Leestips

Leestips van Ronnie | Leeuwarden

In het programma Cultuur aan huis geeft onze collega Ronnie iedere uitzending boekentips. Cultuur aan huis is elke dinsdag en donderdag vanaf 17.00 uur te zien op LC.nl en op Podium. TV. (Ziggo kanaal 35).

Johan Cruijff

Auke Kok

€ 26,99
GEBONDEN EDITIE VOOR EEN PAPERBACK PRIJS Deze gebonden editie van Cruijff kunt u alleen in de Libris- of Blz.-boekhandel kopen of via Libris.nl reserveren. Deze editie wordt niet bezorgd. Verkrijgbaar t/m 26 december 2019 of zolang de voorraad strekt. Vrijwel iedereen denkt Johan Cruijff te kennen en dat is niet zo gek: zijn illustere carrière voltrok zich grotendeels in de schijnwerpers. Maar als mens en zelfs als sportman bleef hij in veel opzichten een mysterie. Waarom vocht hij zoveel conflicten uit? Waarom ging hij niet naar het WK 1978 en werd hij geen bondscoach in 1994? Wat stond er in de psychologische rapporten over hem? Gebruikmakend van unieke documenten en puttend uit honderden interviews met klasgenoten, jeugdvrienden en -vriendinnen, medespelers, zakenpartners en familieleden geeft Auke Kok op deze en vele andere vragen antwoord. Dat doet hij in de eerste volledige biografie van deze kwajongen, familieman, aanvoerder, trainer, voetbalfilosoof en commercieel pionier.Zijn levensverhaal is als een schelmenroman over een volksjongen die uitgroeit tot een mondiaal fenomeen. Johan Cruijff, De biografie toont wie Johan Cruijff écht was, hoe hij zijn enorme invloed vormgaf, hoe de briljante, maar aanvankelijk te magere en nerveuze 'Jopie' zich de reputatie van vernieuwer kon verwerven, van betweter en weldoener - en van inspirator van miljoenen over de hele wereld.

De brief voor de koning

Tonke Dragt

€ 15,00
Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven… De brief voor de koning werd bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar 1963, en met de Griffel der Griffels 1955–2004. In 1976 werd aan Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur toegekend. De brief voor de koning is het eerste Nederlandse boek waarvan een Netflix Original Serie is gemaakt.

Ondergronds

Will Hunt

€ 22,99
Ondergronds van Will Hunt is een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten. Al vanaf zijn jongensjaren koestert de Amerikaanse journalist en fotograaf Will Hunt een mateloze fascinatie voor de werelden die onder het aardoppervlak verscholen liggen, ondergronds. Inmiddels is hij een half leven verder en maakte hij talloze ondergrondse reizen. In Ondergronds volgen we hem op zijn spannende afdalingen – van vervallen New Yorkse metrolijnen en de groezelige catacomben van Parijs tot aboriginal-okermijnen in Australië en prehistorische spelonken in de Pyreneeën. Even meeslepend als intelligent schrijft Hunt over zijn avonturen, die hij koppelt aan inzichten uit de filosofie, antropologie, mythologie, geschiedkunde en zelfs neurowetenschap. Bovendien werpt hij een nieuw licht op een verborgen dimensie van onze planeet: zijn onpeilbare duisternis. Hiermee is Ondergronds van Will Hunt een buitengewoon origineel eerbetoon aan de diepgewortelde menselijke fascinatie voor het onzichtbare. ‘Een mooi, goed geschreven, geloofwaardig, leerzaam en avontuurlijk boek. Zoals een duiker de zee nooit kan zien zonder zich een voorstelling te maken van de wereld die onder het oppervlak schuil gaat, zo geeft Will Hunt ons een nieuwe blik op de vaste grond onder onze voeten.’ – Mathijs Deen, auteur van De wadden en Over oude wegen ‘Leest als een avonturenroman. Spannend en prachtig geschreven.’ – The Guardian ‘Als je Ondergronds uit hebt kijk je nooit meer hetzelfde naar zomaar een gat in de grond.’ – The New York Times Book Review

De snelle bakplaat

Rukmini Iyer

€ 19,99
Laat de oven het werk doen! Met deze 75 veelzijdige recepten zet je met maar 10 ¬minuten voorbereiding en maximaal 30 minuten baktijd eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel. Van doordeweekse gezinsmaaltijden tot luxe gerechten waarmee je punten scoort bij je partner. Van luie ontbijtjes tot het preppen van lunchtrommels. Van een tafel vol braadsledes voor een avond met vrienden of familie tot zoete traktaties. Maak bijvoorbeeld een alles-in-een Thaise vispastei, kindvriendelijke gnocchi met knapperige ham en erwten of geroosterde halloumi met aubergine, tomaten en pijnboompitjes. Of ga voor zoet met een granaatappel-yoghurtcake.

De groene bakplaat

Rukmini Iyer

€ 15,99
In De groene bakplaat staan 75 creatieve en veelzijdige recepten waarmee je eenvoudig de lekkerste veganistische en vegetarische ovengerechten kunt bereiden. Het boek bestaat voor de ene helft uit veganistische en voor de andere helft uit vegetarische recepten. De hoofdstukken zijn ingedeeld op bereidingstijd. Denk aan curry van geroosterde wortel en bonen (30 min.), shakshuka uit de oven (45 min.) of gevulde pompoen met salie en geitenkaas (1 uur). Snijd de groenten, verdeel over de bakplaat, ga ontspannen achterover zitten en laat de oven het werk doen.

Cliënt E. Busken

Jeroen Brouwers

€ 21,99
In ‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie. ‘Cliënt E. Busken’ beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum.

Mijn konijn van vaderskant

Etgar Keret

€ 22,50

In een tijd waarin we ons allemaal herkennen in een gevoel van vervreemding en het niet altijd meevalt je hoofd erbij te houden, werken de korte, absurdistische verhalen van Keret opvallend goed. Aanrader.

Haaienkoorts

Morten Strøksnes

€ 15,00
Haaienkoorts van Morten A. Strøksnes is een avontuurlijk verslag over de zoektocht naar een grote haai op de Noorse zee. Op grote diepte in de oceaan zwemt de Groenlandse haai, die bijna acht meter lang kan worden en meer dan een ton kan wegen. Zijn vlees is giftig voor mens en dier, in zijn blauwe ogen leven parasieten die hem halfblind maken. Morten Strøksnes en zijn vriend Hugo Aasjord willen koste wat het kost dit iconische monster te zien krijgen, en gaan in een zodiac de oceaan op. De een is schrijver, de ander kunstenaar en woonachtig op het eilandje Skrova. Hun avonturen op zee worden afgewisseld met aanstekelijke overpeinzingen van Strøksnes over al het leven onder het wateroppervlak. Hij wisselt net zo gemakkelijk existentiële vragen af met een (onvrijwillige) duik in een maalstroom. Het resultaat is een zeer onderhoudend boek over de wereld onder het zoute wateroppervlak waarin mythologie, wetenschap, geschiedenis en literatuur samenkomen.

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

Redactie Bosatlas

€ 39,95
Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. Niet alleen de aanloop en de oorlogsperiode komen aan bod, maar ook de doorwerking in politiek en maatschappij tot op de dag van vandaag. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog vertelt hiermee op de eigen kenmerkende wijze het verhaal over 75 jaar vrijheid en strijd tegen onvrijheid. In compacte (beeld)verhalen laat de atlas de Tweede Wereldoorlog in een uniek breed perspectief zien: • Botsing van ideologieën in het interbellum • Inval, collaboratie, verzet, holocaust, oorlog in Nederlands-Indië, bevrijding • Dekolonisatie, Koude Oorlog, vredesmissies, Srebrenica, herdenken en vieren In het jaar waarin we vieren dat Nederland al 75 jaar in vrijheid leeft zijn de effecten nog steeds waarneembaar. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid in de huidige wereld en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is.

Treurtrips

Mark van Wonderen ; Yolanda Huntelaar

€ 25,00
Nederland is een mooi land, maar wel een heel erg aangeharkt land. Over elke vierkante meter is nagedacht en zijn talloze bestemmingsplannen geschreven. Zodra in ons land een plek dreigt te verloederen, komen gemeentes en projectontwikkelaars onmiddellijk in actie. Daarom moeten we de plekken omarmen die zich niks van die Hollandse regelzucht lijken aan te treffen. Gebouwen die heerlijk onbekommerd staan weg te kwijnen, verloederde winkelcentra waar nog geen grootscheepse renovatieplannen voor zijn opgesteld en badplaatsen die eens iets van grandeur moeten hebben uitgestraald, maar waar nu alleen de snackbar nog goede zaken doet.Journalist Mark van Wonderen is een groot liefhebber van dergelijke aandoenlijke treurnis en reisde het hele land af om deze plekken vast te leggen. In de reisgids Treurtrips staan de beelden van de mooiste lelijke plekken van Nederland verzameld. Gecombineerd met handige routekaartjes en tips die jouw bezoek aan een plaats die doorgaans maar weinig toeristen trekt tot een groot succes zullen maken. Inclusief tips en kaarten met inspirerende fiets-, wandel- en scootmobiel routes.

Japan in honderd kleine stukjes

Paulien Cornelisse

€ 18,99
Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij. En die verzameling ziet nu voor het eerst het licht in dit prachtig vormgegeven boek. Pauliens collectie bestaat uit dingen die ze weet over Japan. Soms zijn het vondsten die ze deed tijdens haar reizen en verblijven in het land, onder meer voor haar VPRO-serie Tokidoki. Soms zijn het opmerkelijke feitjes. En omdat ze het nu eenmaal niet laten kan, zitten er in haar verzameling ook veel schitterende observaties van de Japanse taal. Japan in honderd kleine stukjes is een verfrissend boek voor reizigers, thuisblijvers, taalliefhebbers en andere nieuwsgierigen. Paulien Cornelisse laat je ervaren hoe het voelt om te houden van een land dat nooit van jou zal zijn.

Jaag je ploeg over de botten van de doden

Olga Tokarczuk

€ 22,50
In een afgelegen Pools dorpje vertelt de excentrieke zestiger Janina Duszejko over de dood van haar buurman en de andere vreemde gebeurtenissen van de laatste tijd. Janina leidt een teruggetrokken leven: ze houdt van de natuur, van astrologie en vertaalt de poëzie van William Blake. Wanneer leden van de lokale jachtvereniging dood worden aangetroffen, raakt ze als een Poolse Miss Marple betrokken bij het politieonderzoek.

Nacht in Tsjernobyl

Adam Higginbotham

€ 32,99
Klik hier voor de noten: https://www.amboanthos.nl/noten-bij-nacht-in-tsjernobyl-2/. Nacht in Tsjernobyl van Adam Higginbotham is het definitieve verhaal van de grootste kernramp ooit, geschiedenis die leest als sciencefiction. In de vroege morgen van 26 april 1986 ontploft een van vier reactoren van de kerncentrale in Tsjernobyl. Duizenden mensen sterven; miljoenen in Oost-Europa en ver daarbuiten worden blootgesteld aan gevaarlijke radioactieve straling. De ramp betekende een keerpunt in het denken over nucleaire energie, luidde indirect ook de ondergang van de Sovjet-Unie in en markeerde daarmee het einde van de Koude Oorlog. Op basis van nieuw archiefmateriaal en interviews met getuigen reconstrueert Adam Higginbotham de ramp in Tsjernobyl. Hij roept een verdwenen wereld op van geheim agenten, slecht toegeruste technici en helden die zich opofferen voor de Sovjet-Unie. Nacht in Tsjernobyl beschrijft de definitieve ondergang van een wereldrijk, maar ook de levens van zovelen wier bestaan in die nacht in 1986 werd verwoest. Adam Higginbotham (1968) is journalist en schrijver. Hij was als redacteur verbonden aan Face en The Sunday Telegraph. Hij publiceert regelmatig in onder meer The New Yorker, The New York Times en Wired.

Leestips van Miranda | Sneek

Lichter dan ik

Dido Michielsen

€ 21,99

De historische roman Lichter dan ik van Dido Michielsen won dit jaar de Boekhandelsprijs en dit is zeer verdiend. Het boek speelt zich af in de 19e eeuw op Java en is aangrijpend en leerzaam. Door de geweldige beschrijvingen van de geuren, de kleuren, de natuur en de mensen voelt het meteen alsof je er zelf bij bent. Het verhaal gaat over Piranti. Op jonge leeftijd vlucht ze weg van huis om onder een gearrangeerd huwelijk uit te komen. Ze trekt in bij de Nederlandse officier Gey. Hij geeft haar een nieuwe naam, Isah, en vanaf dat moment begint haar nieuwe leven als njai (een vrouw die zowel huishoudster als minnares was). Een lastige positie voor Isah, want in dit ingewikkelde systeem van rangen en standen hoort ze niet bij de Javaanse bedienden, maar ook niet bij Gey en zijn Nederlandse vrienden. Isah krijgt twee kinderen en ze is gelukkig, maar dan blijkt dat Gey gaat trouwen met een Nederlandse vrouw. Wat betekent dit voor Isah en haar kinderen? Michielsen beschrijft op een indrukwekkende manier Isah's dilemma's. Het onrecht dat haar wordt aangedaan in deze koloniale maatschappij is hartverscheurend. Toch blijft Isah hoopvol en de lezer ook. En dan te beseffen dat het boek gebaseerd is op het leven van de betovergrootmoeder van Michielsen, en dat van vele andere vrouwen. Een aanrader!

 

De stilte van de vrouwen

Pat Barker

€ 22,99

The silence of the girls (De stilte van de vrouwen) van Pat Barker is een aanrader voor iedereen die graag leest over sterke vrouwen. In deze hervertelling van de Ilias vertelt de Trojaanse koningin Briseïs hoe haar stad wordt aangevallen door de Grieken, onder leiding van Achilles. Ze wordt samen met de andere vrouwen naar het Griekse kamp ontvoerd. Barker geeft Briseïs en de andere vrouwen een stem. Ze zijn niet langer alleen oorlogstrofeeën. Door hun ogen leren we ook grote namen als Achilles en Odysseus beter kennen. Ga dit lezen!

 

Leestip Fimmy | Sneek

Zon

Lucinda Riley

€ 24,99

Na het eerste deel van De zeven zussen had ik met mezelf afgesproken dat ik alleen in vakanties een deel uit deze serie mocht lezen. Maar dit zijn bijzondere tijden: tijden om lief voor jezelf te zijn. En daarom heb ik mezelf toch maar getrakteerd op het 6e deel: Zon. Ik ben nu halverwege en het is zo fijn! In de boeken, waarin het levensverhaal van de tot nu toe zes zussen per deel verteld wordt, is nu Electra aan de beurt. Het verhaal over haar leven als model in New York en haar familiegeschiedenis die zich deels afspeelt in Afrika, heeft me weer helemaal in de greep. Ik ga maar heel langzaam lezen, om er zo lang mogelijk van te genieten…

 

Leestip Lucette | Sneek

Zonder de top te bereiken

Paolo Cognetti

€ 18,99

Dit weekend bracht ik met mijn gezin om en in huis door. Zonder de top te bereiken van Paolo Cognetti nam mij echter mee naar de grote hoogtes van het Himalayagebergte. Ik heb genoten van dit reisverslag en waande mij af en toe in de ongerepte natuur van de schitterend beschreven bergen en dalen in plaats van mijn eigen tuin. Het boek legde ik zojuist weg met een prachtig les; het pad dat je volgt is veel waardevoller dan het bereiken van de top.

 

Leestip van Lotte | Sneek

Het achtste leven (voor Brilka)

Nino Haratischwili

€ 20,00

Een prachtig boek over de generaties van de Georgische familie Jasji. Een succesvolle chocoladefabrikant bedenkt een recept voor de meest verrukkelijke chocola met onheilspellende krachten. Dat onheil blijft ook de volgende generaties niet bespaard. Nitsa (een achterkleindochter van een dochter van de chocolatier) vertelt op meeslepende wijze de familiegeschiedenis aan haar nichtje Brilka, met de geschiedenis van de 20e eeuw erin verweven. Prachtige, dikke pil waar je helemaal in kan duiken

 

Leestip van Annette | Sneek

Roest

Jakub Malecki

€ 20,00

Ik was van plan om in juni op vakantie te gaan naar Polen, maar zoals het er nu uitziet lijkt te kans klein dat het doorgaat. Dan maar alvast op reis met een boek! Gelukkig is er net een mooie roman uitgekomen van de jonge Poolse schrijver Jakub Malecki. Roest gaat over Szymon, die opgroeit bij zijn excentrieke oma Tośka op het platteland. We volgen Szymon op zijn weg naar volwassenheid en tegelijk komen we steeds meer te weten over het aangrijpende levensverhaal van Tośka, een verhaal dat nauw verweven is met de Poolse geschiedenis. Indrukwekkende en prachtig geschreven roman!

 

Leestips van Anne Marijke | Sneek

Een beetje humor kan in deze gekke tijden geen kwaad! Anne Marijke tipt twee prentenboeken: Raar & De grote verkleedpartij. Deze boekjes hebben één ding gemeen: de dieren maken er een grote, vrolijke gekkenboel van!

Raar

Mark Janssen

€ 14,95

De historische roman Lichter dan ik van Dido Michielsen won dit jaar de Boekhandelsprijs en dit is zeer verdiend. Het boek speelt zich af in de 19e eeuw op Java en is aangrijpend en leerzaam. Door de geweldige beschrijvingen van de geuren, de kleuren, de natuur en de mensen voelt het meteen alsof je er zelf bij bent. Het verhaal gaat over Piranti. Op jonge leeftijd vlucht ze weg van huis om onder een gearrangeerd huwelijk uit te komen. Ze trekt in bij de Nederlandse officier Gey. Hij geeft haar een nieuwe naam, Isah, en vanaf dat moment begint haar nieuwe leven als njai (een vrouw die zowel huishoudster als minnares was). Een lastige positie voor Isah, want in dit ingewikkelde systeem van rangen en standen hoort ze niet bij de Javaanse bedienden, maar ook niet bij Gey en zijn Nederlandse vrienden. Isah krijgt twee kinderen en ze is gelukkig, maar dan blijkt dat Gey gaat trouwen met een Nederlandse vrouw. Wat betekent dit voor Isah en haar kinderen? Michielsen beschrijft op een indrukwekkende manier Isah's dilemma's. Het onrecht dat haar wordt aangedaan in deze koloniale maatschappij is hartverscheurend. Toch blijft Isah hoopvol en de lezer ook. En dan te beseffen dat het boek gebaseerd is op het leven van de betovergrootmoeder van Michielsen, en dat van vele andere vrouwen. Een aanrader!

 

Leestip Sanne | Sneek

Aria

Nazanine Hozar

€ 19,99

Het verhaal speelt zich af vlak voor en tijdens de Iraanse revolutie. Je volgt het meisje Aria dat toen ze geboren werd bij de vuilcontainers te vondeling is gelegd. Je ziet haar opgroeien en haar karakter veranderen, dat vond ik zo bijzonder aan deze debuutroman van Hozar.

 

Leestip van Kyra - Assen & Maureen - Groningen

De jongen, de mol, de vos en het paard

Charlie Mackesy

€ 20,00

Kyra: 'Tranen vallen nooit zonder reden en zij zijn je kracht, niet je zwakte.'

De jongen, de mol, de vos en het paard is een hartverwarmend boek voor alle leeftijden. Het staat vol mooie en diverse tekeningen en de mooiste stukjes tekst. Hopelijk heeft de mol jouw taart nog niet opgegeten als je begint met lezen.

Maureen: "Een fantastisch geïllustreerd, lief en troostrijk boek voor jong en oud dat doet denken aan Winnie de Poeh en de dieren van Toon Tellegen. Een mooi cadeau voor een geliefde of voor jezelf in deze lastige tijd.

 

Leestip van Marian en Bas (8 jaar) | Assen

MeerMonster

Paul van Loon

€ 10,00

Dolfje Weerwolfje vindt in een emmer met zalm een selkie, een wezentje. De selkie woont eigenlijk in een meer in Schotland, dus ze gaan hem terugbrengen. Pa heeft een taxichauffeur gebeld en die is half weerwolf half mens.
De taxichauffeur zegt: ''Hallo weerwolfjes". Dolfje schrikt ervan, hij denkt: "Weet hij dat we weerwolven zijn?"

Het is een spannend en grappig boek.

 

Leestip van Carola | Assen

De pest

Albert Camus

€ 15,00

Soms is het tijd om bepaalde boeken eens te herlezen. Zo tipt Carola 'De Pest' van Albert Camus De Bezige Bij

We leven in een absurde wereld, zegt Camus, maar het is zaak je van die absurditeit bewust te worden. Of dat nu een oorlog is, een natuurramp, aids, vogelgriep, ebola of corona. Steeds opnieuw wordt de mens geconfronteerd met een dreiging. En daarover gaat ook zijn meesterlijke roman `De pest`.

In 'De pest ' beschrijft Camus in zijn welbekende pure stijl nauwkeurig de merkwaardige gebeurtenissen in het door de pest getroffen kuststadje Oran. Oran is een doorsnee Franse prefectuur aan de Algerijnse kust. Aan de hand van een door een zekere dokter Bernard Rieux bijgehouden kroniek volgt de lezer op indringende wijze het verloop van een pestepidemie in Oran. Elke dag sterven er meer mensen, de maatregelen worden steeds strenger. Niemand lacht meer, de straten zijn verlaten en bij sommige zaken hangt een bordje 'Wegens de pest gesloten'. De inwoners van Oran raken steeds meer in de ban van de ramp die hun stad getroffen heeft.

 

'Ondanks die ongewone taferelen kostte het onze stadsgenoten blijkbaar moeite te begrijpen wat hun overkwam. Wel waren er gemeenschappelijke gevoelens, eenzaamheid en angst bijvoorbeeld, maar men verloor daarnaast de eigen besognes geen moment uit het oog. Niemand had nog echt de ziekte geaccepteerd. De meeste bleken vooral gevoelig voor het verstoren van hun gewoontes en voor hun aangetaste belangen. Daar waren ze boos of geïrriteerd over en dat zijn niet de juiste gevoelens om tegenover de pest te stellen'.

Rieux behandelt de zieken natuurlijk beroepshalve, waardoor zijn beschrijvingen zeer precies maar tevens afstandelijk zijn. Toch krijg je als lezer een beklemmend beeld van een stad die uiteindelijk op slot gaat en hoe verschillend mensen reageren op een situatie die ze niet in de hand hebben. Aan de gevoelens van onzekerheid, angst en claustrofobie van de bevolking probeert Rieux op geheel eigen wijze en kost wat kost weerstand te bieden. De Pest is een meeslepende en helaas tijdloze vertelling over de broosheid van het menselijke bestaan en over de moed en vastberadenheid van diegenen die zich hiertegen proberen te wapenen.

 

Leestip van Ingrid | Assen

DNA

Yrsa Sigurdardottir

€ 12,99

Wie niet van gruwelijke moorden houdt moet zeker niet beginnen aan de boeken van Yrsa Sigurdardóttir. Ze debuteerde in 2005 en heeft al meer dan tien thrillers op haar naam staan. Zover ik kon zien zijn er maar vier vertaald in het Nederlands. Drie gaan over commissaris Huldar en de psychologe Freyja. Door het enthousiasme van een paar klanten heb ik het eerste deel DNA gelezen.
In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochtertje verstopt zich onder het bed en is de enige getuige. Wanneer er nog een vrouw wordt vermoord staat de politie voor een raadsel. Wat is het verband. Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen.
Het boek pakt je vanaf het begin. De moorden zijn verschrikkelijk. De relatie tussen de commissaris, dit is zijn eerste zaak, en psychologe Freyja gecompliceerd. De ontknoping verrassend!!

 

Leestip van Gerrit | Drachten

The Stranger (De vreemde)

Harlan Coben

€ 12,99

Gerrit tipt Harlan Coben: "Intrigerende en geweldige thrillers, je kunt en wilt niet stoppen met lezen!" The Stranger staat nu ook op Netflix en is heel meeslepend!

 

 

Leestip van Laura | Groningen

His Dark Materials: Northern Lights (Gift Edition)

Philip Pullman ; Melissa Castrillon

€ 10,95

Zin om deze bizarre tijden te ontvluchten? Met een dappere & strijdvaardige hoofdpersoon als Lyra Belacqua gaat dat zeker lukken. Philip Pullman’s His Dark Materials is een meeslepende trilogie die ook door HBO verfilmd is (aanrader!)." Het eerste deel Northern Lights in deze prachtige uitgave leest Laura onderweg naar haar werk. 

 

Leestip van Fien | Groningen

Daar waar de rivierkreeften zingen

Delia Owens

€ 17,50

Adembenemend en intrigerend van begin tot eind en daarmee het beste boek dat ik in tijden heb gelezen. Kya is opgegroeid in het moeras van Barkleu Cove, volledig afgesloten van de bewoonde wereld. De enige familie die ze heeft is het moeras en haar leven staat in het teken van afwijzing. Wanneer ze in contact komt met twee jongens uit de stad, ontdekt ze een andere wereld dan die ze gewend is. Wanneer een van die jongens dood wordt gevonden, wordt zij verdacht. De omschrijvingen van de natuur, de relaties en de ontwikkelingen die Kya ervaart, nemen je mee naar een andere wereld die zich afspeelt van 1952 tot 1970 in North Carolina. Dit boek laat zien hoe het is om eenzaam te zijn in een bijzondere omgeving zoals het moeras.

 

Leestip van Floris | Groningen

Winterland

Kim Faber ; Janni Pedersen

€ 21,99

De tip van onze collega Floris is Winterland van Kim Faber en Janni Pedersen: "Als de makers van ‘the Bridge’ de filmrechten van je boek opkopen, weet je als schrijver dat je goed werk hebt geleverd. Inderdaad, wat een klapper van een Deense thriller is dit! Een aanslag middenin Kopenhagen, een gruwelijke moord op een echtpaar en spanningen in een asielzoekerscentrum vormen samen de ingrediënten voor deze geweldige thriller. En wat heeft die hond op de omslag er nou mee te maken? Lees dit boek!"

 

Leestip Machteld | Groningen

Zwarte schuur

Oek de Jong

€ 24,99
In deze roman volgen we het leven van de 59-jarige kunstenaar Maris Coppoolse. Hij is gekweld door een misdaad die hij beging toen hij veertien was. Die misdaad wordt in een coverstory van een weekblad blootgelegd en Maris wordt opnieuw geconfronteerd met zijn verleden. En daar gaat dit boek over: leven met een trauma en de verwerking daarvan. Over schuld en eenzaamheid. En over liefde en troost. Prachtig!

 

Leestip Isa | Groningen

Girl, Woman, Other

Bernardine Evaristo

€ 10,95

In haar (vele) studiepauzes leest Isa Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo. In elk hoofdstuk wordt het leven van één persoon belicht, vaak zwarte vrouwen. Hun levens overlappen, maar verder hebben ze weinig tot niks gemeen. Het boek gaat over tegenslagen, maar ook over liefde en blijdschap. "Voor veel mensen, en ook voor mij, is dit een Groot-Brittannië dat niet vaak wordt belicht in fictie. Je wordt meegenomen door verschillende generaties, geloven en klassen. Een verhaal dat ik voor geen goud had willen missen!"

 

Leestip van Amber | Groningen

Malva

Hagar Peeters

€ 20,99
Deze dagen met tijd en verplicht binnen zitten vul ik met het opnieuw indelen van m'n boekenkast. Zo kom ik weer oude pareltjes tegen. Hier lees ik Malva van Hagar Peeters. Dit is de eerste roman van deze dichteres. De zinnen en zélfs de zinsopbouw zijn heel poëtisch geschreven. Dit is vooral een boek voor mensen die van poëzie houden, maar nog niet goed weten hoe ze poëzie moeten lezen.

 

Leestip van Margreet | Drachten

Tropenbruid

Susan Smit

€ 21,99

Het leven in een weeshuis is voor de rebelse Anna somber en uitzichtloos. Ze droomt van een ander leven en reageert op een contactadvertentie uit Batavia. 

Wat volgt is een liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis. Een prachtig verhaal dat van mij nog wel wat dieper had mogen gaan en veel langer had mogen duren!

 

Leestip van Maureen | Groningen & Sanne | Drachten

Gozert

Pieter Koolwijk

€ 14,95
Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?

Maureen: "Gozert is een geweldig verhaal met fantastische tekeningen over de fantasievolle Ties en zijn onzichtbare vriend. Maar niet iedereen is blij met hun wilde avonturen... Kan Ties afscheid nemen van zijn beste vriend? Ik heb dit boek met een grote glimlach en soms een paar rollende tranen gelezen. Wat zou het leuk zijn als iedereen zoveel fantasie zou hebben als Ties. Dan zou u nu niet in de woonkamer zitten, maar midden in de jungle, vol slingerplanten en kleurrijke bloemen!"

Sanne: "Gozert vertelt het verhaal over Ties en Gozert, twee vrienden die samen de gekste avonturen beleven. Alleen is Ties de enige die Gozert hoort en ziet. De hilarische missies die ze uitvoeren lopen steeds meer uit de hand en daarom besluiten Ties zijn ouders dat het beter is als hij tijdje gaat logeren in Huize Hoopvol, een tehuis voor bijzondere kinderen, in de hoop dat Gozert verdwijnt. Maar wil Ties dit wel? Dieper in het verhaal wordt je steeds meer aan het denken gezet. Tegenwoordig krijgen kinderen zo snel een stempeltje op hun voorhoofd gedrukt, maar is het zo verkeerd om iemand te zijn met een enorme dosis fantasie? De wending die het einde van het verhaal kent, vond ik prachtig en Gozert laat je een andere realiteit zien. Er zullen lezers zijn die het anders zien, en dat is ook oké. Kortom, een bijzonder en hilarisch verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar."

Leestips van Inge | Groningen A-Kerkhof

Keizerlijk geel

Lucas Zandberg

€ 21,99

Met deze roman over Cixi, de laatste keizerin van China, heeft Lucas Zandberg diepe indruk op mij gemaakt. Hij schrijft heel zorgvuldig en beeldend, zodat je het verhaal als een film aan je voorbij ziet trekken. Ik moest onmiddellijk denken aan de film The Last Emperor van Bertolucci, die in feite een vervolg is op deze periode uit de Chinese geschiedenis. Het boek is evenwichtig opgebouwd: er is evenveel aandacht voor het decor - haarfijne beschrijvingen van de pracht en praal aan het keizerlijk hof – als voor het verhaal zelf, het gevoelsleven van Cixi en de vele intriges en politieke verwikkelingen. Een genot om te lezen! 

Dochters van China

Jung Chang

€ 26,99

En om maar in het verre oosten te blijven: natuurlijk heb ik het kersverse boek van Jung Chang ook al klaarliggen. Ik heb ooit met veel plezier haar debuut Wilde zwanen gelezen, en ook De keizerin (een historische biografie over Cixi). Dochters van China is een epsche biografie over drie zussen in het middelpunt van de macht in China in de twintigste eeuw: Kleine Zus (Mei-ling; mevrouw Chiang Kai-shek), Grote Zus (Ei-ling; Chiangs belangrijkste adviseur) en Rode Zus (Ching-ling; later de rechterhand van Mao). Ze leefden in luxe, maar hun onderlinge relatie was gespannen en ze stonden politiek tegenover elkaar.

Leestip van Ronnie | Leeuwarden

Mijn konijn van vaderskant

Etgar Keret

€ 22,50

In een tijd waarin we ons allemaal herkennen in een gevoel van vervreemding en het niet altijd meevalt je hoofd erbij te houden, werken de korte, absurdistische verhalen van Keret opvallend goed. Aanrader.

Leestip van Ilse | Leeuwarden

De stroopwafelshop

Astrid Harrewijn

€ 15,99

Tijdens het lezen van deze feelgoodroman waan je je even in New York. Een heerlijk boek waar je vrolijk van wordt! 

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris