Wat is er nou lekkerder dan met dit heerlijke weer buiten in de tuin of op je balkon een boek te lezen. Onze boekverkopers geven je weer hun beste leestips van het moment!

Tip van David (A-Kerkhof)

“Engeland net na de oorlog… Klinkt grauw en somber, toch? Niet in het verhaal van Robert Appleyard! Myers schrijft in De Onderstroom een sprankelend verhaal over volwassen en ouder worden; de seizoenen van het leven. De zeer bijzondere vriendschap tussen Dulcie en Robert, zijn ontwapenende kennismakingen met de dichtkunst, de liefde en helaas ook verdriet, maar bovendien Myers rijke taal en zinderende loflied op dier & natuur, maken dit boek tot een poëtisch feestmaal!Engeland net na de oorlog… Klinkt grauw en somber, toch? Niet in het verhaal van Robert Appleyard! Myers schrijft in De Onderstroom een sprankelend verhaal over volwassen en ouder worden; de seizoenen van het leven. De zeer bijzondere vriendschap tussen Dulcie en Robert, zijn ontwapenende kennismakingen met de dichtkunst, de liefde en helaas ook verdriet, maar bovendien Myers rijke taal en zinderende loflied op dier & natuur, maken dit boek tot een poëtisch feestmaal!”

De onderstroom

Benjamin Myers

€ 22,99
Prachtige historische coming-of-age roman aan de Engelse kust. Voor lezers van Het zoutpad van Raynor Winn en De acht bergen van Paolo Cognetti. Engeland, kort na de Tweede Wereldoorlog. De zestienjarige Robert Appleyard verlaat het mijnstadje waar hij woont, op zoek naar werk en avontuur. Als hij bij de oostkust aankomt, ontmoet hij Dulcie Piper. Dulcie is drie keer zo oud als hij en woont met haar herdershond Butler in een gammel huisje. Ze is een ongewone, zeer onafhankelijke en slimme dame, die houdt van drank, lekker eten en harde grappen. Robert werkt in de tuin en Dulcie kookt voor hem. Terwijl Robert voor het eerst proeft van gebakken kreeft en poëzie, ontstaat er een onverwachte vriendschap die hun levens voorgoed zal veranderen.'Deze literaire feelgoodkruising tussen Billy Elliot en Dead Poets Society is hartverwarmend lief en optimistisch.' VPRO Gids'Weldadig warme feelgoodroman.' Het Parool'Troostrijke, lyrische roman.' Zin'Behoorlijk onweerstaanbaar.****' Leeuwarder Courant'Schitterende roman vol warmte en vriendschap.' Max Porter'Geschreven met een overweldigende levenslust.' Sunday Times'Een hartstochtelijke ode aan het landschap.' The Herald'Een van de interessantste schrijvers van zijn generatie.' The Daily Mail

Tip van Jildou (Harlingen)

"In maart 2020 hebben bemanning en gasten van tall ship Europa net een expeditie achter de rug, als serieuze berichten over een steeds verder op slot gaande wereld binnendruppelen. Covid19 zorgt mondiaal voor een hoop onzekerheid en dus ook op de driemaster. Komt de internationale verzameling mensen van het schip nog thuis met het vliegtuig? De knoop wordt doorgehakt: de bemanning zal op de Europa van Argentinië naar Nederland varen. Normaal is het schip niet langer dan vijftig dagen op zee, dus deze non-stop reis van drie maanden is de langste reis ooit. Zal er genoeg eten aan boord zijn? Hoe zal de sfeer zijn? Wat als er onderweg  Corona uitbreekt? De reis beleef je vanuit het perspectief van de kapitein, de kok en de scheepsarts. Journalist  Boris Lemereis schreef dit boek op een hele beeldende manier. Hij maakte gebruik van logboeken, informatie en beeldmateriaal van de crew. Vaar je ook mee?"

De reis van bark Europa

Boris Lemereis

€ 20,99
Toen de wereld in maart 2020 op slot ging, begon het honderd jaar oude schip Bark Europa noodgedwongen aan de langste tocht ooit: non-stop van Argentinië naar Scheveningen, ruim 17.500 kilometer. Terwijl de crew stormen trotseerde met golven van 7 meter hoog en de voedselvoorraad opraakte, kwamen de berichten binnen van alle surrealistische ontwikkelingen in de wereld. Dit is het verhaal van een uitzonderlijke reis, gezien door het perspectief van de kok, de kapitein en de scheepsarts, waarbij een schip de meest geïsoleerde plek tijdens de pandemie werd.

Tip van Anita (Dokkum)

"Er wordt zoveel in marmer gehakt dat je al lezend soms het stof van je schouders wilt slaan. De levens van Marin Slingerland, beeldhouwer en Nan Geerings, steenhouwer zijn op allerlei manieren met elkaar verweven. Marin is een succesvol beeldhouwer, maar de eer die ze krijgt komt eigenlijk Nan toe, want zij is degene die het  werk uitvoert. Dat Marin dit verzwijgt voor de buitenwereld laat Nan ogenschijnlijk koud;  ze gaat niet voor de roem maar voor de kunst. Dat deze situatie niet zonder gevolgen kan blijven, daar maakt Anjet Daanje je op een geraffineerde manier deelgenoot van. Vorig jaar las ik Daanjes indrukwekkende roman De herinnerde soldaat, een boek dat onder je huid kruipt en waarvoor ze terecht de F. Bordewijk-prijs en een nominatie voor de Libris-prijs kreeg. Dit succes bracht de uitgever ertoe haar eerdere werk Jl. en nu ook Gezel in marmer opnieuw uit te geven."

 

Gezel in marmer

Anjet Daanje

€ 20,00
Marin Slingerland is beeldhouwster, zij maakt de gipsmodellen voor de sculpturen waarmee zij inmiddels een gevierd en beroemd kunstenares is geworden. Nan Geerings is steenhouwster, zij doet het zware, fysieke werk door Marins ontwerpen in steen uit te hakken. Het kunstminnend publiek heeft geen weet van deze werkverdeling, en is ervan overtuigd dat Marin Slingerland haar beelden helemaal zelf maakt. Zij krijgt alle waardering voor de beelden en voor het vakmanschap waarmee ze zijn gehouwen. Nan houdt Marin al die jaren trouw de hand boven het hoofd, zonder ooit naar de erkenning te verlangen die haar toekomt, want voor haar is de kunst belangrijker dan de roem. Het lijkt de ideale samenwerking, totdat Nan ernstig teleurgesteld raakt in Marin, en voor een dilemma komt te staan. Gezel in marmer is een beeldend geschreven, op ingehouden toon vertelde roman, over de gecompliceerde vriendschap tussen twee vrouwen, over commercie en roem die de kunst verdringen, en over de onmogelijkheid om illusies in stand te houden.

Tip van Marian (Assen)

"De aantrekkingskracht van reisverhalen zit hem voor mij in het feit dat je, vanuit je luie stoel en met alle comfort binnen handbereik, toch een beetje kunt proeven van een avontuurlijk bestaan. Ook in Fulltime avonturier is het bijna alsof je mee fietst met Tamar Valkenier dwars door Europa, je met haar door Mongolië trekt - met een kameel, een paard en een hond als gezelschap - en naast Tamar wandelt door Jordanië samen met een ezel. Tamar Valkenier is 28 wanneer ze haar baan als recherchepsycholoog bij de politie opzegt en afstand doet van haar bezittingen, om op de fiets te stappen en gewoon te vertrekken van alles dat bekend is. Eén tas met kampeerspullen, één tas met kleding, één tas met kookspullen en eten is al dat meegaat op haar avontuur. In 9 maanden legt Tamar 10.000 kilometer af en fietst ze dwars door Europa naar Istanboel. Haar angst voor het onbekende verdwijnt en ze verlegt haar grenzen. Eenmaal thuis voelt Tamar weer de stress van een overvolle agenda met afspraken en ze verlangt terug naar daar waar de klok geen rol speelt, waar je kunt vergeten dat tijd überhaupt bestaat. Het duurt dan ook niet lang, voor ze opnieuw vertrekt en voor een bestaan kiest als fulltime nomade. Fulltime avonturier is een indrukwekkend verhaal over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid."

Fulltime avonturier

Tamar Valkenier

€ 20,99
Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier afstand te doen van al haar bezittingen en haar veilige leven. Ze koos voor het avontuur. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het 'veilige' Europa en daarna almaar verder. Ze reisde vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond en liep 600 kilometer door Jordanië. Met Miriam Lancewood, bekend van Mijn leven in de wildernis, doorkruiste Tamar het hooggebergte van Nieuw-Zeeland, terwijl ze leefden als jagers-verzamelaars. Ze werden daar opgezocht door Floortje Dessing voor haar tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. Tamar Valkenier blijft op zoek naar nieuwe avonturen. In 'Fulltime avonturier' doet ze verslag van haar vrije leven.

Tip van Miranda (Sneek)

"Mijn leestip voor deze zomer is de Zomer-trilogie van Jenny Han. We kennen Han vooral van haar serie Aan alle jongens van wie ik hield en de verfilmingen daarvan op Netflix, maar nu is haar Zomer-serie opnieuw uitgegeven door Moon Young Adult. De mooie covers zijn gemaakt door Bente van de Wouw en geven je meteen het vakantiegevoel. De serie bestaat uit De zomer waarin alles veranderdeEen zomer zonder jou, en Zomer voor altijd en gaat over Belly. Zij brengt elke zomer door in het strandhuis van de beste vriendin van haar moeder. De twee zoons van deze Susannah, Conrad en Jeremiah, zijn er ook altijd bij. Belly kijkt hier het hele jaar naar uit, maar dan komt er een jaar dat alles veranderd. De jongens en Belly worden ouder en gaan elkaar met andere ogen bekijken en een vreselijke gebeurtenis zorgt ervoor dat niets meer hetzelfde is. Die perfecte zomer lijkt niet meer te bestaan. De boeken hebben dat fijne vakantiegevoel, maar bevatten ook zwaardere thema's. Perfect leesvoer voor in de tuin, of natuurlijk op het strand!"

De zomer waarin alles veranderde

Jenny Han

€ 15,00
Belly Conklin leeft van zomer naar zomer. Alles wat goed en magisch is, gebeurt van juni tot augustus. De winter is slechts een periode waarin Belly de weken aftelt tot de volgende zomervakantie, omdat ze dan niet in het strandhuis, niet bij Susannah, en het allerbelangrijkste, niet bij Jeremiah en Conrad kan zijn. Twee jongens die Belly al kent sinds haar allereerste zomervakantie. Het zijn haar beste vrienden, haar jeugdliefdes en alles daartussenin. Dan is Belly bijna zestien en breekt die ene zomervakantie aan, die ene prachtige en tegelijkertijd vreselijke zomervakantie, waarin alles verandert. De zomer waardoor Belly's leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Tip van Laetitia (Assen)

"Geloof niet alles wat je denkt is het inspirerende verhaal van de Zweedse Björn Lindeblad. Op 27-jarige leeftijd geeft hij al zijn bezittingen weg en zet een punt achter zijn succesvolle carrière om bosmonnik te worden in Thailand. Een verhaal dat in grote lijnen misschien wat cliché klinkt, maar toch meteen pakt door de humoristische anekdotes, doorspekt met diepe inzichten. Zo laat hij zien dat veel van onze angsten, onzekerheden, frustraties en teleurstellingen ontstaan doordat wij onze eigen gedachten vaak veel te serieus nemen. Natthiko – de naam die hij als monnik krijgt, met de betekenis ‘hij die steeds wijzer wordt’ – deelt de belangrijkste lessen die hij leert in de jungle van Thailand, een klooster in Engeland en wandelend in de Zwitserse Alpen. Tot het moment komt waarop hij het kloosterleven verlaat en zijn draai weer moet vinden in de Westerse wereld. Net als hij denkt dat hij zijn balans heeft gevonden, krijgt hij de schokkende diagnose ALS. Meer dan ooit wordt hij in zijn spirituele training op de proef gesteld. In zijn voorwoord raadt de bekende Amerikaanse spiritueel leraar Adyashanti aan om de tijd te nemen voor het lezen van dit boek. Dat is me niet gelukt. Ik heb het boek in één keer verslonden, op het laatst met een brok in mijn keel. Het verhaal van Natthiko is kwetsbaar en ontroerend, maar nooit verdrietig of zweverig. Vol humor en levensmoed laat hij zien hoe hij leert omgaan met zijn ziekte en toch dankbaar, vreugdevol en met vrede in zijn hart van het leven blijft genieten."

Geloof niet alles wat je denkt

Björn Natthiko Lindeblad

€ 20,99
De #1-bestseller uit Zweden: wijsheden die je kijk op het leven veranderen 'Wat ik het waardevolst vind van zeventien jaar fulltime spirituele training is dat ik niet meer alles geloof wat ik denk. Dat is mijn superkracht. Het mooie is dat het ieders superkracht is. Ook de jouwe. Hopelijk kan ik je helpen op jouw weg om die kracht te hervinden, mocht je hem kwijt zijn.' De boeddhistische monnik Björn Natthiko Lindeblad vertelt in Geloof niet alles wat je denkt over de belangrijkste lessen die hij in zijn leven heeft geleerd. Hij neemt je op nuchtere en humoristische wijze mee naar het moment waarop hij zijn goede baan in het bedrijfsleven besluit op te zeggen en de boeddhistische leer gaat volgen. Na zeventien jaar keert hij terug naar Zweden als Björn ‘Natthiko’ Lindeblad (dat betekent 'hij die steeds wijzer wordt'), waar hij met vallen en opstaan de balans tussen de Oosterse wijsheid en het Westerse leven probeert te vinden. Als hij die gevonden denkt te hebben, krijgt hij de diagnose ALS. Op bijzonder wijze deelt Björn hoe hij leert omgaan met dit gegeven. Een prachtig en ontroerend boek, maar nooit verdrietig. Na het lezen ben je een ander mens. Met voorwoord door Adyashanti. Björn Natthiko Lindeblad is spreker, meditatieleraar en voormalig boeddhistisch monnik. De naam 'Natthiko' kreeg hij toen hij monnik werd. Het betekent 'hij die steeds wijzer wordt'. Dat is nog steeds zijn leidraad. De onderwerpen die Björn na aan het hart liggen, zijn onder andere vertrouwen, verantwoordelijkheid, de geschenken van het aanwezig zijn, de waarde van stilte en ons verlangen naar saamhorigheid. In Zweden is Geloof niet alles wat je denkt #1-bestseller en zijn er meer dan 130.000 exemplaren van verkocht. In 2021 won het de Storytel Award in de categorie 'Beste non-fictie'. 'Een bijzonder levensverhaal gevuld met belangrijke lessen. Heb vertrouwen, compassie voor jezelf en laat los.' Harriët Janssen, boekhandel Dominicanen Maastricht 'Het boek bevat zoveel wijsheden die aansluiten bij de grote vraagstukken waarmee de wereld vandaag worstelt. Hartverscheurend, maar tegelijkertijd zo mooi.' Nyhetsmorgon, Zweden 'In één ruk uitgelezen. Zet deze maar op je leeslijst. Prachtboek, pakt je vanaf de eerste pagina he-le-maal in.' Ylona van den Bos, Readshop Naaldwijk 'Ondanks het advies in het voorwoord om de tijd te nemen, heb ik het in één ruk uitgelezen. Een steun in de rug en een flinke hulp om het een beetje recht te houden, ook erg troostrijk. Een boek wat je leest met een potlood voor alle uitroeptekens en onderstrepingen voor alle wijsheden. Het heeft me geraakt!' Boekhandel Van Piere, Eindhoven 'Zeer persoonlijk, open en eerlijk! Een ontdekkingstocht naar de betekenis van het leven. Een boek vol wijsheid. Het persoonlijke verhaal van de schrijver is pakkend en indrukwekkend om te lezen.' Sarah van Berge, Boekhandel Hedel 'Een verhaal dat uitnodigt om na te denken over grote levensvragen. De kwetsbaarheid van de auteur en de moedige en humoristische manier waarop hij vertelt, zorgen voor een indrukwekkende en unieke ervaring.' Jury Storytel Awards 'Dit boek is zo belangrijk, zo kwetsbaar en zo gevuld met emotie en wijsheid.' Aftonbladet, Zweden

Tip van Monica (Drachten)

"Deze moderne young adult roman is een dikke aanrader! De inhoud is minstens zo mooi als de omslag: ontroerend, vrolijk, maar met precies genoeg drama om het spannend te houden. Hoofdpersoon Felix is zwart, queer en trans, en hoewel hij over het algemeen lekker in zijn vel zit, is zijn leven niet altijd makkelijk. Als er op school oude foto's van Felix worden opgehangen met zijn oude naam eronder, wil hij wraak! Hij heeft al snel de dader op het oog, maar schijn bedriegt... Perfect voor fans van Becky Albertalli en David Yoon."

Felix ever after

Kacen Callender

€ 10,63
From award-winning author Kacen Callender comes a revelatory YA novel about a transgender teen grappling with identity and self-discovery while falling in love for the first time. Felix Love has never been in love - and, yes, he's painfully aware of the irony.

Tip van Yfke (Leeuwarden)

“Ik ben heel erg nieuwsgierig naar dit boek over de jonge Catherine Raven die een huisje bouwt in de wildernis van Montana en daar vriendschap sluit met een vos. Catherine is biologe en weet dat ze dieren geen menselijke eigenschappen mag toedichten, maar gaandeweg groeit er toch een relatie tussen haar Vos. Vos blijkt op zijn eigen wijze ook iets te vertellen te hebben. In deze even realistische als betoverende fabel leer je de wilde natuur, de pijn van verlies en de kracht van doorzettingsvermogen, vriendschap en gehechtheid op een nieuwe wijze kennen”.

pro-mbookslibr2 : libris