Met de zomer in aantocht delen onze boekverkopers hun favoriete zomerboeken. Dus waar wacht je nog op? Ren naar je favoriete boekhandel voor een heerlijk zomerboek. Pak dat picknickkleed, neem wat te drinken mee en zoek het fijnste plekje in het park, de duinen, of gewoon lekker in je tuin of op het balkon en droom even helemaal weg in je nieuwe boek.

Tip van Tea (Harlingen)

"In de maand juni wil ik graag de roman Confrontaties van Simone Atangana Bekono onder de aandacht brengen.Dit boek is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2022, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. De jury was verrast én geraakt door de verbeeldingskracht van de schrijfster die het verhaal vertelt van een meisje die op een dag besluit terug te slaan. De knappe compositie en uitgekiende vertelstijl die zowel direct is als suggestief, maken van Confrontaties  ‘een daverende roman met details die je bijblijven'. Ik las deze roman al in 2020 maar het verhaal van Salomé heeft een blijvende indruk op mij gemaakt, ik geef het daarom ook vaak als tip aan jongeren om te lezen voor de lijst."
De Anton Wachterprijs wordt uitgereikt op 25 juni, voorafgaand aan het Literair Festival in Harlingen. Voor meer info; ontdekdebieb.nl/literairfestival

Confrontaties

Simone Atangana Bekono

€ 22,99
De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?

Tip van Maureen (Akerkhof)

Zeemeermeisje - Jowi Schmitz

"Als Miki met haar vader naar Amsterdam verhuist, omdat haar Japanse moeder graag wil nadenken over een reis naar haar roots, vindt ze een oude, slechtziende vrouw op het dak: Chris. Eindelijk iemand die haar serieus neemt! Samen reizen Miki en Chris naar Engeland om de verloren liefde van Chris op te zoeken, praten ze over de liefde, vriendschap en keuzes maken en ontdekken ze dat het leven meestal niet rechtlijnig, maar ‘modderig’ is. Soms is modderig vervelend, bijvoorbeeld als Chris van de gemeente eigenlijk niet meer op het dak mag wonen, maar soms is modderig ook zo leuk en anders dat ‘je bloed ervan gaat zingen.’ Mijn bloed ging zingen van dit fantastische boek, dus ik raad het van harte aan!"

Zeemeermeisje

Jowi Schmitz

€ 15,95
Miki ontdekt op het dak van haar huis een oude vrouw. Het is Chris, die daar een tent heeft gebouwd en samen met haar hond Bux een geheim leven leidt. Miki woont nog niet zo lang in de stad, ze komt uit Dedemsvaart, daar hebben ze geen dames op daken. Ze moet er dus even aan wennen. Wat het allemaal niet makkelijker maakt, is dat de moeder van Miki op het punt staat op reis te gaan. Nóg meer verandering, en Miki vindt dat maar niks. Totdat ze ontdekt dat Chris haar nodig heeft. Dat is voor het eerst, Miki is nog nooit nodig geweest. Ze besluit het diepe in te duiken en samen met Chris en Bux op een boot te stappen. Een zeevrouw, een zeehond en een zeemeermeisje. Jowi Schmitz schreef met 'Zeemeermeisje' een boek over een wereld waarin de dingen niet zwart-wit zijn, maar veelkleurig. Of ‘modderig’, zoals Miki het liever noemt. Een boek over het verleggen van verlangens en over het onder ogen zien van de modderigheid van het leven – en er nog blij van worden ook.

Tip van Kelly (Drachten)

Collega Kelly tipt De echoman. "In dit debuut van Sam Holland haalt hij inspiratie uit zaken van beruchte seriemoordenaars. Dit is hét boek voor de 'crimejunkies' onder ons. Het is gruwelijk en duister, met verontrustende en grafisch omschreven details (waarschuwing: dus niet geschikt voor mensen met een zwakkere maag) Te midden hiervan loopt ook nog gewoon een goed verhaal. Het is bijna onmogelijk om niet in 1 zitting uit te lezen!"

De Echoman

Sam Holland

€ 21,99
Ultraspannende serial killer thriller voor lezers van Daniel Cole (Ragdoll) en fans van de Netflix-serie Mindhunters.Jessica Ambrose is op de vlucht. Ze wordt verdacht van het in brand steken van haar woning, waarbij haar echtgenoot is omgekomen en haar dochtertje zwaargewond is geraakt. Haar enige hoop is de gewetenloze rechercheur Nate Griffin, die ervan overtuigd is dat ze onschuldig is. Samen proberen ze de ware toedracht van de zaak te achterhalen. Wanneer er in korte tijd meer verdachte zaken en moorden plaatsvinden, staat de politie voor een raadsel. Dan ontdekken Jess en Nate een link tussen de misdaden: iemand kopieert de moordmethoden van bekende seriemoordenaars uit de geschiedenis. Ze openen de jacht op een dader die zij ‘de Echoman’ noemen en zijn vastberaden hem te stoppen. Maar de Echoman maakt zich alweer op voor een nieuw meesterwerk…'Dreigend, maar erg meeslepend. Het verhaal dendert meedogenloos voort.' Daily Mail‘Ha, eindelijk weer eens een ouderwetse seriemoordenaar!’ VN Detective en Thrillergids‘De Echoman is een van de beste en spannendste boeken die ik in lange tijd gelezen heb.’ AD

Tip van Miranda (Sneek)

Gallant van V.E. Schwab is een spannend, ontroerend en mysterieus YA boek. Het verhaal gaat over Olivia die geen ouders heeft en niet kan praten. Daarnaast ziet ze ook nog zogenaamde dodelingen.  Als ze door haar oom wordt uitgenodigd op Gallant, het familielandgoed, duikt ze in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat deze duisterder is dan verwacht. Er blijkt een geheime schaduwwereld te bestaan en de vraag is wat haar ouders hiermee te maken hebben. Samen met Olivia kom je er als lezer achter hoe het echt zit. Schwab maakt goed duidelijk hoe frustrerend al deze geheimen voor Olivia zijn en hoe moeilijk het is dat ze zich niet kan uiten zoals andere mensen dat doen. Door het boek heen zijn verschillende fragmenten uit het dagboek van haar moeder te vinden. Samen met de illustraties past dit perfect bij de duistere sfeer van het boek. De thema’s zijn zeker niet licht, maar het boek is zeer de moeite waard.

Gallant

V.E. Schwab

€ 20,00
Voor de lezers van J.R.R. Tolkien, J.K. Rowling en Holly BlackEr zijn een paar dingen die de veertienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.In de pers‘Het sleept je mee, breekt je hart en geeft ook hoop. Een betoverend mooi boek!’ Bol.com Lees Magazine‘Een boek om bij weg te dromen.’ Lonely Planet Magazine‘Betoverend, liefdevol, onvergetelijk en bevat een aloude boodschap: heb je naasten lief en geniet van elk moment.’ ThrillZone.nl

Tip van Monica (Akerkhof)

"Het onzichtbare leven van Addie LaRue, net verschenen in een prachtige nieuwe editie, is een van mijn favoriete boeken. Het is zeer geschikt voor (beginnende) fantasylezers en jongeren, evenals voor liefhebbers van bijvoorbeeld Het eeuwige leven van Matt Haig en De boekbinder van Bridget Collins. Het boek begint in 1714, wanneer de jonge Addie wegvlucht van haar eigen bruiloft – daarna belandt de lezer in een wervelend avontuur door de hele wereld… én de geschiedenis. Ik wil niet teveel vertellen over het verhaal; doe jezelf een plezier en lees dit boek!"

Het onzichtbare leven van Addie LaRue

V.E. Schwab

€ 20,99
‘Een uitzonderlijk prachtig boek, doorweven met kunst, hoopvolle momenten en diepe gedachtes. Dit boek is geen literaire fantasy, maar fantasierijke literatuur.’ Alex, boekhandel Paard van Troje, GoesFrankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.Tot ze op een dag een boekhandel binnenstapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…Pers en boekverkopers‘Voor iemand die gedoemd is vergeten te worden, is Addie LaRue een heerlijk, onvergetelijk personage en haar verhaal een meeslepende verkenning van de onsterfelijkheid.’ Neil Gaiman‘Zeker net zo goed als de Schemering-trilogie, vooral omdat het een verhaal is dat niet alleen door fantasylezers omarmd zou moeten worden.’ Hans Loeve, boekhandel Riemer, Amersfoort‘Toen ik het uit had, heb ik het boek geknuffeld, zo mooi is het.’ de Volkskrant

Tip van Anita (Dokkum)

De man die een berg werd, Grete Simkuté

"Een fascinerende scène uit een boek van Murakami over zelfmummificatie bij Sokushinbutsu zette Grete Simkuté ertoe aan onderzoek te gaan doen naar de gebruiken en rituelen bij deze Japanse bergmonniken. Deze indringende roman is daaruit ontstaan, een boek dat je de adem beneemt. We volgen Myo op zijn pad naar verlichting, hij is bereid tot het uiterste te gaan. Een meditatieve en vaak loodzware reis, die je als lezer helemaal meebeleeft."

De man die een berg werd

Grete Simkute

€ 22,99
Noord-Japan, negentiende eeuw. Myo groeit op in een rijstboerengezin. Om redenen die niemand begrijpt, praat hij niet. Dit verandert wanneer zijn zusje Asa wordt geboren. Als hij na een hongersnood alleen met zijn zusje overblijft, maar ook haar moet achterlaten, wordt hij gered door een mysterieuze bergsekte. Samen met de excentrieke bergmonniken ondergaat Myo loodzware proeven om zijn lijf en geest te harden. Hoewel hij vriendschap sluit met dichter S. en de verboden liefde leert kennen, blijft zijn verleden hem achtervolgen. Als hij van de grootst mogelijke uitdaging verneemt, besluit Myo die aan te gaan.De man die een berg werd is een onvergelijkbare debuutroman over een van de geheimzinnigste rituelen uit de geschiedenis. Grete Simkuté laat het oude Japan tot leven komen in een wonderlijk verhaal over liefde, toewijding en opoffering.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Waar komen we vandaan? Waar gaan we heen? Wie zijn we eigenlijk? Publicist en gelauwerd schrijver Roxane van Iperen, bekend van de bestseller 't Hoge Nest, neemt in haar nieuwe boek op ferme wijze stelling in het publieke debat. Ze peilt de barometer van het maatschappelijke klimaat en komt tot de conclusie dat deze volkomen oververhit is geraakt.

De middenklasse, traditioneel de motor van de vooruitgangsgedachte, verkeert volgens Van Iperen in een fundamentele waardencrisis. Ze is op narcistische wijze, uit de drang naar zelfbehoud, in zichzelf gekeerd. Vooral de verwaarlozing en uitholling van liberale kernwaarden als tolerantie, openheid en gelijkheid baart Van Iperen ernstig zorgen.

Om haar stelling te onderbouwen schuwt ze zelfs parallellen met de jaren '30 en de NSB niet. Door slechts anekdotisch bewijs hierbij te leveren vond ik haar generaliserende redenaties soms enigszins vergezocht. Ze lijkt een grote imaginaire en abstracte entiteit op te tuigen om haar ideologische emoties op bot te vieren.  Ondanks, of juist dankzij, de polemische toon weet Van Iperen onthullende en vindingrijke dwarsverbanden te leggen. Het elan spat daadwerkelijk van de pagina's af.

Eigen Welzijn Eerst is een onmisbaar geschrift om als betrokken burger te reflecteren op jouw positie in het gepolariseerde maatschappelijk debat. Met name als je de liberaal-sociale waarden van de democratie en rechtsstaat koestert, want 'extremen bestrijden begint in het midden'." 

Eigen welzijn eerst

Roxane van Iperen

€ 18,99
Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en tolerantie gehad. Dat beeld kwam voort uit het naoorlogse optimisme van de middenklasse, die geloofde in kansengelijkheid, ongeacht afkomst of achternaam, en het belang van goede publieke voorzieningen. Zo zou elke nieuwe generatie het beter krijgen dan de vorige. Het geloof in vooruitgang is de afgelopen jaren afgebrokkeld en heeft onder invloed van de politiek plaatsgemaakt voor een sterke hang naar zelfbehoud, met extreme sentimenten tot gevolg. In Eigen welzijn eerst laat Roxane van Iperen op prikkelende wijze zien hoe dit heeft kunnen gebeuren, en spreekt ze de hoop uit dat de middenklasse opnieuw de vooruitgangsgedachte omarmt.
pro-mbooks3 : libris