Boeken, wij krijgen er nooit genoeg van. Onze boekverkopers lezen veel en vaak. We vroegen ze naar hun favoriete boek van de afgelopen tijd en welk boek nu echt de moeite waard is om te lezen. Nieuwsgierig geworden, lees dan snel verder!

Tip van Lotte (Sneek)

“Al jaren ben ik groot fan van de feelgood-boeken van Jenny Colgan. ‘Op goed geluk’ is deel 1 van een nieuwe serie, deze keer over een rijdende boekhandel! Bibliothecaris Nina wordt opeens werkloos als de bibliotheek waar ze werkt moet sluiten. Ze is dol op boeken, dus ze besluit haar droom waar te maken en een rijdende boekhandel te starten. Met haar boekenbus rijdt ze door de Schotse Hooglanden. Dat klinkt als een droom, maar het echte leven is iets ingewikkelder dan dat in romans. Kortom: een heerlijk boek om fijn in weg te dromen!”

Op goed geluk

Jenny Colgan

€ 18,99
Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.

Tip van Laura (A-Kerkhof)

“Ook al zit een vakantie naar het prachtige Zuid-Afrika er voorlopig niet in, je kunt je zeker in Afrikaanse sferen wanen bij het lezen van Donker Drif van Deon Meyer. Dit is alweer zijn zevende Bennie Griessel misdaadroman die zich afspeelt in de West-Kaap. De doorgewinterde Bennie Griessel en zijn partner Vaugh Cupido zijn geschorst en herplaatst naar Stellenbosch waar ze de verdwijning van een student onderzoeken. Ondertussen hebben de mannen een anonieme brief gekregen van een vermoedelijke klokkenluider binnen het politiecorps. Daarnaast worden deze personages en perspectieven afgewisseld met die van makelaar Sandra Steenberg die in het geheim een groot wijnlandgoed moet verkopen namens de malafide zakenman Jasper Boonstra. Haar financieel belang bij deze transactie is aanzienlijk en zal haar tot het uiterste drijven.Beide verhaallijnen komen prachtig samen. De in het verhaal verweven maatschappelijke thema’s als staatskaping, zoals corruptie in het Zuid-Afrikaans wordt genoemd, en verschillende vormen van ongelijkheid maken dat deze thriller er één is die een gemiddeld spannend boek overstijgt.”

Donkerdrif

Deon Meyer

€ 22,99
Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad. Op klaarlichte dag, een executie. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering. Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student, die na een weekendje feesten spoorloos verdwenen is. En de schatrijke Jasper Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Sandra, de vrouw van schrijver Josef en moeder van twee kinderen, heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout. En nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan. Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

Tip van Nicoline (Harlingen)

"De ontdekking van de natuur is geschreven door conservator van de Artis Bibliotheek Hans Mulder. Het bestaat uit historische tekeningen met twintig bijbehorende verhalen die gaan over de wetenschappelijke ontdekkingen van de natuur om ons heen en hoe we de waarheid durfde los te laten met de nodige vraagtekens. Het is een bijzonder boek. Zo zijn er tekeningen die al gemaakt zijn rond 1500. Het is indrukwekkend hoe precies sommige tekeningen al zijn waarbij andere tekeningen een hele ontwikkeling doormaken door de jaren heen. Ook laat dit boek zien dat het vroeger veel lastiger was om je ontdekkingen vast te leggen. Het is echt een boek om er elke keer weer opnieuw bij te pakken en nieuwe dingen te ontdekken."

De ontdekking van de natuur

Hans Mulder

€ 39,99
Vanaf de vroege zestiende eeuw verschenen er in Europa steeds meer studies waarin dieren en planten 'naar het leven' werden beschreven en verbeeld. In de daaropvolgende eeuwen werd het onderzoek naar de natuurlijke wereld verdiept en werd de kunst om die wonderbaarlijke natuur af te beelden geperfectioneerd. In De ontdekking van de natuur vindt u twintig prachtige en rijk geïllustreerde verhalen over vogels, insecten, bacteriën, draken en nog veel meer. De beschreven ontdekkingen zijn doorspekt met anekdotes over de bijzondere mannen en vrouwen die er tussen 1500 en 1900 voor hebben gezorgd dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf zoveel beter begrijpen. Lees over de draak die in 1572 op een akker bij Bologna werd verslagen, over Van Leeuwenhoek, die met behulp van de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte. Of over hoe de jonge Charles Darwin tijdens zijn reis met de Beagle inzichten kreeg die de basis legden voor zijn evolutieleer. Hans Mulder is opgeleid als historicus en werkt als conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over de geschiedenis van het boek en over hoe in de westerse samenleving de kijk op de natuur in de loop der tijd veranderde. Onderwerpen waarover hij ook doceert aan de UvA. Veel van de belangrijkste natuurhistorische handschriften, gedrukte boeken, tekeningen en aquarellen die Mulder in dit boek heeft gebruikt, zijn te vinden in de Artis Bibliotheek, onderdeel van het Allard Pierson.

Tip van Thys (Leeuwarden)

Filosoof Marjan Slob won in 2017 met het essay Hersenbeest de Socratesbeker. Met De lege hemel (2020) pronkte Slob opnieuw op de shortlist van deze prestigieuze prijs voor het beste filosofieboek van het jaar. In dit boek verkent ze een actueel maatschappelijk thema: eenzaamheid. Slob betoogt dat eenzaamheid geen medische aandoening is, het zogenaamde eenzaamheidsvirus, maar veeleer een existentiële stemming van ambiguïteit. Het menselijk vermogen tot taal en zelfreflectie maakt ons namelijk onvermijdelijk bewust van een gebrek aan verbondenheid. We dolen als nietige wezens rond onder een lege hemel in een onmetelijke kosmos. De mens beschikt daarom over een uniek talent voor eenzaamheid. Maar juist dit onbestemde gevoel opent een creatieve ruimte om de verbeelding te prikkelen. Een rode draad in het boek vormt dan ook de mysterieuze figuur van David Bowie. Deze grote held van Slob wist zijn melancholische eenzaamheid continu te transformeren door steeds nieuwe artistieke rollen te scheppen. Ik kan iedereen aanraden om De lege hemel te lezen. Marjan Slob weet op inventieve wijze een zwaarmoedig onderwerp met vlotte en lichtvoetige pen te beschrijven. Bovendien eindigt ze met een troostrijke noot: “Wie een gemis kan voelen, staat open voor verbinding”.

 

De lege hemel

Marjan Slob

€ 20,99
De lege hemel van Marjan Slob is een kleine filosofie van de eenzaamheid. Genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2021 en op de shortlist van de Socratesbeker. Het woord ‘eenzaamheid’ zingt rond. Bezorgde beleidsmakers nemen maatregelen om de eenzaamheid onder geïsoleerde hoogbejaarden en gamende jongeren te ‘bestrijden’. Het begrip zelf wordt echter maar weinig onderzocht. In De lege hemel doet filosoof Marjan Slob dat wel. Ze presenteert ‘eenzaamheid’ als het droevige gevoel dat je krijgt wanneer je een tekort aan verbondenheid ervaart. Slob ziet eenzaamheid echter ook als een verschijnsel dat belangrijke menselijke talenten aan het licht brengt. Wanneer je eenzaam bent, lijd je immers aan wat er níét is, en dat getuigt van zelfreflectie en voorstellingsvermogen. Met lichte toets bespreekt Slob grote denkers als Blaise Pascal, Daniel Dennett en Simone de Beauvoir. Inzichten in de menselijke conditie vult zij aan met voorbeelden uit romans, films en popliedjes. Heel precies legt ze verrassende verbanden tussen eenzaamheid, podiumvrees, maskers, selfies, ruimtereizen en getut op dames-wc's. Met David Bowie als gids die weet hoe je kunt spelen met je onvermijdelijke verlorenheid. **** ‘Slobs boek is een prachtige ode aan het alleen-zijn.’ – NRC ‘Een sprankelend en eigenzinnig boek over eenzaamheid. Een actueel thema is verrassend veelzijdig uitgewerkt, met zowel oog voor de heilzame werking van eenzaamheid als de schaduwkant van isolatie. Soepel en aantrekkelijk geschreven. Eenzaamheid is een talent, dat je bovendien kunt ontwikkelen, dat blijkt wel uit dit boek. Het verdient vele lezers.’ – Juryrapport van Het Beste Spirituele Boek 2021

Tip van Rixt (Assen)

In Rebecca maken we kennis met een jonge vrouw, die tijdens een reis naar Zuid-Frankrijk verliefd wordt op de rijke weduwnaar Maxim de Winter. Alles lijkt perfect te zijn vlak na hun huwelijk, tot ze met hem terugkeert naar zijn landgoed Manderley. Hier lijkt het hele huishouden nog altijd de geest van de overleden vrouw van mr. de Winter, Rebecca, vast te willen houden. De hoofdpersoon voelt zich meer en meer in het nauw gedreven, tot een vreselijk geheim boven water komt.

Rebecca heeft dezelfde beklemmende en duistere sfeer als boeken in hetzelfde genre, zoals Wuthering Heights. Het boek leest heel fijn, Daphne du Maurier heeft een prachtige schrijfstijl. Ik heb het in één ruk uitgelezen, zo graag wilde ik weten wat er nou aan de hand was met Rebecca!

Rebecca

Daphne du Maurier

€ 20,00
Op reis in Zuid-Frankrijk wordt een verlegen jonge gezelschapsdame verliefd op de knappe, rijke weduwnaar Maxim de Winter. Het stel trouwt halsoverkop en vertrekt naar Manderley, Maxims landhuis aan de kust van Cornwall. Daar komen de minder goede kanten van Maxims karakter naar boven en lijkt in elke kamer nog de geest rond te waren van zijn beeldschone eerste vrouw, Rebecca. Ook de huishoudster, Mrs. Danvers, lijkt de vroegere Mrs. De Winter maar niet te kunnen vergeten. Zal de nieuwe Mrs. De Winter ooit uit haar schaduw kunnen treden?

Tip van Laetitia (Assen)

In De Hemelproef van de Finse auteur Olli Jalonen volgen we de avonturen van de aandoenlijke Angus. Aan de ene kant een wat wereldvreemd jongetje – niet verwonderlijk als je opgroeit op een piepklein eiland in de Atlantische Oceaan aan het eind van de 17e eeuw -, aan de andere kant ook opmerkzaam en ambitieus. Deze rijke, historische roman speelt zich af tegen de achtergrond van de Verlichting, in een wereld die balanceert op het randje tussen geloof en wetenschap. Ook Angus voelt zich geregeld op de proef gesteld. Zijn opvoeding door de dominee (en die hem, heel uitzonderlijk!, schrijflessen geeft) en wat hij leert als trouwe en leergierige assistent van wetenschapper Halley die St.Helena bezoekt voor onderzoek, botst voortdurend met elkaar. Jalonen neemt de tijd om het verhaal neer te zetten, maar wanneer op het eiland rellen uitbreken, raakt ook de roman in een spannende stroomversnelling. Angus ontsnapt als verstekeling op een schip naar Engeland om daar zijn held Halley om hulp te vragen. Wat volgt is een wreed avontuur waarbij ik als lezer versteld stond van de moed en het vernuft van Angus en steeds meer ging geloven in de jongen die langzamerhand zijn naïviteit verliest. De strubbelingen van Angus, parallel aan de strijd tussen geloof en wetenschap in de wereld, wordt door Jalonen prachtig weergegeven in een bijzondere schrijfstijl waarin elke vorm van dialoog ontbreekt. Antwoord op de vele vragen die het verhaal opwerpt, zal de lezer zelf moeten deduceren uit wat Angus vertelt. Jalonen won naar mijn mening terecht de toonaangevende Finlandia-literatuurprijs voor De Hemelproef en ik kan niet wachten tot deel twee om te ontdekken hoe het verder gaat met Angus en Halley.

De hemelproef

Olli Jalonen

€ 23,99
De hemelproef van Olli Jalonen is een bekroonde historische avonturenroman over de strijd tussen geloof en wetenschap in de 17e eeuw. De jonge Angus doet waarnemingen voor wetenschapper Halley op het eiland St. Helena. Ook als Halley weer naar Londen is vertrokken blijft Angus trouw zijn waarnemingen doen, dromend van Londen, en van zijn meester van wie hij nog zo veel had willen leren. Dan treft een verwoestende daad van geweld Angus’ familie. Het markeert het aanbreken van onheilspellende tijden op het eiland. In het diepste geheim wordt Angus met een schip meegestuurd naar Engeland. In zijn kleding is een brief genaaid, die hij via meester Halley aan de machthebbers in Londen moet zien door te spelen. Verstopt in het kraaiennest begint Angus’ nieuwe leven, dat hem weer terug zal voeren naar de grote astronoom en hem zo een plaats in geschiedenis van de wetenschap zal geven.

Tip van Monica (Drachten)

Monica tipt Kate in Waiting, de nieuwste Young Adult roman van Becky Albertalli. Zij verwierf internationale bekendheid met haar boek Simon vs. the Homo Sapiens Agenda (verfilmd als Love, Simon). Hoofdpersoon Kate en haar beste vriend Anderson delen alles met elkaar, zelfs verliefdheid! Meestal zwijmelen ze samen om onbereikbare jongens, maar als hun meest recente crush bij hen in de klas komt, staat hun vriendschap op het spel. Ondertussen doen ze met hun vriendengroep mee aan de schoolmusical en is er thuis en op school ook genoeg drama… Een heerlijk boek van de “queen of high school rom-coms”!

 

Kate in waiting

Becky Albertalli

€ 11,95
From #1 New York Times bestselling author and rom-com queen Becky Albertalli comes a buoyant new novel about daring to step out of the shadows and into the spotlight in love, life, and, yes, theater.

Tip van Marjan (Drachten)

Marjan tipt vanuit haar tuin niet één, maar twee leuke natuurboeken. “Dagboek van een natuurjongen kan ik iedereen van harte aanbevelen! Geschreven door een 15-jarige autistische jongen, die de social media heeft ontdekt als medium om zijn passie voor de bescherming van de natuur te delen. Tuinmysteries is een boek voor iedereen die graag in de tuin werkt en door middel van praktische en grappige weetjes meer wil leren over wat er zich allemaal afspeelt in de tuin. Allebei ontzettend leuk om cadeau te doen!”

Tuinmysteries

Dagboek van een natuurjongen

Tuinmysteries

Guy Barter

€ 22,50
'Tuinmysteries: zo werkt het in jouw tuin' geeft antwoord op zaken die iedere tuinier zich weleens afvraagt – en op vragen waar je zelf misschien nooit op zou zijn gekomen. Dit boek behandelt allerlei fascinerende aspecten van het tuinieren en staat vol praktische tips en eigenaardige, maar altijd weer boeiende, wetenswaardigheden. Tuinmysteries is rijk geïllustreerd met gravures, schema’s, foto’s en informatiekaders. Dit mooie boek is een vraagbaak over allerlei merkwaardige en minder bekende kanten van het tuinieren en het perfecte cadeau voor iedereen die wil begrijpen wat zich in de tuin afspeelt. ‘Tuinmysteries’ is deel twee in een nieuwe reeks praktische tuingidsen voor beginners en gevorderden. Deel een: ‘Hoe help ik de dieren in mijn tuin?’ Guy Barter is een ervaren tuinier en sinds lange tijd adviseur voor leden van de RHS. Vanuit die rol ziet hij jaarlijks honderden vragen van tuiniers langskomen.

Tip van Ingrid (Grote Markt)

“Tamsin Calidas verhuist met haar man naar een boerderij op een afgelegen Schots eiland, maar al snel blijkt dat hun huwelijk niet bestand is tegen de afzondering waarin ze leven. Het huwelijk strandt en Tamsin moet in haar eentje de boerderij runnen. Dit wordt haar echter niet makkelijk gemaakt; haar mede-eilandbewoners moeten niets hebben van mensen van het vasteland en een vrouw alleen vinden ze al helemaal een schande. Ze wordt genegeerd en soms zelfs verbaal en fysiek bedreigd. Na het overlijden van haar enige vriendin op het eiland raakt Tamsin volledig geïsoleerd. Zij zoekt haar heil bij haar dieren en de natuur en de bijna mystieke band die zij hiermee creëert verdrijven haar eenzaamheid en geven haar kracht. Een zeer inspirerend verhaal!”

Ik ben een eiland

Tamsin Calidas

€ 22,99
Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben. Weg van het eeuwige jachtige. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch. De gesloten eilanders zitten helemaal niet te wachten op de komst van zo’n stel stedelingen, het kind waarnaar ze verlangden komt maar niet, het weer is onstuimig en het leven zwaar. Hun huwelijk overleeft de storm niet en loopt op de klippen. En dat is nog maar het begin van de pure, bittere ellende die Calidas zal moeten doormaken. Armoede, een traumatisch verlies en ziekte stellen haar op de proef en het onherbergzame land brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Naarmate de tijd verstrijkt verliest Calidas zich meer en meer in het landschap om haar heen, en het is precies die natuur die verlossing brengt. Calidas trekt alle registers open in dit rauwe, openhartige boek, dat een ode brengt aan het menselijke overlevingsinstinct en barst van de prachtige beschrijvingen van die wilde wereld. Ik ben een eiland is een verhaal over het buitengewone vermogen van de natuur om, wanneer je alles verloren hebt, in je behoeften te voorzien. Een magnifiek boek over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking. Vertaald door Hans Kloos
pro-mbookslibr2 : libris