Wijndrinken moet niet moeilijk zijn, maar lekker. De eigenzinnige wijnschrijver Nicolaas Klei wist al velen tot deze overtuiging te bekeren. In Tot op de bodem heeft hij zijn grenzeloze kennis over alles wat met wijn te maken heeft bijeen gebracht in een even informatief als onderhoudend lexicon. In alfabetisch gerangschikte, korte en erudiete verhaaltjes komt alles aan bod, van Afdronk en Argentini ot Wijnkaart, Zuid-Afrika en Zunigheidsdopjes.
Nicolaas Klei (1961) publiceert elk jaar de Supermarktwijngids en heeft in Algemeen Dagblad en Elsevier een veelgelezen wijnrubriek.
'Want ook de simpele waarheid moet gezegd worden, al komt die niet iedereen goed uit. Als het over wijn gaat, vervult niemand die taak beter dan Nicolaas Klei.'
Johannes van Dam
'Deze no nonsense-wijnkenner schreef een fijn, dik lexicon, waarin hij alle mogelijke wijnvragen in gewonemensentaal beantwoordt, wijnmythes ontzenuwt en een frisse wind doet waaien door de sluiers van heiligheid die nog steeds rond het drinken van wijn hangen. (...) Geruststellende informatie, in proza dat zich laat lezen als een roman. Ademloos blader je van het ene lemma naar het andere, om daarna gesterkt en vol zelfvertrouwen de slijter tegemoet te treden.´
Sylvia Witteman in de Volkskrant
'Als je al van plan was om eens een boek over wijn te kopen, neem dan deze dikke Tot op de bodem van Nicolaas Klei. (...) Klei is er namelijk in geslaagd om juist alle dingen die wijn zo bijzonder maken, samen te vatten in dit alfabetisch naslagwerk. Kopen dus, dit boek!´
Hubrecht Duijker in Het Financieele Dagblad
'Ruim 700 pagina's wijnkennis in informatieve en geestige stukjes.´
Elle Eten
'Een geweldig, bijna encyclopedisch naslagwerk… in Kleis onvolprezen, altijd geestige en vaak kritische stijl. Ligt op mijn nachtkastje.´
Harold Hamersma in Het Parool
'Een absolute aanrader.'
Ilja Gort