de kookkunsten van mijn oma. Zij kon dagen in de keuken staan en met dit boek komen de geuren van de Indische gerechten je tegemoet. Er staan een hoop gerechten in waarvan ik niet wist dat ze zo makkelijk waren om te maken, kortom echt een feestje! Nu we niet naar Indonesië kunnen gaan, halen we Indonesië gewoon naar Nederland met dit kookboek."

Boekoe Kita

Mirjam Van der Rijst

€ 15,99
90 authentieke Indische recepten, vaak al vele generaties oud. In de loop der jaren gaven kinderen en kleinkinderen, ver van hun thuisland, deze recepten soms een eigen twist. Elke familie ontwikkelde zo haar eigen voorkeuren. Maak kennis met deze 11 families en proef hun specialiteiten. Alle recepten zijn zonder uitzondering verrukkelijk en eenvoudig te maken, ook door minder ervaren koks. Selamat makan, eet smakelijk!

Tip van Hettina (Grote Markt)

"Geniet van de heerlijke gerechten uit de Ovenbijbel van Chickslovefood. Van klassiekers tot gezonde baksels en van hartige taarten tot comfortfood: de oven doet het meeste werk, zodat jij tijd hebt om lekker een boek te lezen 😉. De recepten zijn zoals we gewend zijn van Chickslovefood: niet te moeilijk, snel en met weinig ingrediënten. Zelf volg ik Chickslovefood al jaren op sociale media en laat ik me graag door hen inspireren voor mijn dagelijkse maaltijden. De spinazietaart met feta was mijn eerste recept uit de Ovenbijbel. Hij bleek heel makkelijk te maken en viel erg in de smaak!" 

Ovenbijbel

Chickslovefood

€ 33,99
Van ovenschotels en zoete klassiekers tot gezonde baksels en recepten voor stoomovens: in de Ovenbijbel laten Nina en Elise van Chickslovefood je zien wat je allemaal uit je oven kan halen. Ze blijven hun keukenfilosofie trouw en maken het dus nooit onnodig ingewikkeld en laten je nooit de hele dag in de keuken staan.

Tip van Myriam (A-Kerkhof)

"Als je door Bersama bladert, wil je het liefst gewoon aanschuiven bij Francis Kuijk thuis. De recepten zijn heerlijk en de foto’s om van te watertanden, maar wat het echt zo’n leuk kookboek maakt, zijn de persoonlijke verhalen. Misschien ken je Francis wel van haar deelname aan Heel Holland Bakt. Dit is haar tweede Indonesische kookboek met, zoals ze zelf zegt, nog veel meer lekkere en toegankelijke gerechten. Het boek heeft klassiekers, maar ook veel vegetarische opties en nieuwe vondsten, zoals spekkoekijs. Dus: koop het boek, ren naar de toko en waan je in Indonesië!"

 

Bersama

Francis Kuijk

€ 27,50
'Bersama' is niet zomaar een bundeling van Indische recepten. Het vertelt ook het verhaal van de Indische familie(keuken) van Francis Kuijk: ‘De keuken is het hart van ons huis.’ De keuken waarin moeder haar kinderen leert koken en waar gezamenlijk het eten wordt bereid, in een huis waar iedereen welkom is om samen te eten; ook als het geen vetpot is. De ruim 90 Indische recepten in 'Bersama' zijn er vooral om te delen: om door te geven aan een nieuwe generatie of samen te bereiden in de keuken en zeker om samen op te eten; met familie en vrienden aan tafel of, soms, nonchalant op de bank met een kom geurende en dampende 'laksa ayam' (kokos-kippensoep) in de hand. Maak na 'Basisboek Indonesisch' wederom kennis met de Indische keuken van Francis. Met gerechten waar je herkenning in zal vinden, zoals 'babi guling' (varkensrollade) of 'sup buntut' (ossenstaartsoep). Maar ook meer vegetarische opties, omdat deze keuken zich daar zo mooi voor leent, meer hartverwarmende comfortfoodrecepten en uitgebreide instructies om zelf een 'kue tampah' (snackmand) te maken. Delen en samen eten is waar het in de Indische keuken om draait en in 'Bersama' neemt Francis je mee in haar keuken.

Tip van Nynke (Assen)

"Mijn kookboekentip is het boek Lekker & Simpel ZOET. In dit boek staan maar liefst 125 recepten: taarten, koekjes, cheesecakes, toetjes en nog veel meer! De recepten zijn niet moeilijk, duidelijk beschreven en per recept staat er een mooie foto bij. Ik heb het boek niet alleen doorgebladerd, maar er ook iets lekkers uit gemaakt. Deze tiramisu was heerlijk!"

Lekker & simpel zoet

Sofie Chanou ; Jorrit van Daalen Buissant des Amorie

€ 21,99
Na diverse succesvolle kookboeken met voornamelijk hoofdgerechten, is het nu toch echt tijd voor een boek vol zoete recepten. De vraag ‘komt er ook nog een bakboek?’ is enorm vaak gesteld en nu is het dan eindelijk zover: Lekker en Simpel ZOET is een feit. In dit boek vind je maar liefst 125(!) zoete recepten, van taarten, cakes, cheesecakes tot toetjes en koekjes. Bakken was nou niet echt onze specialiteit, maar deze recepten zijn toch stuk voor stuk allemaal bijzonder goed gelukt. Dus als wij dit kunnen, kan iedereen deze lekkere baksels op tafel zetten. Of het nou een feestdag, verjaardag of zomaar een doordeweekse dag in de week is, met de recepten uit dit boek maak je van elke dag een feest. Jorrit en Sofie van Daalen Buissant des Amorie zijn de oprichters van de site www.lekkerensimpel.com met bijna 2 miljoen unieke bezoekers per maand. Van hun kookboeken zijn inmiddels ruim 150.000 exemplaren verkocht.

Tip van Monica (Drachten)

In Drachten beveelt onze eigen Monica (Geller) het kookboek van Friends aan! "Van Joeys meatball sub tot het Thanksgiving feestmaal van Monica, van voorgerecht tot dessert, met dit kookboek maak je jouw eigen vriendengroep vast helemaal gelukkig. Zelfs de meat trifle van Rachel staat erin, al weten wij niet zeker of het zo’n goed idee is om die te maken…”

 

Friends: the official cookbook

Amanda Yee

€ 33,50
Gather your friends and prepare to say “How you doin'?” to more than 100 recipes inspired by the beloved hit sitcom. Complete with more than seventy recipes and beautiful full-color photography, this charming cookbook is both a helpful companion for home cooks and a fun homage to the show that’s always been there for you.

Tip van Fimmy (Sneek)

“Ik ben al jaren groot fan van de recepten en smaken van Donna Hay. Het oog wil natuurlijk ook wat en dit boek is echt fantastisch. Prachtige foto’s en kleuren. Ik kan niet wachten om hier heerlijke gerechten uit te maken.”

 

Everyday Fresh

Donna Hay

€ 30,99
Elke dag supervers, supersnel en superlekker De onbetwiste koningin van heerlijke gerechten die makkelijk te maken zijn maar er spectaculair uitzien: dat is Donna Hay! In haar nieuwste boek, everyday fresh, staan eindeloos veel overheerlijke gerechten die supersnel klaar zijn. In Donna’s eigen woorden: 'Gemakkelijker, verser, sneller, smakelijker. Ik heb dit als mantra gebruikt bij het maken van deze recepten. Omdat we allemaal het leven een beetje makkelijker willen maken, een beetje lekkerder.' Smaak is leidend bij Donna, en het oog wil ook wat. In zeven hoofdstukken laat zij je zien hoe je vanuit je voorraadkast snel iets lekkers en gezonds op tafel zet, hoe je erin slaagt iets heerlijks te bereiden in 1 pan (minimale afwas!), hoe je met een basis-ingrediënt eenvoudig kunt variëren, en hoe je gerechten maakt die je goed kunt invriezen voor op een later, druk moment. En natuurlijk ontbreken de zoete lekkernijen. Met everyday fresh brengt Donna Hay opnieuw het beste vanuit haar inventieve kookstudio naar jouw keuken en eettafel. We eten graag lekker en gezond, zonder tijdverlies: dit boek heeft het allemaal.  'Een van de meest gestelde vragen is of ik thuis nog kook. Het antwoord is ja. Absoluut. Zo vaak mogelijk. En ik snap het, echt waar. Er zijn dagen in mijn huis dat het voelt alsof er amper tijd is om te eten, laat staan te bereiden. Dat is precies mijn drijfveer voor dit boek.' - Donna Hay Als de toonaangevende en bestverkopende kookboekauteur van Australië heeft Donna Hay de harten (en bijna elk huis) veroverd in haar eigen land – en ver daarbuiten. Donna's naam is een internationaal fenomeen en staat voor toegankelijke maar creatieve recepten en prachtige foto's. Haar kookboeken verkochten wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren. Het merk Donna Hay gaat verder dan boeken, met een indrukwekkende online aanwezigheid; een aantal televisieseries; merkartikelen; en een assortiment bakmixen in Australische supermarkten. Donna is de trotse moeder van twee tienerjongens. Ze geniet ervan dat ze in de buurt van de oceaan woont en ze is vastbesloten om het leven ten volle te leven, lief te hebben en te omarmen.

Tip van Mirjam (Dokkum)

De kookboekentip van collega Mirjam uit Dokkum is De Bijbel van de Nederlandse keuken, samengesteld door Janneke Vreugdenhil. "Dit boek laat zien dat de Nederlandse keuken nog veel diverser en lekkerder is dan je ooit had gedacht! Laat je verrassen door lokale recepten uit alle hoeken van het land of door nostalgische gerechten van vroeger!" 

De bijbel van de Nederlandse keuken

Janneke Vreugdenhil

€ 33,99
Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee: in De bijbel van de Nederlandse keuken neemt journalist, schrijver en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot met alles dr'op en dr'an onder meer een tussenstop in Oisterwijk voor de worstenbroodjes van Robèrt en een welverdiende pauze in Amsterdam voor een gevulde koek van Holtkamp.

Tip van Amber (A-Kerkhof)

"Meringue-kussentjes, kaassoesjes, rode rijst met gekarameliseerde tomatensaus, mandarijnen-droomcake: het nieuwe kookboek van Jamie Oliver is er eentje om je vingers bij af te likken! Alle benodigde ingrediënten staan waarschijnlijk al in je koel- en voorraadkast en de recepten zijn eenvoudig op te volgen. Daarnaast zijn de foto’s bij de gerechten prachtig. Je krijgt spontaan zin in een uitgebreide maaltijd met een heleboel gangen en een heleboel vrienden en familie. En dat is precies Jamie’s bedoeling: Samen eten!"

Samen eten

Jamie Oliver

€ 32,50
Klaar om weer met vrienden en familie aan tafel te schuiven? Jamie’s nieuwste kookboek, Samen eten, is een overheerlijke ode aan superlekkere maaltijden om met z’n allen van te genieten. Niet eerder was het zo waardevol om samen te zijn met onze dierbaren, en lekker eten is de beste reden om elkaar op te zoeken. Alle hoofdstukken uit Samen eten bevatten een maaltijd, van feestelijke seizoensdiners tot een Taco party, elk met een eenvoudig en haalbaar menu, dat je grotendeels al eerder kunt voorbereiden. Of je nu de volledige maaltijd kookt of een van de meer dan 120 op zichzelf staande recepten kiest, het is Jamie’s doel om de tijd die je in de keuken staat zo kort mogelijk te houden, zodat je veel tijd met je gasten kunt doorbrengen. Jamie’s Samen eten helpt je ook om zonder stress te koken, door je te overladen met tips, tricks en keukenhacks, zodat je goed voorbereid en georganiseerd aan de slag kunt. Samen eten is inspirerend én praktisch. Het gaat om gezelligheid, feestelijkheid, samen nieuwe herinneringen maken. Onvergetelijke én makkelijke maaltijden, dat is het idee. Aan tafel met z’n allen!
pro-mbooks2 : libris