Lezing & wandeling

zaterdag 30 september 2017 13:30
Lezing & wandeling
Op zaterdag 30 september organiseert Van der Velde Boeken Assen een middagvullend programma waarin het recent verschenen boek van De eerste wandelaar. In de voetsporen van een wandelende dominee van Flip van Doorn, verwoed wandelaar én schrijver, centraal staat. 
 

Kan men wandelen in Drenthe?

Wandelen. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar we doen het nog niet zo lang. Wandelen was lange tijd iets voor de elite. Tot in de tweede helft van de negentiende eeuw de doopsgezinde stadspredikant Jacobus Craandijk besloot zijn voettochten te beschrijven. Craandijk was een chroniqueur van zijn tijd. Laverend tussen vooruitgangsoptimisme en nostalgie, beschreef hij in meanderend proza een snel veranderende samenleving. Door de industrialisatie ging het land op de schop en met de komst van de spoorwegen werden talloze streken toegankelijk gemaakt; tegelijkertijd ontstond er belangstelling voor de natuur. Met zijn Wandelingen door Nederland met pen en potlood wist Jacobus Craandijk zijn landgenoten massaal op de been te krijgen.

 

Middagvullend programma door Flip van Doorn & Bert Altena  - Waarom wij wandelen met aansluitend een inspirerende wandeling naar landgoed Valkenstijn

Op zaterdag 30 september houdt Flip van Doorn om 13.30 uur bij Diner-Café De Heeren Hofsteenge een lezing over zijn boek onder de titel Waarom wij wandelen. Treed met van Doorn in de voetsporen van Jacobus Craandijk en ontdek en bekijk Nederland, en in het bijzonder ook Drenthe, opnieuw door de ogen van de eerste wandelaar...

De Asser stadspredikant Bert Altena sluit de lezing af met een beschouwing over de spiritualiteit van de wandelaar. Aansluitend is er gelegenheid om het boek aan te schaffen en te laten signeren.

Vervolgens gaan we rond 14.45 uur, na een kop koffie of thee, op stap voor een wandeling van ongeveer 5 kilometer richting landgoed Valkenstijn, een wandeling die indertijd ook door Jacobus Craandijk is gemaakt en die in het boek wordt genoemd. Onderweg zal Flip van Doorn ingaan op de oorsprong van onze paden en wegen.

Om ongeveer 16.00 uur zijn we terug in Diner-Café De Heeren Hofsteenge en wordt de middag afgesloten. Er is dan wederom gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren.

 

Entree:  € 5,-

Aanmelden: via Assen@boekhandelvandervelde.nl of 0592-317519

Locatie: Diner-Café De Heeren Hofsteenge 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
MINDBUSZEUS2 : vandervelde