Deon Meyer - Bennie Griessel-serie

Donkerdrif is het nieuwe boek (zevende deel) van Deon Meyer in de Bennie Griessel-serie

Kaapse wijn, hebzucht, moord en Bennie Griessel. De ingrediënten van de nieuwe thriller van Deon Meyer.

Donkerdrif

Deon Meyer

€ 22,99
Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad. Op klaarlichte dag, een executie. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering. Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student, die na een weekendje feesten spoorloos verdwenen is. En de schatrijke Jasper Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Sandra, de vrouw van schrijver Josef en moeder van twee kinderen, heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout. En nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan. Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

Interview Deon Meyer

Deon Meyer is de internationale bestsellerauteur van twaalf misdaadromans met Zuid-Afrika als decor. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, zijn in 25 talen vertaald en krijgen steevast juichende recensies. Zijn thriller 13 uur werd in 2012 verkozen tot VN Thriller van het Jaar, hetgeen zijn doorbraak bij het grote publiek betekende. In 2017 was hij de auteur van het Geschenkboek van de Spannende Boekenweken.

Hoe gaat het met u in deze vreemde tijd? Hoe heeft de pandemie uw schrijfproces beïnvloed?
Ik moet toegeven dat de lockdown in Zuid-Afrika voor mij eigenlijk als een enorme opluchting kwam. 2020 zou een heel vol jaar worden, met veel boektours en de concerten die ik geef met een vriend, de singer-songwriter Coenie de Villiers. Dus ik maakte me echt zorgen of ik Donkerdrif af zou krijgen voor mijn deadline in juli.

            En toen veranderde alles en had ik meer tijd dan ik nodig had.

            Maar de eerste weken van de lockdown, van maart tot half april, had ik moeite me op het schrijven te concentreren. Ik volgde voortdurend het nieuws, maakte me zorgen om mijn kinderen, kon nauwelijks research doen vanwege de reisbeperkingen. Uiteindelijk wende het, en had ik het boek ruim voor de deadline af.

 

Hoe kreeg u het idee/de inspiratie voor Donkerdrif?
Zoals de meeste van mijn boeken, had het boek meer dan één oorsprong.

            Een jaar of acht geleden waren mijn vrouw Marianne en ik op zoek naar een huis in Stellenbosch, en toen ontdekte ik hoeveel concurrentie er was op de vastgoedmarkt, en hoeveel haat en nijd er tussen de makelaars bestond. Deze achtergrond werd de wereld van Sandra Steenberg, een van de hoofdpersonen in het boek.

            Een beroemde corruptiezaak bij de politie die te maken had met de verkoop van vuurwapens aan de gangsters in de Cape Flats, en het grootste bedrijfsfraudeschandaal in de geschiedenis van ons land waren de andere twee bronnen voor het verhaal.

 

Is Bennie Griessel iemand met wie u in het echte leven ook bevriend zou kunnen zijn?

Ja, dat denk ik wel. Hij kan een hoop moordverhalen vertellen (die ik dolgraag zou willen horen), we houden allebei van de blues en het geluid van de basgitaar. En ik drink niet veel, dus hij zou niet in de verleiding komen…

Lijkt Bennie Griessel in enig opzicht op u, persoonlijk, qua karakter? Of is hij gebaseerd op een vriend of kennis?

Ik weet niet of dat een geluk is voor hem of voor mij, maar hij lijkt totaal niet op mij. Bennies uiterlijk is gebaseerd op een rechercheur van Moord en Roof die ik jaren geleden heb ontmoet, toen ik research deed voor mijn tweede boek. En Bennies persoonlijkheid is heel anders dan de mijne. Hij is om te beginnen veel geduldiger dan ik.

Is er nog iets wat u tegen uw Nederlandse en Vlaamse lezers zou willen zeggen?

Ik zal altijd dankbaar zijn voor jullie steun, en voor het feit dat jullie mijn boeken lezen.

(Foto Deon Meyer Copyright  Guido Schwarz)

pro-mbookslibr3 : libris