Tip van Monika (Dokkum)

"De zon is ondergegaan op de hoge berg, de maan staat aan de hemel. Tijd voor de dieren om naar bed te gaan. Bedtijd is het perfecte boek om samen te lezen voor het slapengaan. De prachtige tekeningen met grappige doorkijkjes laten iedere bladzijde meer zien van de dierenwereld in de maneschijn. Welterusten!"

Bedtijd

Patricia Hegarty

€ 13,99
Als de zon ondergaat op de hoge berg, gaan de dieren naar bed. Dit mooi geïllustreerde prentenboek met kijkgaatjes en een rijmende tekst is ideaal om voor te lezen voor het slapengaan.

Tip van Maureen (A-Kerkhof)

Ik vertel niet aan iemand, ik leg het vast. Ik ben eigenlijk een journalist. Dat zei Paul Biegel in een interview met illustrator/schrijver Harrie Geelen. Voor Biegel was een boek schrijven niet het verzinnen van een verhaal, maar het simpelweg vastleggen van zijn fantasie, die hij ‘de tover’ noemde. En dat verklaart misschien ook wel de tijdloosheid van zijn werk. De kleine kapitein, Het sleutelkruid en Nachtverhaal, drie verhalen vol spanning, avontuur en magie, met aandoenlijk eigenwijze personages, zijn onlangs opnieuw uitgegeven en die moét je gewoon lezen! Geschikt voor jong en oud, met fantastische illustraties en een heleboel Biegel-tover!"

 

Nachtverhaal

Paul Biegel

€ 16,99
De sprookjesachtige fantasie van Paul Biegel kent geen grenzen. Dit beeldschone verhaal over een kabouter en een fee is een hoogtepunt in zijn oeuvre. Nachtverhaal Met de prachtige illustraties van Charlotte Dematons komt ‘Nachtverhaal’ tot leven. Een kabouter woont in een poppenhuis op de zolder van een oude vrouw. Hij leidt daar een kalm, misschien wat saai leven. Tot hij ineens een beeldschone fee aantreft. Hij weet dat feeën niet te vertrouwen zijn, en hij wil haar wegsturen. Maar dan begint ze hem haar verhaal te vertellen, elke nacht een stukje. Het is zo spannend en prachtig, dat hij het niet over zijn hart kan verkrijgen haar de deur te wijzen… Meesterverteller Paul Biegel is de meesterverteller van de Lage Landen, een van de meest geliefde stemmen in de Nederlandse jeugdliteratuur. Voor zijn werk kon hij onder andere twee Gouden Griffels en vier Zilveren Griffels in ontvangst nemen. Ook voor ‘Nachtverhaal’ ontving hij een Gouden Griffel. Paul Biegel is de auteur van meer dan 60 boeken.

Tip van Yolande (Harlingen)

"Felicity oftewel Flick heeft altijd al willen reizen. Haar ouders werken heel hard, maar op vakantie gaan zit er niet in. Als ze verhuizen ontdekt Flick bij toeval Reisbureau Wereldvreemd. Haar droom gaat in vervulling, want ze wordt door Jonathan, de jonge eigenaar, uitgenodigd om naar andere werelden van het multi-universum te reizen. Maar waarom vertelt hij haar niet de waarheid als ze gevangen komt te zitten? Reisbureau Wereldvreemd is magistraal, magisch en spannend!"

 

Reisbureau Wereldvreemd

L.D. Lapinski

€ 17,99
Reisbureau Wereldvreemd is deel 1 in de magisch-realistische serie Wereldvreemd van L.D. Lapinski. Voor onbevreesde en reislustige lezers vanaf 10 jaar. Wanneer de twaalfjarige Flick reisbureau Wereldvreemd ontdekt, krijgt ze de kans van haar leven. Ze treedt toe tot het Wereldvreemdgenootschap en daarmee liggen er honderden magische werelden aan haar voeten! Het enige wat ze hoeft te doen is in de juiste koffer springen. Maar wat Flick niet weet is dat het middel punt van alle werelden, Vijflichtenstad, op het punt staat te verdwijnen. Het wordt een race tegen de klok, dwars door het multiversum, op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het wordt opgeslokt… en het onze wereld met zich meeneemt.

Tip van Tea (Harlingen)

"De Ickabog is een gevaarlijk monster dat, volgens de legende, in de moerassige streek Zomphoek leeft. Zomphoek ligt in het land Steenrijk, het gelukkigste land ter wereld. Alle volwassenen in Steenrijk weten dat de Ickabog een verzinsel is om kleine kinderen bang te maken, maar als er op een dag een noodlottig ongeval plaatsvindt in het moeras, slaat de twijfel toe. Een spannend en fantasierijk sprookje over vriendschap, waarheid en hoop. Door de korte hoofdstukken erg geschikt om voor te lezen. Het boek is geïllustreerd met tekeningen van de winnaars van de Ickabog tekenwedstrijd voor 7- tot 12-jarigen." 

 

De Ickabog

J.K. Rowling

€ 19,90
Zo groot als twee paarden. Met ogen als reusachtige lantaarns. Lange vlijmscherpe klauwen. De Ickabog komt eraan... Het koninkrijk Steenrijk was ooit het gelukkigste land ter wereld: goud in overvloed, een koning met de fraaiste snor die je je maar kunt voorstellen, en slagers, bakkers en kaasmakers wiens heerlijkheden iedereen deden huilen van vreugde. Alles was er perfect, behalve dan misschien de Zomphoek, de moerassige, mistige streek in het noorden waar de monsterlijke Ickabog woonde, althans volgens de legende. Iedereen met enig verstand wist dat de Ickabog een verzinsel was, bedoeld om kleine kinderen bang te maken. Maar het grappige van legendes is, dat ze een heel eigen leven kunnen gaan leiden. De Ickabog is een sprookje over waarheid, hoop en vriendschap. Het verhaal is geïllustreerd met de 34 tekeningen van de winnaars van De Ickabog Tekenwedstrijd voor 7- tot 12-jarigen.

Tip van Anne (Dokkum)

"Met Dit is een goed gidsje kun jij nu ook aan de slag voor een betere wereld. Marieke Eyskoot legt in duidelijke – maar niet kinderachtige – taal uit voor welke uitdagingen we staan en hoe we hiermee om kunnen gaan. Ze schrijft over wat je kunt doen op het gebied van eten, kleding, feestdagen, school en nog veel meer. Naast dat ze je heel veel tips geeft,  laat ze je nadenken over allerlei onderwerpen, zoals kinderrechten, helden en gelijkwaardigheid. Kortom: het perfecte boek als jij je steentje wilt bijdragen aan een duurzame en eerlijke planeet!"

Dit is een goed gidsje

Marieke Eyskoot

€ 17,50
De leukste tips en activiteiten voor kinderen om de wereld duurzamer en eerlijker te maken: de jeugdeditie van bestseller Dit is een goede gids‘Dit gidsje helpt je om betere keuzes te maken voor onze planeet, en dus voor onszelf!’ – astronaut André KuipersDit is een goed gidsje voor een betere wereld. Zo simpel is het. Want het klimaat, de mensen en de dieren kunnen wel wat hulp gebruiken. Maar dat is gelukkig prima te doen – ik ga je laten zien hoe! Hoe we samen de planeet duurzamer en eerlijker maken dus. Kan gewoon! Tadaa, hier is het boek dat je daarvoor nodig hebt.Met deze toptips kun je meteen aan de slag: thuis en op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op reis. We gaan energie besparen, dieren redden en plastic opruimen. En slimmer shoppen, iedereen gelijk behandelen en zelf bepalen hoe we eruitzien. Zo zorg jij voor een schoner milieu en aardiger aarde. Hoe goed is dat? En het wordt nog beter! Want de dingen die je kan doen zijn niet alleen fijn voor de wereld, ze zijn ook nog eens leuk voor jou. Wauw! Waar wachten we nog op? Precies wat ik denk. Let’s go!Interviews met coole mensen die het al doen, zoals André Kuipers, artiest Famke Louise, rapper Akwasi, grensverleggers Mandy Woelkens (Zapp) & Roos / Thorn de Vries (SpangaS: De Campus), presentator Janouk Kelderman (Het Klokhuis) en uitvinder Boyan Slat (The Ocean Cleanup)Vrolijke activiteiten, verrassende weetjes en handige oplossingen: ook leuk voor op school!Recepten van Lisa goes Vegan, Green Kitchen Stories en Het Zero Waste ProjectVan de auteur van bestseller Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle (voor volwassenen: al 20.000 exemplaren én een internationale editie)Alles wat kinderen van 9 tot 13 jaar moeten weten om bij te dragen aan een betere wereld.Prachtig geïllustreerd, 192 pagina's, hardcover uitgave – perfect als cadeau!Pers over Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle‘Duurzame bijbel.’ Glamour‘Groen is allang niet meer saai, duur of ingewikkeld, maar juist leuker dan ooit. De voordelen van groen leven, aldus kenner Marieke Eyskoot. Haar gids komt precies op het goede moment.’ Harper’s Bazaar‘In z’n genre steekt dit boek met kop en schouders boven de rest uit.’ Vrij Nederland‘Ze is een expert en bekende Nederlander uit de wereld van duurzame mode. Laat het maar aan Marieke over om mensen te enthousiasmeren.’ de Volkskrant

Tip van Yoline (Assen)

"Wens is het perfecte cadeautje voor de decemberdagen voor de kleintjes! De prachtige illustraties met zachte pastelkleuren brengen het verhaal over een konijntje dat drie wensen mag doen tot leven. Het konijntje weet zich eerst geen raad met zijn wensen en vraagt daarom zijn goede vrienden wat zij met hun wens zouden doen. De rijm en cadans van Saunders nemen je mee van begin tot eind terwijl het Konijn ontdekt dat wensen het allermooist zijn als hij ze met anderen deelt. De mooie boodschap over onzelfzuchtigheid, delen en vriendschap maakt dit boek een echte aanrader."

Wens

Chris Saunders

€ 9,99
Eens per jaar vliegen overal wensen rond, vol hoop en licht zweven ze naar de grond... Konijn vangt maar liefst drie wensen, maar wat moet hij daar nou mee? Gelukkig heeft hij drie beste vrienden, misschien hebben die wel een idee? Vrienden Muis, Vos en Beer helpen Konijn, en hij ontdekt dat het denken aan andere soms wel eens het allermooiste kan zijn.

Tip van Alena (Groningen, Grote Markt)

Uit nieuwsgierigheid heb ik het boek Alles wat ik nog met Gizmo wil doen gelezen. Het was boven mijn verwachting. Een prachtig onroerend verhaal over Lukas, die te horen krijgt dat zijn hond niet lang meer te leven heeft. Dit boek zet je aan het denken en is heel inspirerend. Een prachtig onroerend verhaal, dat je een traantje laat wegpinken en je tegelijk aan het lachen maakt.Alles wat ik nog met Gizmo wil doen is geschikt voor jonge lezers vanaf 10 jaar, maar zeker ook heel inspirerend voor tieners."

Alles wat ik nog met Gizmo wil doen

Ben Davis

€ 17,99
Ik begraaf mijn neus in Gizmo’s kriebelige vacht en sla mijn armen om hem heen. Op een dag, binnenkort, kan ik hem niet meer knuffelen of uitlaten. Ik moet Gizmo een laatste, onvergetelijke tijd bezorgen. Lukas stelt een bucketlist op voor zijn hond, om er samen nog een mooie tijd van te maken. Zo wil hij nog een keer kamperen, naar het strand en samen een groot, laatste avontuur beleven. Maar misschien is de bucketlist er ook wel een beetje voor Lukas zelf, om uit te vinden hoe hij verder moet zonder Gizmo.

Tip van Marian (Assen)

"Frietje komt wel eens thuis met een zwerfhond, verdwaalde schildpad of manke duif. Wanneer er op een dag een oude man met zijn pantoffels aan op het fietspad staat, die niet meer weet wie hij is, twijfelt ze niet en neemt ook hem mee naar huis. ‘Meneer Fritz’ noemt ze hem en Frietje is vastberaden uit te zoeken wie hij is. Ze probeert van alles om hem zijn geheugen terug te laten vinden. Gevonden van Cees van den Berg is een vrolijk, lief en ontroerend boek voor lezers vanaf 9 jaar."

Gevonden

Cees van den Berg

€ 14,95
Frietje is zo’n meisje dat wil zorgen voor alle verloren dieren die ze aantreft:zwerfhonden, verdwaalde schildpadden… en een oude man die met zijn pantoffels aan midden op het fietspad staat en niet meer weet wie hij is. Frietje noemt de man ‘meneer Fritz’ en neemt hem mee naar huis. Daar weten haar ouders niet goed wat ze met de situatie aan moeten. De politie wordt erbij gehaald, de zorg wordt ingeschakeld. En voorlopig mag meneer Fritz even blijven logeren, want om hem nou de nacht door te laten brengen in een cel is ook zo wat… Frietje is vastberaden om uit te zoeken wie meneer Fritz is. Haar pogingen om hem zijn geheugen terug te laten vinden, leveren vrolijke situaties op – maar makkelijk gaat het niet. Gaandeweg ontstaat er een bijzondere vriendschap.

Tip van Anita (Dokkum)

"Mijn kinderboekentip is deze prachtige heruitgave van Nachtverhaal van meesterverteller Paul Biegel. In 1993 won hij hiermee de Gouden Griffel. Paul Biegel heeft de gave je zijn verhalen in te trekken door zijn verteltrant en taalgebruik, maar in dit boek doet hij er nog een schepje bovenop. Hij schrijft een verhaal in een verhaal in de vorm van Sheherazade's vertellingen van 1001 nacht. De raamvertelling gaat over een knorrige huiskabouter die op zolder woont. Hij voert wat vaste taken uit in huis en iedere zaterdagavond kaart hij met pad en rat. Maar dan, op een stormachtige nacht duikt er een gehavende fee op. De kabouter vertrouwt 'dat feevolk' niet en wil haar zo snel mogelijk de deur uitwerken. Als ze hem in lange nachtelijke sessies haar levensverhaal gaat vertellen kan hij haar onmogelijk nog wegsturen. Hij raakt volledig in de ban van haar verhalen en kan niet wachten tot het weer nacht is. Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar, maar eigenlijk literatuur zonder leeftijd."

Nachtverhaal

Paul Biegel

€ 16,99
De sprookjesachtige fantasie van Paul Biegel kent geen grenzen. Dit beeldschone verhaal over een kabouter en een fee is een hoogtepunt in zijn oeuvre. Nachtverhaal Met de prachtige illustraties van Charlotte Dematons komt ‘Nachtverhaal’ tot leven. Een kabouter woont in een poppenhuis op de zolder van een oude vrouw. Hij leidt daar een kalm, misschien wat saai leven. Tot hij ineens een beeldschone fee aantreft. Hij weet dat feeën niet te vertrouwen zijn, en hij wil haar wegsturen. Maar dan begint ze hem haar verhaal te vertellen, elke nacht een stukje. Het is zo spannend en prachtig, dat hij het niet over zijn hart kan verkrijgen haar de deur te wijzen… Meesterverteller Paul Biegel is de meesterverteller van de Lage Landen, een van de meest geliefde stemmen in de Nederlandse jeugdliteratuur. Voor zijn werk kon hij onder andere twee Gouden Griffels en vier Zilveren Griffels in ontvangst nemen. Ook voor ‘Nachtverhaal’ ontving hij een Gouden Griffel. Paul Biegel is de auteur van meer dan 60 boeken.

Tip van Maureen (Groningen, A-kerkhof)

"Ik ben twee dagen niet naar school geweest. En de derde dag vroeg iedereen hoe het met me ging. Ik zei: Mijn hamster is dood, maar ik ben het niet. Reinier kon via de dakgoot nét ontsnappen aan een grote brand in zijn huis. In het boek vertelt hij over zijn nieuwe leven en over alle bijzondere spullen die hij is kwijtgeraakt. ’s Nachts krijgt hij bezoek van overleden oud-bewoners en leert hij steeds meer over de geschiedenis van zijn oude huis. Al met al een ontroerend, maar ook grappig boek in de mooie, poëtische stijl van Joke van Leeuwen."  

 

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

Joke van Leeuwen

€ 16,99
De avond dat het huis van Reinier afbrandt, verandert zijn leven voor altijd. In dit dagboek vertelt hij over wat hij meemaakt in het jaar na de brand, over het huis waar hij tijdelijk met zijn ouders gaat wonen en over alles wat hij bij de brand is kwijtgeraakt. Zijn verhaal wordt afgewisseld met de verhalen van kinderen die voor hem in het oude huis hebben gewoond.

Tip van Maureen (A-Kerkhof)

"Op een dag vindt een oude bamboesnijder een heel klein meisje tussen de bamboestokken. Samen met zijn vrouw besluit hij haar ‘Jie’ te noemen, naar het geluid dat ze maakt bij haar vondst. Jie groeit al snel op tot een knappe vrouw en veel mannen willen met haar trouwen, maar ze verzint steeds opnieuw opdrachten die haar aanbidders niet kunnen voltooien. Totdat ze een jongen tegenkomt op wie ze stapelverliefd wordt… Van de Vendel vertelt het verhaal van Het bamboemeisje, dat gebaseerd is op een oud Japans sprookje, in beeldende, poëtische zinnen: ‘De wind keek op en rolde van de berg af. De zon begon te lachen…’ Bovendien is het boek een klein kunstwerk. De Japans-kalligrafische tekeningen van Mattias de Leeuw spreken enorm tot de verbeelding. En dankzij het mysterieuze meisje op de maan door wiens ogen je het verhaal volgt, is het alsof je zelf door het oude Japan reist. Kortom: Het bamboemeisje is een aanwinst voor je boekenkast!" 

Het bamboemeisje

Edward van de Vendel

€ 22,50
Wanneer een oude bamboesnijder tussen de bamboe een klein meisje vindt, kunnen hij en zijn vrouw hun geluk niet op. Ze zorgen voor haar alsof ze hun eigen kind is. Maar als Jie oud genoeg is om te trouwen, wil ze haar ouders niet verlaten. Voor iedere man die om haar hand komt vragen bedenkt ze daarom een opdracht die onmogelijk te volbrengen is. Tot er een jongen komt op wie Jie verliefd wordt. Hoe kan ze nu kiezen tussen hem en haar ouders? En wat moet ze doen als ook hij zijn onmogelijke taak niet volbrengt? Edward van de Vendel baseerde Het bamboemeisje op het verhaal van de bamboesnijder, een Japanse vertelling uit de 10de eeuw. Mattias De Leeuw liet zich voor dit boek inspireren door oude Japanse prenten en kalligrafie. Een betoverende vertelling voor iedereen vanaf 10 jaar.

Tip van Myriam (A-Kerkhof)

"Bezoek het Bijzondere Bos van Beer is een prachtig zoekboek. De dieren in het bos picknicken, maken kunst, leren lezen of stoken een groot vuur. Alle seizoenen komen aan bod en elke plaat is voorzien van een vrolijk versje.  Je raakt niet uitgekeken op de prachtige illustraties van Freya Hartas, ze zitten vol met kleine grapjes. Knus en vrolijk – je zou zelf een kleine egel willen zijn in het bos van Beer."

Bezoek het Bijzondere Bos van Beer

Rachel Piercey

€ 16,99
Bezoek met Beer zijn BIJZONDERE BOS en beleef een jaar lang alle WONDEREN van de natuur. Ontmoet zijn VRIENDEN, speel SPELLETJES en ZOEK talloze voorwerpen, terwijl je niet uitgekeken raakt op de tekeningen van Freya Hartas en luistert naar de vrolijke versjes van Rachel Piercey.

Tip van Marian (Assen)

"De koning van Gallica vraagt hulp aan koning Duncan en zijn Grijze Jagers, omdat zijn zoon is vermist. De prins is gegijzeld door een kwaadaardige baron en de Gallische koning wil dat een Grijze Jager zijn zoon opspoort en bevrijdt. Grijze Jager Will en zijn leerling Maddie reizen undercover als artiesten naar het hof van de baron. Maar de tocht door Gallica is vol risico’s, met gewapende bandieten en verraderlijke gevaren. De vermiste prins is alweer het 15e deel in de populaire Grijze Jager-serie van John Flanagan, maar net zo spannend en meeslepend als de rest van de reeks!"

De vermiste prins

John Flanagan

€ 16,99
De koning van Gallica heeft de hulp nodig van koning Duncan en zijn Grijze Jagers. Zijn zoon, de prins, is vermist. Hij is gegijzeld door een kwaadaardige baron. Will en zijn leerling Maddie moeten proberen hem op te sporen en te bevrijden. Ze doen zich voor als jongleurs. Zo hopen ze de baron ervan te overtuigen hen zijn burcht binnen te laten. Maar al snel komen Will en Maddie erachter dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt… Is de koning van Gallica zelf wel te vertrouwens? En wie is toch die mysterieuze figuur die hen lijkt te volgen? John Flanagan is de auteur achter de mateloos populaire fantasy-serie ‘De Grijze Jager’. ‘De vermiste prins’, het 15e deel, is al net zo spannend en meeslepend als de rest van de reeks.
pro-mbookslibr3 : libris