Lezing Arthur Japin en Egge Knol

woensdag 26 september 2018 20:00
Lezing Arthur Japin en Egge Knol

Woensdagavond 26 september om 20.00 uur vindt de eerste Ubbo Emmius-lezing plaats in de Nieuwe Kerk te Groningen. De sprekers zijn Arthur Japin (auteur) en Egge Knol (conservator Groninger Museum).

 

Toegang €5,- (studenten ontvangen €2,50 korting op vertoon van studentenkaart.)

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde A-Kerkhof en Grote Markt.

 

 

 

 

Ubbo Emmiuslezing: een literair-historisch evenement. Tijdens de eerste editie van de Ubbo Emmius-lezing op woensdag 26 september zal de geschiedenis van mensenhandel, discriminatie en heimwee in het Nederland van de slavernij centraal staan. Nadat de hoofdspreker dit vanuit een (inter)nationaal perspectief heeft besproken zal de co-referent een Gronings licht op deze thematiek laten schijnen.

Arthur Japin is de hoofdspreker voor de eerste editie. De schrijver die voor boeken als Een schitterend gebrek en De overgave belangrijke prijzen ontving, zal bij de Ubbo Emmius-lezing teruggaan naar zijn debuutroman: De zwarte met het witte hart. Voor deze bestseller uit 1997 deed Japin ruim tien jaar historisch onderzoek. In het boek reconstrueert hij het waargebeurde verhaal van de Ghanese prinsjes Kwasi en Kwame die in 1837 werden meegenomen naar Nederland. De woorden een toenmalige recensie zijn nog altijd van toepassing: “Arthur Japin toont de achterkant van de geschiedenis, en dat maakt van De zwarte met het witte hart een perfect actueel boek.”

Egge Knol is bijna 25 jaar conservator voor het Groninger Museum op het gebied van archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst en nijverheid. In deze hoedanigheid stelde hij onder andere in 2014 de expositie samen over Jan Albert Sichterman (1692 – 1764) samen, een van de meest invloedrijke en opzienbarendste stadjers ooit. Sichterman was een belangrijk functionaris voor de VOC in Bengalen, het huidige Bangladesh. Na zijn carrière liet hij het befaamde Sichtermanhuis liet bouwen aan de Ossenmarkt, waarin hij plaats had voor alles wat hij had meegenomen van zijn verre reizen.

 

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
MINDBUSZEUS2 : vandervelde