Een nieuw jaar, een frisse start. Onze boekverkopers delen weer hun persoonlijke favorieten met je. Boeken die je gelezen moet hebben en echt niet mogen ontbreken in je boekenkast. 

Tip van Jildou (Harlingen)

"Dementerende. Dankzij Teun Toebes zal ik dit woord niet meer gebruiken. 'Je zegt toch ook geen kankerende?' Teun pakte op zijn 21e zijn verhuisdozen uit op een bijzondere plek: vanaf dat moment woont hij op een gesloten afdeling in een verpleeghuis. Mensen die zijn (over)grootouders zouden kunnen zijn worden buren, maar zijn inmiddels ook vrienden. In plaats van buiten de muren dingen roepen over dementie en zorg, kiest hij ervoor om op de plek zelf te ervaren en beleven. Eerlijk en ontwapenend doet hij zijn verhaal. In zijn boek VerpleegThuis laat Teun ons meekijken in de systemen van de zorg en maatschappij, waar zowel bewoners als medewerkers in vast lijken te zitten. Teun pleit voor meer menselijkheid. Meer aandacht voor mensen met dementie. We moeten de mens (blijven) zien en niet alleen de ziekte. De mensen die vergeten niet vergeten. Ook benadrukt hij dat zijn hartenkreet niet alleen gaat over zijn huisgenoten Ad, Tineke en Muriëll, maar met de almaar groeiende kans op dementie, ook over jou en mij. Teun zal zijn missie binnenkort vervolgen op het toneel. De première van zijn rondreizende theatershow staat gepland op 9 mei in het Beatrix theater in Utrecht." 

VerpleegThuis

Teun Toebes

€ 20,00
'Een hartenkreet van een jonge zorgvernieuwer' Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen. VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.

Tip van Monica (Drachten)

"Deze limited edition van De bronzen stad heeft een prachtig patroon op het boekblok, schitterende schutbladen én als je het omslag eraf haalt is de kaft wit met goud. Kortom: het kan niet op je boekenplank ontbreken! Het is leuk voor liefhebbers van fantasy, maar ook geschikt voor jongeren en beginners in het genre. Zodra je het eerste hoofdstuk uitleest, wil je verder lezen en voor je het weet ben je al ver gevorderd in het verhaal. Vanaf het begin word je meegesleept in de rijke fantasiewereld van Chakraborty. Mysterieuze krachten, vliegende tapijten, angstaanjagende geesten, het houdt niet op. Ik wens jullie heel veel leesplezier!"

De bronzen stad

Shannon Ali Chakraborty

€ 24,99
Het wervelende eerste deel in de meeslepende Daevabad-trilogie, die zich afspeelt in achttiende-eeuws EgypteTussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.In de pers‘Een briljant debuut dat een volledig nieuwe richting in het fantasygenre aanboort en diversiteit en inclusiviteit met een aanstekelijk flair op de kaart zet.’ The Wall Street Journal‘“Betoverend” is absoluut het juiste woord om deze pageturner te beschrijven. Een subliem fantasyavontuur dat zich kan meten met de spanning van In de ban van de ring.’ New York Journal of Books‘Een briljante combinatie van een meeslepende schrijfstijl, plottwists, een rijke fantasiewereld, hartveroverende heldin, bloedstollende actie en droge humor. Laat die trilogie maar komen!’ Publishers Weekly

Tip van Sanne (Sneek)

"Shame on me: ik heb Girl, Woman, Other van Evaristo nog niet gelezen (hij ligt inmiddels wel op m’n boekenplank). Toch ben ik al begonnen aan haar memoires; Manifesto: On never giving up. Ik vind het bijzonder om te lezen wat haar achtergrond is als vrouw van kleur, hoe het kan dat ze als schrijver nooit het grote publiek heeft bereikt in de dertig jaar dat ze schrijft en hoe dat is veranderd sinds ze de Booker prize won in 2019. Het is echt heerlijk geschreven en Evaristos gevoel voor humor is zeer te waarderen."

Manifesto: a rallying cry to never give up

Bernardine Evaristo

€ 19,95
The powerful, urgent manifesto on never giving up from Booker prize-winning trailblazer, Bernardine Evaristo Bernardine Evaristo's 2019 Booker win - the first by a Black woman - was a revolutionary moment both for British culture and for her. After three decades as a trailblazing writer, teacher and activist, she moved from the margins to centre stage, taking her place in the spotlight at last. Her journey was a long one, but she made it, and she made history. MANIFESTO is Bernardine Evaristo's intimate and inspirational, no-holds-barred account of how she did it, refusing to let any barriers stand in her way. She charts her creative rebellion against the mainstream and her life-long commitment to the imaginative exploration of 'untold' stories. And drawing deeply on her own experiences, she offers a vital contribution to current conversations around social issues such as race, class, feminism, sexuality and aging. This is a unique book about staying true to yourself and to your vision. It's about how to be unstoppable - in your craft, your work, your life. It is Bernardine Evaristo's manifesto for never giving up. 'Bernardine Evaristo is one of those writers who should be read by everyone, everywhere.' Elif Shafak 'Bernardine Evaristo is one of Britain's best writers, an iconic and unique voice, filled with warmth, subtlety and humanity. Exceptional' Nikesh Shukla

Tip van Anita (Dokkum)

"Het oneindige verhaal wordt al 40 jaar overal ter wereld gelezen. Een klassieker, die onlangs in een prachtige, nieuwe uitgave is verschenen. Ik snap nu eigenlijk niet waarom ik uitgerekend dit boek nog nooit had gelezen! Er in beginnen betekent doorlezen tot het uit is. Een boek vol avonturen, maar ook vol levenslessen en filosofische bespiegelingen. Kortom een boek voor alle leeftijden, dat in iedere boekenkast zou moeten staan. Laat je meevoeren in Fantásië, het rijk van de kleine keizerin en aanvaard het Grote Zoeken, net als Atréjoe. Laat je meesleuren in het verhaal en verdwijn in het boek, net als Bastiaan. Het wordt een avontuur dat je nooit meer vergeet."

Het oneindige verhaal

Michael Ende

€ 21,99
Prachtige jubileumeditie met stofomslag van Het oneindige verhaal van Michael Ende, een onvergetelijke klassieker uit de jeugdliteratuur. Het boek verscheen in 1982 voor het eerst in het Nederlands en is nog altijd in druk. Deze wereldwijde bestseller won in Nederland een Zilveren Griffel en is in 41 talen verschenen.Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die het boek Het oneindige verhaal steelt en zich op de zolder van zijn school verstopt. Daar kan hij ongestoord lezen over het land Fantásië. Als de koningin van Fantásië hem roept, stapt hij het verhaal binnen om haar te helpen. Nu is hij niet langer het jongetje dat gepest wordt, maar een held met een belangrijke opdracht. Kan Bastiaan het land redden van het oprukkende Niets? En wat moet hij doen om ooit weer thuis te komen?' Een boek dat drie generaties de adem kan laten inhouden.' – Trouw‘Het is alsof je in 391 bladzijden de hoogtepunten uit de literatuur krijgt voorgeschoteld.’ – De Telegraaf'Dit is zo'n boek dat óók de volwassen lezer niet meer loslaat.' – Seasons

Tip van Laetitia (Assen)

"Wil jij dit jaar flink afvallen en fanatiek sporten, maar lig je alweer met een zak chips op de bank? Of had je andere goede voornemens, maar ben je toch weer hopeloos de mist in gegaan? Dan ben je waarschijnlijk te drastisch van start gegaan, zegt gedragspsycholoog Daan Remarque in zijn boek Het Jojo-effect. In zijn boek laat Remarque op een overtuigende en toegankelijke manier zien waarom het niet werkt als we onze slechte gewoonten in één klap overboord willen gooien. Mensen zijn namelijk gewoontedieren. Het goede nieuws: met kleine stapjes kunnen we nieuwe patronen aanleren waardoor gezond(er) leven een simpele gewoonte wordt en afvallen nu wél lukt. In zijn boek focust Remarque op afvallen en meer bewegen maar zijn stappenplannen werken voor alle ongunstige gedragingen die je wilt aanpakken. Het Jojo-effect is een optimistisch boek, vooral de vele voorbeelden en praktische tips vond ik motiverend. Een aanrader voor iedereen die het nieuwe jaar gezond(er) wil gaan leven."

Het jojo-effect

Daan Remarque

€ 20,00
‘Heel veel nuttige tips!’ – Ben Tiggelaar ‘Daan Remarque biedt eerste hulp bij falende voornemens.’ – De Volkskrant Gedragsverandering als sleutel voor een blijvende, gezondere leefstijl Wat maakt het zo moeilijk om ons gedrag blijvend te veranderen? Waarom vliegen de kilo’s er na een dieet zo weer aan? Of je nu gezonder wilt gaan eten en bewegen, je alcoholconsumptie wilt verminderen of gewoon wat minder wilt snoepen, de macht der gewoonte blijkt keer op keer sterker dan je dacht. Maar het doorbreken van gewoontes kan wél. Het gaat alleen op een heel andere manier dan je zou denken. Niet met de diëten waar blijkens de verkoopcijfers heel veel mensen nog steeds hun hoop op richten. Wel door hinderlijke patronen te doorbreken. Het jojo-effect is een optimistisch boek vol voorbeelden en praktische tips die je juist daar bij helpen. Gebaseerd op psychologische inzichten en praktische ervaring, en heel makkelijk gemaakt. Met een helder stappenplan helpt gedragspsycholoog Daan Remarque je om nieuwe en effectieve gewoontes te ontwikkelen en grip te krijgen op je eet-, drink- en beweeggedrag. Je leert ook hoe je dit stappenplan voor je andere goede voornemens kunt gebruiken. Na het lezen van Remarques boek wil je nooit meer aan een dieet beginnen (maar kan je toch afvallen), beweeg je met meer plezier, wordt een gezondere leefstijl makkelijker en weet je als geen ander hoe jij je gewoontes blijvend kunt veranderen.

Tip van Maureen (Akerkhof)

"In 1818 wordt de Nederlandse avonturier Leon Herckenrath hopeloos verliefd op de jonge, Afrikaans-Amerikaanse slavin Juliette. Als zakenman in Charleston verdient hij al snel genoeg geld om haar vrij te kopen en vijf jaar later trouwen ze. Met veel liefde en toewijding schrijft Annejet van der Zijl over de levensloop van Juliette, Leon en hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Maar het boek is meer dan een familiekroniek: wie Fortuna’s kinderen leest, leert ook over de slavernij, de Goldrush en de politieke en economische ontwikkelingen in het Amerika van de negentiende en twintigste eeuw. Kortom, Fortuna’s kinderen is een aanwinst in ieders boekenkast!"

Fortuna's kinderen

Annejet van der Zijl

€ 24,99
Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?Het nieuwste 'grote' boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?Fortuna's kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.
pro-mbooks2 : libris