De rat van Amsterdam

Honger naar een beter leven

Meesterverteller Pieter Waterdrinker behoort tot de voorhoede van de Nederlandse literatuur. De rat van Amsterdam is zijn omvangrijkste, meest ambitieuze roman tot nu toe. Een onvergetelijk portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift.

De rat van Amsterdam

Pieter Waterdrinker

€ 26,99
Meesterverteller Pieter Waterdrinker behoort tot de voorhoede van de Nederlandse literatuur. De rat van Amsterdam is zijn omvangrijkste, meest ambitieuze roman tot nu toe. De 41-jarige Ruben Katz vertelt vanuit een Nederlandse gevangeniscel over zijn leven. Met vervalste Joodse identiteitspapieren wil het gezin Katz in 1990 de hoofdstad Riga van de Sovjetrepubliek Letland verruilen voor Tel Aviv, maar blijft hangen in Amsterdam. Terwijl moeder het verdriet om hun in Riga begraven dochter nauwelijks te boven komt en steeds verder wegkwijnt, proberen vader en zoon Katz ieder op hun eigen manier zo snel mogelijk te integreren. Vader Katz begint een instituut voor Duitse taal- en letterkunde, terwijl Ruben Katz na zijn rechtenstudie begint te werken voor de Nationale Armenloterij, een filantropisch rattenbolwerk. Zijn obsessie voor Phaedra, de dochter van de puissant rijke loterijbaas, voert Ruben Katz uiteindelijk naar het moderne Rusland, waar hij lid wordt van het Siberisch Front, een schimmige organisatie van Europeanen die Moskou verkiezen boven Brussel. In de van hem bekende energieke en beeldende stijl schetst Waterdrinker een onvergetelijk portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift. Maar bovenal is De rat van Amsterdam een aangrijpend verhaal over liefde, waarin thema’s als emigratie, ontheemding, alsook het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk in dit ondermaanse aan bod komen. Over Tsjaikovskistraat 40: ‘Een krachtig kunstwerk. Een onafhankelijke, vrije geest die met een scherp oog observeert en kleurrijk schetst.’ – DE GROENE AMSTERDAMMER ‘Van begin tot eind heerlijk en meeslepend.’ – NRC Handelsblad ‘Dit is Waterdrinker op zijn best. Cynisch spottend, exuberant; zowel qua inhoud als qua stijl.’ – DE VOLKSKRANT ‘Woorden van Waterdrinker zijn verbazingwekkend als een superieur circus.’ – ELSEVIER ***** ‘Prachtig verteld. Met grote schwung opgeschreven, je leest het ademloos.’ – MAARTEN ’T HART Over Poubelle: ‘Meesterlijk. De echo van Nabokov is altijd hoorbaar.’ – VRIJ NEDERLAND ‘Een tribuut aan de romankunst. Urgent, interessant, amusant.’ – HUMO ‘Niets minder dan een Grote Nederlandse Roman.’ – NRC HANDELSBLAD ‘Een prachtig geschreven grote roman.’ – DE STANDAARD ****

Interview over De rat van Amsterdam

In het voorjaar had Libris voor Vol van Boeken met Pieter Waterdrinker een gesprek over De rat van Amsterdam

In wervelende zinnen schetst Pieter Waterdrinker werelden als in een modern sprookje. Zo ook in De rat van Amsterdam, waarin hoofdpersoon Ruben vanuit de cel terugkijkt op zijn leven.

‘’Ik wilde dit verhaal inbedden in de crisis waarin de wereld nu verkeert. Alle uitgangspunten die wij voor waar en vanzelfsprekend hielden staan op de tocht. In het leven van Ruben voel je op de achtergrond dat de wereld verandert. Dit soort thema’s wordt in de Nederlandse literatuur vaak vermeden. Misschien uit angst, dat weet ik niet. Ik ben weleens vergeleken met W.F. Hermans, die deed als schrijver ook uitspraken in zijn boeken over zijn tijd. Ik vind dat je moet proberen om de tijd te duiden. Ik heb dit boek ook geschreven omdat ik weleens denk: ben ik nou de enige die dit ziet? Het is not done om hypocrisie openbaar te maken. In die zin is het wel een controversieel boek, denk ik. Maar het is geen politieke roman; ik ben apolitiek. Ik wil een mooi boek schrijven, meer niet. Je stapt als lezer in een soort achtbaan, je laat je meevoeren door de wereld van de schrijver. Dat je mensen kunt laten kijken met andere ogen, dat is het mooiste wat je als schrijver kunt bereiken. Ruben, de hoofdpersoon, vertelt het verhaal vanuit een Nederlandse gevangeniscel, waarin hij in een soort geestelijke quarantaine terugkijkt op zijn leven. Voor velen, met de huidige Corona-crisis, wellicht ineens heel herkenbaar. Het is in de eerste plaats een liefdesgeschiedenis, zoals al mijn romans. Ik heb geprobeerd een spannend, bij vlagen ook komisch en vooral panoramisch boek te schrijven. Een grote roman met verschillende verhaallijnen. Het draait om Rubens liefde voor Phaedra, maar het gaat ook over de verhouding met zijn ouders, zijn geestelijke ontwikkeling. Hij verkent als rat het gouden rioolstelsel van Amsterdam, het netwerk van de machtigen. Een corrupte wereld vol vriendjespolitiek en hypocrisie, waarin mensen massaal A zeggen, maar B doen. De schellen vallen hem van de ogen. De westerse wereld blijkt precies zo te werken als de communistische die zijn Letse familie ooit dacht te ontvluchten door naar Nederland te komen. Hier krijgt hij te maken met aspecten van de samenleving die de lezer een soort spiegel voorhouden van wat er op dit moment aan de gang is.”

(Tekst: Magnon Wigny) (Beeld: Julia Klotchkova)

Lees hier Vol van boeken #7

 

Leesfragment

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris