Van 18 tot 27 september vieren we de Boekenweek voor Jongeren in de boekhandel! Daarom tippen onze boekverkopers jou graag hun favoriete Young Adult-boeken van dit moment. Leuk voor jongeren, maar ook voor iedereen die zichzelf niet meer tot die categorie rekent...

 

Tip van Sanne (Sneek)

"Patrick Boyle schreef het net uitgekomen boek Queer icons over (zo goed als) alle lhbti-iconen. Na het lezen van dit letterlijk en figuurlijk kleurrijke boek, zie je hoe divers de wereld eigenlijk is. De verhalen van je favoriete queer-iconen zijn van A tot Z opgeschreven, met af en toe een beschrijving van wat belangrijke momenten uit de homogeschiedenis. Dit boek is een perfect cadeau of gewoon een cadeau voor jezelf, als je zin hebt in wat kleur in je leven."

Queer Icons

Patrick Boyle ; Antoine Corbineau

€ 18,99
80 LHBTI-iconen die ons leven kleur geven! Het werd weleens tijd. Na een eeuwigheid in de kast en aan de zelfkant te hebben geleefd, krijgen legendarische LHBTI’ers uit alle windstreken eindelijk de erkenning die ze verdienen. Dit boek is een eerbetoon aan activisten, kunstenaars, komieken, schrijvers, muzikanten, goudenmedaillewinnaars, dichters, dragqueens en nog veel meer LHBTI’ers. Al deze iconen hebben gestreden voor burgerrechten, de zichtbaarheid van LHBTI’ers radicaal vergroot of ons op kunstzinnige wijze een uitlaatklep gegeven. Te midden van deze kleurrijke personen vind je informatie over belangrijke momenten uit de homogeschiedenis, zoals de Stonewall-rellen, het hoe en waarom van de vele Pride-vlaggen en de groeiende zichtbaarheid van LHBTI’ers in de amusementswereld, sportwereld en elders.

Tip van Monica (Drachten)

Monica tipt ‘Moordgids voor lieve meisjes’: "Een loeispannende YA thriller! We volgen Pippa, die voor haar profielwerkstuk onderzoek doet naar een moord die vijf jaar geleden is gepleegd. Iedereen kent iedereen, de vermoorde Andie wordt opgehemeld, en de familie van de moordenaar wordt met de nek aangekeken, maar... Was Andie echt zo'n onschuldig meisje als men denkt? En heeft de veroordeelde jongen het eigenlijk wel gedaan? Pippa denkt van niet, en hoe meer ze meegesleurd wordt in haar eigen onderzoek, des te roekelozer ze wordt... Dit is een van de leukste boeken die ik dit jaar heb gelezen!”

Moordgids voor lieve meisjes

Holly Jackson

€ 15,00
ZAAK GESLOTEN Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde. Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven? ‘Een cadeautje voor lezers die gek zijn op nagelbijtend spannende mysteries.’ – Kirkus Review

Tip van Rixt (Assen)

De bijzondere woorden van Gioia is een boek dat je lang bij zal blijven. Op school is Gioia een buitenbeentje en thuis is ze niet altijd gewenst. Haar wereld wordt op de kop gezet als ze op een avond Lo ontmoet en hij haar eerste vriend wordt. Maar is hij wel eerlijk over zichzelf? Een boek vol bijzondere woorden, fotografie, filosofie, en nog veel meer. Een meeslepend en ontroerend verhaal, terecht genomineerd voor het beste boek voor jongeren.”

De bijzondere woorden van Gioia

Enrico Galiano

€ 20,99
De bijzondere woorden van Gioia is een origineel, overrompelend en geestig debuut van de jonge, megapopulaire docent Enrico Galiano. De bijzondere woorden van Gioia is dé hit in Italië met inmiddels meer dan 50.000 verkochte exemplaren. De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen (alleen ruggen van mensen, nooit de voorkant) en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Gioia heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Op een avond ontmoet Gioia een jongen, Lo. Met hem kan ze goed praten, ontdekt ze. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is? Enrico Galiano (1977) is docent op een middelbare school in Noord-Italië. Hij zette de Facebookpagina Cose da prof (Lerarenzaken) op, met meer dan tien miljoen views. Voor scholieren organiseerde hij poëzieflashmobs voor en door jongeren. In 2015 stond hij op de lijst van populairste auteurs in Italië. ‘Een verhaal dat je in één adem uitleest.’ settelibri.it

Tip van Ingrid (Groningen, Grote Markt)

“In mijn vakantie las ik Rood, wit en koningsblauw van Casey McQuiston. Alex is de zoon van de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten en Henry een prins van het Verenigd Koninkrijk. Na een publiekelijke ruzie tussen Alex en Henry op de royal wedding (waarbij de bruidstaart sneuvelt…) moeten de twee een nep-vriendschap sluiten als damage control. Deze vriendschap groeit echter snel uit tot meer en Alex en Henry worden verliefd! Maar wat als hun relatie uitkomt? Dit zou een internationale rel betekenen! Rood, wit en koningsblauw is romantisch én ontzettend grappig." 

Rood, wit & koningsblauw

Casey McQuiston

€ 15,99
"Het is bijna onmogelijk om mee te maken hoe Alex voor Henry valt zonder zelf verliefd op hem te worden – op hen allebei, én op dit briljante, geweldige boek." Dat schreef de New York Times Book Review bij verschijning van 'Rood, wit en koningsblauw' van Casey McQuiston. Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? Casey McQuiston sleept je met 'Rood, wit en koningsblauw' mee in een verhaal vol humor en liefde.

Tip van Floris (Groningen, A-kerkhof)

"Wat doe je als je wakker wordt in een nog onbekende stad? Wat doe je als je niet meer weet wat er de afgelopen twee dagen is gebeurd? Wat doe je als niet alleen je telefoon en je paspoort weg zijn, maar ook nog je huisgenootje? Wat doe je als er op je spiegel ‘laatste kans’ geschreven staat? Nika overkomt dit allemaal als ze wakker wordt in het Italiaanse Siena en antwoord moet vinden op al deze vragen. Wie kan ze vertrouwen? Ze gaat op jacht naar antwoorden door de prachtige oude stad. Ligt het antwoord op haar vragen verborgen in de onderaardse gangen van Siena of staat het gewoon in haar telefoon?! Geweldig origineel en spannend boek van de Duitse schrijfster Poznanski. Aanrader!"

Aquila

Ursula Poznanski

€ 19,95
Nika zwerft door de Italiaanse stad Siena. Ze weet niet meer wat er de afgelopen twee dagen is gebeurd. Wel weet ze dat niet alleen haar mobiele telefoon, haar sleutels en haar paspoort weg zijn, maar dat ook haar vriendin Jennifer is verdwenen. In haar zak zit een onbegrijpelijk briefje: Het is niet jouw bloed. Je weet waar het water het donkerst is. Blijf uit de buurt van adelaars en eenhoorns. Thrillerexpert Ursula Poznanski sleept Nika door de smalle straatjes van Siena in een mysterie over monsterlijk verraad vol mysterieuze symbolen en misleiding. Advies: trek handschoenen aan tijdens het lezen, anders kost het je nagels!

Tip van Elina (Dokkum)

"In het eerste deel van de spannende Grisha-trilogie volgen we hoofdpersoon Alina in het magische land Ravka (lees: oud-Rusland). In een poging om haar beste vriend Mal te redden tijdens een aanval van duistere monsters blijkt dat ze een onbekende kracht bezit. Al snel wordt Alina meegevoerd in een strijd tegen de Schaduwvlakte en zal ze haar kracht moeten leren beheersen. Maar wie is toch die Duisterling? Is hij misschien meer dan alleen leider van het magische elitecorps? Ik heb dit boek een paar jaar geleden gelezen en het is me altijd bijgebleven, heerlijk duister, Russisch en magisch. Nu uitgegeven met beeldschone nieuwe covers. Dat er binnenkort een Netflix-serie van verschijnt is alleen maar een plus!" 

De Grisha. Schim en schaduw

Leigh Bardugo

€ 15,00
Schim en Schaduw is het eerste deel van fantasytrilogie De Grisha. Spannend, romantisch en duister: zoiets heb je nog nooit gelezen!Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.'De Grisha-trilogie: verslavender kan niet!' - Jong in Almere

Tip van Yolande (Harlingen)

"13 ¾ jarige Adrian wil het nieuwe jaar fris beginnen en heeft zijn goede voornemens op een rijtje:  ik zal de blinden helpen met oversteken, ik zal mijn puisten niet meer uitknijpen,  ik zal mijn jas netjes ophangen..Zijn moeder is aan het solliciteren.  Ze kookt niet, ze vergeet de wereld om haar heen. Hoe moet het verder als ze straks aan het werk gaat. En als vader ook geen paal en perk stelt, dan valt zeker alles in elkaar.. Als een van de Barmhartige Samaritanen helpt Adrian ook  de 98 jarige Bert Baxter, maar  Bert is helemaal geen gezellige, oude bejaarde. En met zijn hond Sabre kan hij ook geen maatjes worden, hij blijft maar grommen. Deze geweldige, hilarische klassieker met een gratis tachtiger jaren woordenlijst is een must-read!!"

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Sue Townsend

€ 19,99
Het leven van een puber is zwaar. Vraag dat maar aan Adrian Mole! Zijn ouders voeren de hond dronken en de buurman komt verdacht vaak langs bij zijn moeder. Adrian zelf is hopeloos verliefd op de onbereikbare Pandora. Hij is ervan overtuigd dat hij een intellectueel is, maar hebben anderen dat wel door? En kan iemand hem vertellen hoe je omgaat met pestkoppen, puistjes en een ontluikend libido? Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar is al bijna veertig jaar een internationale bestseller. In de gloednieuwe vertaling van Sylvia Witteman is dit boek een must-read voor alle liefhebbers van geestige romans. Herkenbaar, fris en ontzettend grappig – een kruising tussen Hendrik Groen en Bridget Jones. ‘Mensen zullen dit boek altijd willen lezen. Om een simpele reden: het is heel, heel, heel grappig.’ – David Walliams

Tip van Ilse (Leeuwarden)

De tip van Ilse is Liefde van A tot Z: "Wat een goed boek is dit! Je leest afwisselend vanuit het perspectief van Zayneb en van Adam, twee jonge moslims die elkaar op een bijzondere manier ontmoeten en verliefd worden. Maar het boek is zoveel meer dan een liefdesverhaal: thema's als islamofobie, ziekte en verlies zijn op een prachtige, natuurlijke manier met het verhaal verweven.    Deze thema's maken het boek actueel en indrukwekkend, maar zeker niet zwaarmoedig. Bovendien zijn Zayneb en Adam ijzersterke personages, die me nog lang bij zullen blijven. Een aanrader!" 

 

Liefde van A tot Z

S.K. Ali

€ 17,99
Een bijzonder verhaal over het vinden van liefde Een wonder: iets dat je heel bijzonder vindt, zelfs al is het eigenlijk heel gewoon. Zoals de frietjes van de moeder van Adam die ze samen maakten. Een rariteit: iets vreemds, of iets dat je aan het denken zet. Zoals de docent van Zayneb die zijn klas maar blijft voorhouden hoe ‘slecht’ moslims zijn. Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt, vertrekt Zayneb naar haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vriendinnen in de problemen heeft gebracht en ze belooft zichzelf om minder confronterend te worden. Adam heeft multiple sclerose, de ziekte waaraan hij zijn moeder verloor, en vertrekt ook naar Doha om zijn familie te bezoeken. Hij probeert om zijn diagnose geheim te houden voor zijn vader en zusje. Zayneb en Adam ontmoeten elkaar op het vliegveld. En dan? Dan volgt er een verzameling van wonderen en rariteiten.
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris