Boeken, wij krijgen er nooit genoeg van. Onze boekverkopers lezen veel en vaak. We vroegen ze naar hun favoriete boek van de afgelopen tijd en welk boek nu echt de moeite waard is om te lezen. Nieuwsgierig geworden, lees dan snel verder!

Tip van Carola (Assen)

"Eens in de zoveel tijd  komt er een boek binnen dat meteen je aandacht trekt. Bij mij was dit het geval met  De ontdekking van de natuur van UvA-conservator Hans Mulder. In dit rijk geïllustreerde boek met een nogal ambitieuze titel vertelt Mulder u natuurlijk niet hét verhaal over de ontdekking van de natuur. 'Dat kan helemaal niet. Het zijn twintig verhalen over onderwerpen en mensen die een meer of minder belangrijke rol hebben gespeeld in het ontsluieren van de geheimen die de natuur verborg voor de Europese mens tussen pakweg 1500 en 1900’, aldus Mulder. Geniet van de prachtige historische verhalen over vogels, insecten, bacteriën, draken en nog heel veel meer. Deze hoogtepunten uit de natuurlijke historie zijn doorspekt met anekdotes over de bijzondere mannen en vrouwen die ervoor hebben gezorgd dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf nu zoveel beter begrijpen. De met zorg gekozen illustraties zijn een ware lust voor het oog. De ontdekking van de natuur is een onmisbaar pareltje voor iedere natuurliefhebber. En let op tot 11 mei geldt een speciale introductieprijs van € 39,99 euro; daarna kost het boek € 49,99 euro."

De ontdekking van de natuur

Hans Mulder

€ 39,99
Vanaf de vroege zestiende eeuw verschenen er in Europa steeds meer studies waarin dieren en planten 'naar het leven' werden beschreven en verbeeld. In de daaropvolgende eeuwen werd het onderzoek naar de natuurlijke wereld verdiept en werd de kunst om die wonderbaarlijke natuur af te beelden geperfectioneerd.In De ontdekking van de natuur vindt u twintig prachtige en rijk geïllustreerde verhalen over vogels, insecten, bacteriën, draken en nog veel meer. De beschreven ontdekkingen zijn doorspekt met anekdotes over de bijzondere mannen en vrouwen die er tussen 1500 en 1900 voor hebben gezorgd dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf zoveel beter begrijpen. Lees over de draak die in 1572 op een akker bij Bologna werd verslagen, over Van Leeuwenhoek, die met behulp van de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte. Of over hoe de jonge Charles Darwin tijdens zijn reis met de Beagle inzichten kreeg die de basis legden voor zijn evolutieleer.Hans Mulder is opgeleid als historicus en werkt als conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over de geschiedenis van het boek en over hoe in de westerse samenleving de kijk op de natuur in de loop der tijd veranderde. Onderwerpen waarover hij ook doceert aan de UvA. Veel van de belangrijkste natuurhistorische handschriften, gedrukte boeken, tekeningen en aquarellen die Mulder in dit boek heeft gebruikt, zijn te vinden in de Artis Bibliotheek, onderdeel van het Allard Pierson.

Tip van Laetitia (Assen)

"Je verhaal doen, lucht op. Maar is van alles over jezelf vertellen altijd zo onschuldig? Aurora is de ‘vertrouwenspersoon’ binnen haar schoonfamilie. Stuk voor stuk komen ze bij haar om hun beklag te doen over elkaar, zij is de enige die het hele plaatje ziet. Maar wie heeft er oog en oor voor Aurora en de lasten die zij zo te dragen krijgt? Als haar man op een goede dag besluit een familiediner te organiseren, vreest Aurora een slechte afloop. Maar voor wie? Een pijnlijk intieme, prachtig verwoorde roman die je laat nadenken over wat je wel en niet deelt met je naasten."

Aurora

Luis Landero

€ 22,99
Aurora is getrouwd met Gabriel en vanaf het moment dat ze zijn familie leerde kennen, is ze niet alleen het luisterend oor voor hem, maar ook voor haar schoonmoeder en twee schoonzussen. Ze heeft er bijna een dagtaak aan om ieders leed en verhalen aan te horen - over elkaars tekortkomingen en het gebrek aan begrip bij de ander. Tegelijkertijd willen ze maar één ding, en dat is zichzelf kunnen zijn. Maar zoals dat in families gaat, kunnen ze zich niet van elkaar losmaken. Op een goede dag besluit Gabriel, het zondagskind in de familie, om een familiediner te organiseren ter gelegenheid van zijn moeders tachtigste verjaardag. Eigenlijk vindt niemand dat een goed idee, zelfs zijn moeder niet. Aurora probeert Gabriel van zijn plan af te brengen, bang dat zijn goedbedoelde poging om de familie weer bij elkaar te brengen, slecht zal aflopen.

Tip van Mirjam (Dokkum)

"Een jaar in de moestuin: ik heb vorig jaar een tuinkas gekregen, helemaal blij met dit boek! Laat het voorjaar maar komen, ik kan aan de slag!"

Een jaar in de moestuin

Lucy Chamberlain

€ 25,95
Met 'Een jaar in de moestuin' heeft de gebruiker een praktisch en overzichtelijk boekwerk in bezit voor jarenlang moestuinplezier. Voor beginners en gevorderden, voor mensen met een lapje grond, (postzegel)tuintje of balkon. Van A tot Z leer je optimaal moestuinieren.Teel je eigen groente, fruit en kruiden en leer goed te plannen. Welke gewassen zijn de beste keuze voor de beschikbare ruimte? Hoe bereid je de grond voor en wat is het voordeel van telen in potten en bakken? Hoe voorkom je plagen en ziektes en welke combinaties werken optimaal?Gemakkelijke gewassen, stap voor stap-schema's van groente- en fruitsoorten, allerhande rassen met hun specifieke kenmerken, kiemgroenten, kruiden en pluksla. Uitleg over de biologische aanpak, voorbeelden van luie tuinen, gezinstuinen, postzegeltuintjes of juist fancy-foodietuinen voor de liefhebbers van cavolo nero, tigerellatomaten en bimi. Met 'Een jaar in de moestuin' was zaaien, kweken, oogsten en opeten nog nooit zo leuk.

Tip van Marjan (Drachten)

“Almudena Grandes heeft wederom een schitterende roman geschreven over de geschiedenis van Spanje. Doet niet onder voor mijn ultieme favoriet De patiënten van dokter Garcia! Ze brengt in De moeder van Frankenstein drie verhaallijnen samen; de eigenzinnige Germán, de getroebleerde Aurora en de empathische María. Zo schetst zij een ijzingwekkend beeld van de jaren vijftig in Spanje, en dan met name de absolute onderdrukking van het nationaal katholicisme op onder andere de positie van de vrouw. Briljant!”

De moeder van Frankenstein

Almudena Grandes

€ 29,99
Psychiater Germán Velázquez Martín keert na vijftien jaar ballingschap in Zwitserland in 1954 terug naar het verscheurde Spanje om in de inrichting voor vrouwen in Ciempozuelos te werken. Daar ontmoet hij patiënte Aurora Rodríguez Carballeira, die haar eigen dochter vermoord heeft. Niemand in de instelling geeft om Aurora, behalve María Castejón, een jonge hulpverpleegkundige die haar elke dag voorleest. De drie verhalen van de eigenzinnige Germán, de getroubleerde Aurora en de empathische María vormen samen een ijzingwekkend beeld van de jaren vijftig in Spanje. Germán en María dromen beide van een ander leven, maar worden geconfronteerd met de wrede dictatuur en het nationaal katholicisme van hun land, dat elke zonde als een misdaad beschouwt.

Tip van Sanne (Drachten)

“In Woeker van Kenneth Oppel begint het op een dag te regenen. Niets bijzonders, zou je denken, maar dan wordt de wereld plotseling overwoekerd door gevaarlijke, onverwoestbare planten! Drie tieners zijn immuun voor het gif dat de plant verspreidt, maar waarom? Wat is hun geheim? Ze gaan in dit spannende kinderboek op zoek naar antwoorden, maar moeten snel zijn, want de invasie is begonnen… Dit is deel 1 in een nieuwe serie, die heel veel goeds belooft. Hartstikke leuk voor kinderen vanaf 13 jaar!”

Woeker

Kenneth Oppel

€ 19,99
Het begint met regen. En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Hun gitzwarte en onverwoestbare stengels groeien ontzettend snel. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken mensen en dieren op. Drie tieners blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Anaya, Petra en Seth. Wat hebben zij met elkaar te maken? Wat is hun geheim? Ze moeten gauw op zoek naar antwoorden op deze vragen... want de invasie is begonnen. 'Razend spannend. Oppel haalt zijn voet geen moment van het gaspedaal.' - The New York Times

Tip van Hettina (Grote Markt)

"Ook al kunnen we helaas nog niet op (wereld)reis, met dit kookboek ga je alle continenten langs voor de heerlijkste vegetarische wereldgerechten. Stéphanie de Turckheim neemt je mee op een culinaire reis rond de wereld die voert langs Europese, Noord- en Zuid-Amerikaanse, Aziatische en Indiase gerechten. De recepten variëren van curry's tot soepen, van salades tot tajines en nog veel meer smaakvolle groentegerechten. Één van mijn persoonlijke favorieten is de aubergine parmigiana. Om te smullen!"

Veggie wereldgerechten

Stephanie de Turckheim

€ 24,99
Ontdek de lekkerste vegetarische wereldgerechten. In dit boek maakt Stéphanie de Turckheim een vegetarische culinaire reis rond de wereld. Ze verzamelde Europese, Noorden Zuid Amerikaanse, Aziatische en Indiase gerechten. Met recepten voor gegratineerde uiensoep, aardappeltortilla’s, spanakopita, paddestoelenrisotto, Jambalaya van groenten en cajun kruiden, coleslaw met gegrilde kaas, chili sin carne, tajines met couscous van groenten, falafels, dolma’s, naan met kaas, curry van aubergines, wokgroenten, Chinese fondue, de heerlijkste soepen en salades en nog veel meer verrukkelijke groentegerechten.

Tip van Kim (Grote Markt)

"Als je een Netflix-account hebt, kán Arséne Lupin je bijna niet ontgaan zijn. Deze populaire serie over de gentleman inbreker Lupin is gebaseerd op de boeken van Maurice Léblanc. Hij schreef het eerste verhaal in 1905 als feuilleton voor een tijdschrift en het werd meteen een groot succes in Frankrijk. Meer dan honderd jaar later is het nog altijd even gemakkelijk jezelf te verliezen in de negen spannende en geestige verhalen in deze bundel, uitgegeven door uitgeverij Oevers. Zet Netflix dus snel uit en laat je charmeren door de papieren versie van deze Robin Hood van de Belle Epoque! Plezier gegarandeerd!"

Arsène Lupin, gentleman inbreker

Maurice Leblanc

€ 19,00
Bekend van de Netflix-serie! ‘Wees gewaarschuwd, goede lezer, bij de eerste ontmoeting raak je gecharmeerd, de volgende keer ben je verkocht en nadien wil je Lupin volgen waar hij je ook naar toe voert.’ Uit het voorwoord van Bart Van Loo. In Gentleman inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst uitgegeven in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen. De verhalen zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen.

Tip van Mirjam (Harlingen)

"Ik hou erg van tuinieren en mooie bloemen en planten. Pluk Geluk trok direct mijn aandacht door de prachtige omslag. In dit boek legt de schrijfster uit hoe je het hele jaar kunt genieten van je tuin, met goede adviezen over plant verzorging. Er wordt per maand uitgelegd wat je kunt doen en welke plantencombinaties mogelijk zijn. Zelfs in de winter maanden kun je blijven genieten van de bloemen door ze bijvoorbeeld te drogen. Het boek staat vol met prachtige foto’s, een heerlijk boek om er geregeld eens bij te pakken. Zeker in deze gewoonlijk grijze Februari periode kun je je tuin weer klaar maken voor de zomerperiode."

Tip van Nicoline (Harlingen)

"Boekoe Kita door Mirjam van der Rijst & Harold Pereira. Als ik al denk aan dit prachtige kookboek word ik al blij! De mooie foto’s en de lekkere gerechten doen me denken aan de kookkunsten van mijn oma. Zij kon dagen in de keuken staan en met dit boek komen de geuren van de Indische gerechten je tegemoet. Er staan een hoop gerechten in waarvan ik niet wist dat ze zo makkelijk waren om te maken, kortom echt een feestje! Nu we niet naar Indonesië kunnen gaan, halen we Indonesië gewoon naar Nederland met dit Kookboek."

Boekoe Kita

Mirjam Van der Rijst

€ 15,00
90 authentieke Indische recepten, vaak al vele generaties oud. In de loop der jaren gaven kinderen en kleinkinderen, ver van hun thuisland, deze recepten soms een eigen twist. Elke familie ontwikkelde zo haar eigen voorkeuren. Maak kennis met deze 11 families en proef hun specialiteiten. Alle recepten zijn zonder uitzondering verrukkelijk en eenvoudig te maken, ook door minder ervaren koks.Selamat makan, eet smakelijk!

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Sherlock Holmes wist het al: concentreer je in de speurtocht naar de waarheid niet op algemeenheden maar op de details. In Wij zijn Bellingcat toont Eliot Higgings overtuigend aan hoe een onderzoekscollectief van 'digital Sherlocks' binnen mum van tijd een baanbrekende vorm van burgerjournalistiek wist te introduceren. Dit boek is de fascinerende weergave van deze zogeheten Bellingcatmethode. Een laptop met een internetverbinding blijkt in de 21e eeuw genoeg te zijn om als Archimedes punt van journalistieke waarheidsvinding te fungeren. En daarmee wereldwijd het nieuws te interpreteren, te onthullen en zelfs te veranderen. Of zoals de in Leeuwarden geboren en getogen Christiaan Triebert het in een inspirerend geschreven voorwoord treffend beschrijft; 'Eliots verhaal is een ode aan al die digitale speurders die de onderste steen boven proberen te krijgen en leert ons dat iedereen die speurder kan zijn'. Higgings laat in Wij zijn Bellingcat zien dat waarachtig online heldendom bestaat. Virtuele non-fictie was nog nooit zo spannend!" 

Wij zijn Bellingcat

Eliot Higgins

€ 22,50
Hoe burgerjournalisten wereldwijd oorlogsmisdaden ontrafelen – Met speciaal voorwoord van Christiaan Triebert 'Het boek overtuigt door de baanbrekende bevindingen, maar ook door Higgins' openheid en bescheidenheid.' Het Financieele Dagblad In 2014 kwam aan het licht dat Rusland verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17. Deze schokkende onthulling werd niet gedaan door een inlichtingenorganisatie of traditionele nieuwsmedia, maar door burgerjournalisten van Bellingcat, het online onderzoekscollectief dat de manier waarop we denken over nieuws voorgoed veranderde. In Wij zijn Bellingcat vertelt oprichter Eliot Higgins het verhaal van hoe hij een geheel nieuwe manier van journalistiek creëerde en wereldwijd burgerjournalisten in staat stelde om misstanden aan de kaak te stellen, enkel met behulp van hun computer en smartphone. Hij brengt de tools in kaart die gebruikt worden voor het analyseren van gegevens, van het opsporen van geolocaties tot het bepalen van het precieze tijdstip waarop een foto is gemaakt. En hij neemt ons mee in de grootste scoops van Bellingcat – zoals de onderzoeken naar vlucht MH17 en de Syrische burgeroorlog. Higgins geeft ons een unieke kijk achter de schermen bij de organisatie die onderzoeksjournalistiek naar het digitale tijdperk bracht. Met speciaal voorwoord van Christiaan Triebert, winnaar van de Pulitzerprijs en voormalig journalist van Bellingcat 'Wij zijn Bellingcat is Higgins' meeslepende verslag van hoe hij berichtgeving  opnieuw uitvond voor het internettijdperk.' The Observer 'Een fascinerend, verbijsterend boek.' Spectator 'Eliot Higgins en Bellingcat vechten tegen Vladimir Poetin en de zijnen met behulp van slechts hun computers en smartphones.' Foreign Policy

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Een centraal thema in het oeuvre van essayist Bas Heijne is dat van de 'tijdsgeest'. Heijne probeert als een arts van de cultuur ons maatschappelijk levensgevoel te diagnosticeren. Wie zijn wij – als mens en samenleving - in het hier en nu en waar gaan we heen? Het brandpunt van deze verwarrende eeuw vormt het spanningsveld tussen waarheid en leugen, zo blijkt in Heijne’s nieuwste boek, waarin hij met zeventien denkers en wetenschappers in gesprek gaat en een breed perspectief van actuele onderwerpen aansnijdt. Daarmee daagt Heijne de lezer uit om een eigen kritisch standpunt in te nemen tot allerlei prangende vraagstukken. Voor de burger die, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart, graag verder kijkt dan opiniepeilingen, stemwijzers en tv-debatten is Leugen & Waarheid een uiterst boeiende en verrijkende leeservaring!"

Leugen & waarheid

Bas Heijne

€ 20,00
Waarom groeit het wantrouwen jegens de wetenschap? Waarom trekken mensen zich steeds minder aan van feiten? Waarom is identiteit zo’n heet hangijzer geworden, in de politiek en in ons eigen leven? Waarom kost het zo veel moeite de zwarte bladzijden van onze geschiedenis onder ogen te zien? Waarom verdwijnt religie niet? Waarom is racisme zo hardnekkig? Hoe komt het dat de mens zowel goedmoedig is als uitermate gewelddadig? Voor NRC Handelsblad ging vermaard essayist Bas Heijne op zoek naar het verhaal achter het dagelijkse rumoer en de krantenkoppen. Hij sprak met denkers en wetenschappers (onder anderen Peter Pomerantsev, Angela Saini, Elaine Pagels, Martin Hägglund en Géraldine Schwarz) over grote kwesties die het debat in onze tijd bepalen. Samen vormen deze gesprekken een diepgravend portret van onze verwarrende tijd. Waarbij ook de lezer zelf aan het denken wordt gezet. Bas Heijne is de auteur van essays als Onredelijkheid (2007), Moeten wij van elkaar houden (2011), Onbehagen (2016 en 2020), Wereldverbeteraars (2017) en Mens/onmens (2019). Hij is verbonden aan NRC Handelsblad. In 2017 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Tip van Anne Marijke (Sneek)

"Wen er maar aan. Een hilarisch goed boek! We lezen mee in het dagboek van M., een actrice van bijna 50, op zoek naar dé rol van haar leven terwijl ze gevoelsmatig aan alle kanten aan het aftakelen is en ook haar gezinsleven steeds meer op losse schroeven komt te staan. Je vliegt door het boek heen en het leest heerlijk weg, juist omdat het niet al te serieus is. En ondanks dat het boek over de overgang gaat en de hoofdpersoon 20 jaar ouder is dan ik, had ik verschillende ‘oh ja-momenten’ en heb ik erg gelachen!"

Wen er maar aan

Maike Meijer

€ 17,99
SCHAAMTELOOS, RAUW EN ONTROEREND In haar nietsverhullende dagboek registreert de werkloze actrice M. het kleine en grote verval in haar leven. Haar puberzoon Ole dreigt het nest te verlaten en sex met echtgenoot Koos is tegenwoordig iets wat af en toe moet gebeuren. ‘Het is net als een halfjaarlijkse controle bij de tandarts, alleen dan minder vaak.’ Ondertussen verlangt ze vurig naar een glansrol. Ze wil zichzelf – en bovenal haar zoon – bewijzen dat er nog toekomst in haar zit. ‘Hilarisch! Hardop gelachen.’ – PAULIEN CORNELISSE ‘Tragikomisch en meedogenloos. Verschrikkelijk hard gelachen. Zalig! Ook voor mannen een aanrader.’ – HUGO BORST ‘Oergeestig, genadeloos en herkenbaar voor vrouwen van alle leeftijden.’ – HANNEKE GROENTEMAN ‘Maike Meijer zorgt dat je hardop om de overgang moet lachen.’ – SOPHIE HILBRAND ‘Zó grappig en herkenbaar dat het grinniken pijn gaat doen.’ – ILSE WARRINGA

Tip van Miranda (Sneek)

“Heb je zin in een feelgood boek? Lees dan Tot snel van Beth O’Leary. Leena en haar oma Eileen ruilen van huis: Leena gaat terug naar het dorp waar ze is opgegroeid en Eileen gaat naar Londen. Ze ontmoeten elkaars vrienden en buren en leren ook zichzelf beter kennen. De hoofdstukken zijn steeds vanuit een ander perspectief geschreven en zo leer je beide vrouwen goed kennen. Een heerlijk boek met sympathieke personages en hilarische situaties, maar O’Leary is ook niet bang om over zwaardere onderwerpen te schrijven. Perfect voor de liefhebbers van Jill Mansell en Jenny Colgan.”

Tot snel!

Beth O'leary

€ 19,99
Leena voelt zich te jong om al zo vastgeroest te zitten. Eileen voelt zich te oud om opnieuw te beginnen. Het perfecte moment om de boel eens flink op te schudden… Leena is begin twintig, heeft een uitdagende baan, een vriend die haar steunt, een leuk leven in Londen – maar schijn bedriegt. Als ze op kantoor volledig instort, schrijft haar baas haar twee maanden rust voor. Op zoek naar afleiding van haar eigen problemen besluit ze bij haar oma Eileen te gaan logeren. Eileen heeft ondertussen zo haar eigen problemen. Ze is 79 jaar, net gescheiden, en bang dat ze te oud is om nog opnieuw te kunnen beginnen. Ze besluit op zoek te gaan naar een nieuwe liefde – maar in het dorp waar ze woont is het aanbod erg klein. Tot Leena met de oplossing komt: in Londen zijn er mannen genoeg, en Leena’s flat staat leeg… Leena en Eileen wisselen van huis, maar al snel merkt Leena dat het platteland niet alleen maar rust en regelmaat kent, en Eileen ontdekt dat liefde soms een onverwachte vorm aanneemt… De heerlijke feelgoodroman Tot snel! is het tweede boek van Beth O’Leary, die eerder Veel liefs schreef.
pro-mbookslibr1 : libris