Kinderboek van de Week

Ineke tipt elke donderdag een nieuw kinderboek

Ineke van Nispen had jarenlang haar eigen boekwinkel in Breda met als specialiteit kinderboeken. Ze verzorgde avonden voor leerkrachten, en gaf cursussen aan boekhandelspersoneel. Nu schrijft ze al vele jaren kinderboekenrecensies voor Libris.nl (en dat zijn er veel meer dan de Kinderboek van de Week). Ze test de boeken vaak op haar vier kleinkinderen en alleen de boeken waar ze enthousiast over is krijgen een reactie van haar op de website. Ze kan zich geen betere hobby voorstellen. Lees elke donderdag haar Kinderboek van de Week.

Wil je op de hoogte blijven van alle Kinderboekentips die Ineke schrijft, maar ook recensies van boekhandels, klanten juffen en meesters?
Meld je dan aan op onze Facebook groep Kinderboekeninspiratie!


 

Kinderboek van de Week: De jongen achter in de klas van Onjali Q. Rauf

14 november 2019, Perfecte optimistische voorleesboek voor in de klas maar ook voor thuis

De jongen achter in de klas

Onjali Q. Rauf

€ 15,95

Ahmet is een vluchteling uit Syrië die gescheiden is van zijn familie. Hij spreekt geen Engels maar Koerdisch.
Het is dan ook voor zijn klasgenoten in het begin erg moeilijk om contact te maken met hem. Als de ik-figuur uit het verhaal (waarvan je heel lang niet weet of het een jongen of een meisje is) praat tegen hem, kijkt Ahmet altijd naar beneden. Toch besluiten vier van Ahmets klasgenoten hem in hun kring op te nemen en te zorgen dat hij zich welkom voelt. Natuurlijk zijn er ook jongeren in de klas die van thuis uit al te horen krijgen dat vluchtelingen hier alleen maar zijn om hun geluk te beproeven. Zo ook Brendan, de grootste pestkop van de klas, die soms in zijn pestgedrag wel heel erg ver gaat. Als de vier vrienden dan in de gaten krijgen dat Engeland van plan is de grenzen te sluiten voor meer asielzoekers en geen familieherenigingen meer toestaat bedenken ze een plan waar zelfs de koningin bij betrokken wordt. Gelukkig bedenken ze meteen ook een noodplan, alleen onderschatten ze het gevaar dat ze hierbij lopen. Een spannend, hartverwarmend, ontroerend mooi verhaal door de ogen van een kind. Fijne en nuttige illustraties van Pippa Curnick. Het verhaal stemt tot nadenken maar laat ook zien wat het betekent om een vluchteling te zijn. Voor iedereen vanaf een jaar of negen.

 

 

Kinderboek van de Week: Pop-up dinosaurussen 15 ongelooflijke pop-ups van Owen Davey

7 november 2019, Echt een pop-upboek om te hebben.

Pop-up dinosaurussen

Owen Davey

€ 16,00

Wie van heel mooie boekjes houdt -wie houdt daar niet van?- mag dit prachtige pop-up boek eigenlijk niet missen. En zoals de titel al zegt zijn het Dinosaurussen die op een heel bijzondere manier zijn uitgesneden in dit fijne handzame boekje. Maar ook al moet je natuurlijk uitkijken voordat je dit een kleuter in handen geeft is het stevig genoeg om onder toezicht door een kindje zelf vast te laten houden en te bladeren. En onder de naam van de betreffende Dino staat gelukkig precies hoe je die naam uitspreekt en je zult zien hoe snel kinderen de namen weten na te zeggen. Als cadeautje weet ik wel zeker dat je er heel veel kinderen en hun ouders een groot plezier mee doet. Door het kleurgebruik van de illustraties is het ook nog eens een stijlvol boek geworden.

 

 

Kinderboek van de Week: Voor altijd van Peter Schreuder Goedheijt

31 oktober 2019, Ontroerend mooi!

Voor altijd

Peter Schreuder Goedheijt

€ 14,90

Al vanaf dat hij een kind was had Arthur een grote wens; met een raket naar de zon. Jaar in jaar uit droomde hij ervan om zelf een raket te bouwen. Maar toen Arthur groter werd had hij geen tijd meer om te dromen. Hij was altijd aan het werk. Totdat hij Eva ontmoette. Arthur was zo verliefd op haar dat het wel leek alsof hij door de ruimte zweefde. En de sterretjes zag hij in Eva’s ogen. Dan wordt Eva heel erg ziek en kunnen de dokters niets meer voor haar doen. Eerst was Arthur heel erg boos en voelde hij zich daarna leeg en verdrietig. Totdat een goede vriend aan hem vertelt dat het heel goed is om aan Eva te denken en er samen over te praten. Heel langzaamaan weet Arthur zijn verdriet een plaatsje te geven. Wat een bijzonder prachtig boek. Geen woord teveel en alle illustraties passen zo wonderwel bij de tekst. Echt een juweel van een boek over liefde, liefde, liefde en verdriet.

Kinderboek van de Week: Draken zijn niet te koop van Tjibbe Veldkamp

24 oktober 2019, Weer zo'n heerlijk prentenboek met een verstopte boodschap.

Draken zijn niet te koop

Tjibbe Veldkamp

€ 14,95

Op het schutblad dat vol staat met prachtig afgebeelde dieren die allemaal een beetje geschrokken blik in de ogen hebben weet je al meteen dat er veel dieren in het boek voorkomen. Eise, het jongetje waar het boek over gaat is gek op dieren. Op een dag krijgt hij nieuwe buren en de hele tuin wordt vol gezet met hokken. In die hokken zitten dieren die allemaal sip kijken.
Als hij bij zijn nieuwe buurjongetje Hubert Jan aanbelt blijkt die niets om die dieren te geven. Eigenlijk is dat jongetje een verwend ettertje dat die dieren alleen maar wil hebben. Hubert-Jan wil gewoon alles hebben wat een ander heeft en zijn moeder gaat daar helemaal in mee. Tegen de dieren zegt Eise “Even volhouden nog, Straks zijn jullie van mij”. Eise heeft een geweldig plan bedacht (en dat heeft iets met een draak te maken) waardoor hij alle dieren van het verwende buurjongetje krijgt. En bij Eise hebben ze een heerlijk leven.
Prachtige illustraties van Alice Hoogstad met niet teveel tekst. Pagina voor pagina is het genieten en kleuters zullen herkennen dat te verwende kinderen vervelende kinderen zijn.

 

 

Kinderboek van de Week: Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog van Kate Alice Marshall

17 oktober 2019, Overleven, eenzaamheid en doorzetten

Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog

Kate Alice Marshall

€ 19,99

De 16-jarige Jess is bij een ongeluk, waarbij ze zelf ook ernstig gewond is geraakt, haar moeder verloren. Ze belandt eerst in de pleegzorg, maar wanneer haar vader is opgespoord wordt ze opgehaald om bij haar vader te gaan wonen. Dat blijkt midden in de Canadese rimboe te zijn. Het is zo afgelegen dat je er alleen vanuit de lucht kan komen. Jess vindt dit echt waardeloos en weigert min of meer naar de overlevingslessen van haar vader te luisteren. Dan gaat alles mis……“Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog” is een fascinerend boek dat je bijblijft. Jess is een hele normale tiener die een flinke klap heeft opgelopen door het verlies van haar moeder en haar slecht functionerende been. Om dan alleen en zonder middelen achter te blijven in de Canadese rimboe, vraagt om een grote overlevingsdrang. Door manier van schrijven leer je Jess goed kennen en kan je niet anders dan met haar meeleven. Gelukkig weet Jess zich na elke tegenslag weer bij elkaar te rapen. Vanaf 15 jaar en ook voor veel ouder.

Vanaf 15 jaar en ook voor veel ouder

 

Bekijk hier alle recensies die Ineke van Nispen schrijft bij de mooiste kinderboeken!

Bekijk alle boeken

Bij het tabje recensies lees je meer over het boek!

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2019 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris